Aslı Nemutlu Davası, Sadece Asliye Ceza'da Görülecek - Son Dakika
Güncel

Aslı Nemutlu Davası, Sadece Asliye Ceza'da Görülecek

Aslı Nemutlu Davası, Sadece Asliye Ceza\'da Görülecek

Erzurum'da milli kayakçı 17 yaşındaki Aslı Nemutlu'nun ölümüyle ilgili 9 kamu görevlisinin yargılandığı davada 'görevsizlik' kararı verildi.

27.12.2013 17:58  Güncelleme: 12:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum'daki konaklı Kayak Merkezi'nde 12 Ocak 2012 tarihinde antrenman yaparken geçirdiği kazada yaşamını yitiren milli kayakçı 17 yaşındaki Aslı Nemutlu'nun ölümüyle ilgili 9 kamu görevlisinin yargılandığı davada
2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nce 'görevsizlik' kararı verildi. 2 ayrı mahkemede görülen 16 sanıklı davanın görülmesine, sadece 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edilecek. Aslı'nın babası Ahmet Metin Nemutlu, 21 Ocak'ta keşif yapılacağını hatırlatarak, "İnşallah Aslı'mıza iyi haberler veririz" dedi.

Konaklı Kayak Merkezi'ndeki Alp Disiplini yarışmasına katılmak için İstanbul'dan gelen milli kayakçı Aslı Nemutlu, 12 Ocak 2012 günü antrenman yaparken pistten çıktı ve tahta kar perdelerine çarparak öldü. Nemutlu'nun ölümüyle ilgili Türkiye Kayak Federasyonu (TKF) Başkanı Özer Ayık, antrenörler Fidan Kırbaç Özbakır, Recep Süleyman Dilik, Kayak İl Temsilcisi Nevzat Bayraktar hakkında 'taksirle ölüme sebep olmak' suçundan Erzurum 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Milli kayakçının ailesinin itirazı üzerine TKF Genel Sekreteri Ahmet Muhtar Kurt ile Konaklı Kayak Merkezi pistlerinden sorumlu Ahmet Demir ile mekanik işlerinden sorumlu Ebubekir Urhan da aynı mahkemede, aynı suçtan yargılanmaya başlandı.

4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde 7 kişi hakkında görülen dava devam ederken, Erzurum Valiliği'nin 12 Aralık 2011'de yayınladığı 'Kayak merkezlerinde alınacak önlemler' konulu talimatnameyi uygulamadıkları gerekçesiyle kamu görevlileri hakkında da Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı. İl Sağlık  Müdürü Serhat Vançelik, Gençlik ve Spor Hizmetleri (GSH) İl Müdürü Fatih Çintimar, 112 Acil Komuta Merkezi Başhekimi Gürsel Bedir, 112 Acil Komuta Merkezi Başhekim Vekili Nihat Bulandere, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Özgür Çelebi, Konaklı Kayak Merkezi'ndeki tesislerinin eski ve yeni amirleri Metin Aydoğdu, Yakup Çiltaş, GSH'den Bülent Tilkidögen, Şinasi Polat hakkında 2'inci Sulh Ceza Mahkemesinde 'görevi kötüye kullanmak' suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle ikinci bir dava açıldı.

MAHKEMEDEN ÖRNEK KARAR VERME DİLEĞİ

2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugün yapılan 3'üncü duruşmasına, sanıklar Özgür Çelebi ile Gürsel Bedir, avukatlar ve Aslı Nemutlu'nun babası Ahmet Metin Nemutlu katıldı. Ambulansın kaza yerine 18 dakika içerisinde ulaştığını dikkati çeken Dr. Özgür Çelebi, olay anında ölüp ölmediği veya nabzının atıp atmadığı hususunda tıbbi bilgisi olmayanların görüşlerine itibar edilmemesini istedi.

Nemutlu ailesinin avukatı Sinem Oskay Baş ise kaza anında olay yerinde ambulansın olmamasının basit yaralanmalarda dahi tedavi hakkının kısıtlanmasına neden olacağını vurguladı. Baba Ahmet Metin Nemutlu da Türkiye'de bu tür kazaların sıkça yaşandığını, kızının başına da kayak yaparken geldiğini bildirdi. Baba Nemutlu, "Bu tür olaylarda ölen öldüğüyle, aileler de çektiği acıyla kalıyor. Sorumluların dosyası da ne yazık ki rafa kaldırılıyor. Mahkemenizin örnek teşkil edecek bir karar vermesini arz ediyorum" dedi.

Hakim Selim Ertem, dava konusunun mahkemelerinin yetki alanı içerisinde olmadığı gerekçesiyle 'görevsizlik' kararı vererek dosyayı 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Hakim Ertem, gerekçe olarak da otopsi tutanağı, bir kısım tanıkların çarpma anı ve sonrasında Aslı Nemutlu'ya ait yaşamsal belirtiler hakkında beyanları göz önünde bulundurarak, eylemin TCK 85/1 mi, yoksa TCK 257/2 maddesi kapmasında mı kalacağı hususunda delilleri tartışmayla birlikte karar verme yetkisinin Asliye Ceza mahkemelerine ait olduğu kanaatine varıldığını gösterdi.

'İNŞALLAH ASLI'MIZA İYİ HABERLER VERİRİZ'

Duruşma çıkışında Ahmet Metin Nemutlu, 'görevsizlik' kararı ile birlikte iki davanın birleştirildiğini belirtti. 21 Ocak'ta keşif yapılacağını anımsatan Nemutlu, "Mahkemede 16 sanık, bir o kadar avukat olacak. Yani işin esprili tarafı, bundan sonra spor salonunda mahkememiz görülecek. Karar veremedi hakim bey. Belki vicdanı el vermedi, belki de doğrusunu yaptı. Bilirkişi çalışmalarından iyi sonuçlar çıkar. Asliye Ceza Mahkemesi de bir an evvel karar verir. Aslı'mıza da inşallah iyi haberler veririz. Ama sanırım önümüzde uzun bir süreç var. Nereye kadar gidecek bilmiyoruz ama. Daha çok gidip geleceğiz Erzurum'a" diye konuştu. - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Aslı Nemutlu Davası, Sadece Asliye Ceza'da Görülecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement