Aso 1. Osb Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Aso 1. Osb Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Açıklaması

Ankara Sanayi Odası (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kaya, kıdem tazminatı ve sosyal güvenlik prim yükünün yatırımın önündeki engellerden biri olduğunu belirtti.

16.02.2015 09:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Sanayi Odası (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kaya, kıdem tazminatı ve sosyal güvenlik prim yükünün yatırımın önündeki engellerden biri olduğunu belirtti.

Kaya, yazılı açıklamasında, Avrupa'da bin avro net maaşı olan bir personelin işverene yükünün sigorta dahil 350 avro olduğunu, Türkiye'de ise bin lira maaşı olan bir personelin işverene yükünün 800 lirayı bulduğunu bildirdi.

Yüklerin fazla olmasının sanayicilerin genel giderlerini ve maliyetlerini yükselttiğini ifade eden Kaya, şunları kaydetti:

"Kıdem tazminatı adı üstünde bir tazminattır. Kıdem tazminatının işçiye SGK tarafından ödenmesi gerekiyor. Çünkü bizler bunun primini SGK'ya ödüyoruz. Adı üstünde, sigorta primi ödüyoruz. Örneğin bugün arabanız bir kaza yapsa ve arabanız kaskolu bir arabaysa kaza yaptığınız zaman tamirciye gidiyorsunuz, arabanızı yaptırıyorsunuz, kasko parasını ödüyor. Sigorta budur. Biz de personelin sigorta primini işveren ödemesine rağmen bir iş kazası durumunda uzun süre çalışmayan personelin maaşını da tedavi masraflarını da yine işveren ödüyor. Kıdem tazminatı ve sosyal güvenlik prim yükü yatırımın önündeki engellerden bir tanesidir."

Kıdem tazminatı uygulamasının işsizlik sigortası amacıyla 1936'da yürürlüğe girdiğini ifade eden Kaya, günümüzde işsizlik sigortasının devlet tarafından işçiye ödendiğini, işsizlik sigortası alan bir işçinin ayrıca kıdem tazminatı almasının anlaşılır bir durum olmadığını savundu.

Hükümetin mantıklı bir çözüm bulacağına inandığını belirten Kaya, "Eli taşın altında olan insanların görüşlerine itibar edilmelidir. 2023 hedeflerini üretim, ihracat ve istihdamla yakalayacağız. Sanayicimizin daha fazla üretim, ihracat ve istihdam yaratması için bir takım değişiklikler yapılarak sanayicilerimizin teşvik edilmesi gerekmektedir" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Aso 1. Osb Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement