Aso Başkanı Özdebir Şanlıurfa'da Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Aso Başkanı Özdebir Şanlıurfa'da Açıklaması

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, aşırı değerli Türk lirasının 2008'in sonrasında sanayicilerin canını yaktığını ve birçok insanın şevkini kırdığını belirterek, "İnşallah bundan sonra ekonomi politikaları, üretimi ve üreticiyi merkeze koyan bir şekilde planlanır ve yürütülür" dedi.

21.11.2015 16:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, aşırı değerli Türk lirasının 2008'in sonrasında sanayicilerin canını yaktığını ve birçok insanın şevkini kırdığını belirterek, "İnşallah bundan sonra ekonomi politikaları, üretimi ve üreticiyi merkeze koyan bir şekilde planlanır ve yürütülür" dedi.

Özdebir, KOSGEB Şanlıurfa Müdürlüğü ve Karacadağ Kalkınma Ajansının davetlisi olarak geldiği kentte, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasını (ŞUTSO) ziyaret etti.

Ziyarette yaptığı konuşmada son 2 yılda Şanlıurfa'da sanayinin geliştiğini belirten Özdebir, özellikle 3. organize sanayi bölgesinin kurulacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Döviz kurundaki hareketlenmelerin sanayiciye etkisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özdebir, şunları söyledi:

"Kumaş sattığımızı düşünelim. Kumaşı metreyle ölçüyoruz. Metrenin 100 santimetre olması lazım ama biz, kumaşı metreyle değil 120 santimetrelik bir tahta parçasıysa ölçersek bütün kumaşlar hatalı olur. Bir ekonomideki sonuçları en somut olarak değerlendiren şey de parayla yapılan ölçümdür. Eğer bizim metremiz yanlış olursa bunun sonuçları da muhakkak ki yanlış olacaktır. Zaten 2008 sonrasında aşırı değerli Türk lirası ile sanayicilerin canı yandı, birçok insanın şevki kırıldı. İnşallah bundan sonra ekonomi politikaları üretimi ve üreticiyi merkeze koyan bir şekilde planlanır ve yürütülür."

Kurulacak hükümetten beklentilerini de paylaşan Özdebir, yeni anayasanın reform beklentilerinin başında geldiğini söyledi. Kanunların anayasaya göre şekillendirildiğinin altını çizen Özdebir, "Eğer gömleğin ilk düğmesini baştan yanlış iliklersek ondan sonrakileri ne kadar itinayla iliklemeye çalışırsak çalışalım yakamız yamuk olacaktır" diye konuştu.

Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada yeni bir düzen kurulduğunu dile getiren Özdebir, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın önemli enerji üretim merkezleri olduğunu kaydetti.

Özdebir, petrol ve doğalgaz rezervlerinin büyük çoğunluğunun Türkiye'nin güneyinde ve doğusundaki ülkelerde yer aldığına dikkati çekerek, batılı ülkelerin ise petrol ve doğalgazı daha çok tüketen ülkeler olduklarının altını çizdi. Özdebir, "Zaten bütün sıkıntı bundan çıkıyor. Bu kaynakların, tüketen ülkelere iletilebilmesi lazım. Burada bir enerji köprüsü görevi görecek olan Türkiye, inşallah bu hakim güçlerin etkisi altında doğru yolu bulacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

ŞUTSO Başkanı Ertekin'in konuşması

ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin de bölgede faaliyet gösteren odaya kayıtlı 803 firma bulunduğunu ifade etti.

Şanlıurfa'nın çok eski bir geçmişe sahip olduğunu kaydeden Ertekin, bilinen ilk buğday türünün de Şanlıurfa'da yetiştirildiğini söyledi.

Tarımın, ilin ekonomisi açısından önemini vurgulayan Ertekin, "İl genelinde 13 milyon dönüm ekilebilir arazi var. 2014 sonu itibarıyla da 4,5 milyon dönüm arazi sulanabiliyor" diye konuştu.

Bu arada Özdebir, konuşmaların ardından Ertekin'e kahve fincanı takımı hediye etti. Ziyarette, Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı Başkanı Veli Sarıtoprak (TÜSİAV), İç Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) Başkanı Nihat Güçlü de yer aldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Aso Başkanı Özdebir Şanlıurfa'da Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement