Aspir Çiftçinin Yüzünü Güldürdü - Son Dakika
Yerel

Aspir Çiftçinin Yüzünü Güldürdü

Aspir Çiftçinin Yüzünü Güldürdü

"Stratejik bitki" olarak adlandırılan ve Bayburt'ta deneme ekimi ilk kez bu yıl yapılan aspir bitkisinin hasadına başlandı.

11.09.2014 11:21  Güncelleme: 17:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının teşvikleriyle son yıllarda üretimi artan, tıp ve akaryakıt sektörünün de aralarında bulunduğu kullanım alanlarından dolayı "stratejik bitki" olarak adlandırılan ve Bayburt'ta deneme ekimi ilk kez bu yıl yapılan aspir bitkisinin hasadına başlandı.

Bayburt Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir Karabulut, aspir bitkisinin Türkiye'de son yıllarda ekimi yaygınlaşan yağlık bir bitki olduğunu belirtti.

Aspirin, bakanlıklarının programları doğrultusunda Bayburt'ta ekimine ağırlık verdikleri bir bitki olduğunu dile getiren Karabulut, "Bu yıl beş farklı bölgede, beş farklı parselde 100 dekara yakın deneme çalışması başlattık. Aspir bitkisi, yağ oranının yüksekliği nedeniyle ülkemizdeki yağ açığının kapatılması bakımından büyük önem taşıyor. Ayrıca özellikle nadasa bırakılan kıraç alanların değerlendirilmesinde önemli bir bitki" dedi.

Karabulut, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalamış bir protokol olduğunu ifade ederek, "Protokol kapsamında sözleşmeli üretimde alım garantisi de sağlanıyor. Yine üründe kilogram başına 50 kuruşluk destek var. Bu yönüyle çiftçilerimize ciddi gelir sağlayacak bir bitki. İlimizde yaptığımız denemelerden memnunuz, iyi sonuçlar aldık. Değişik parsellerde ortalama 100 ile 150 kilogram arasında verim sağladık" diye konuştu.

Üreticilerin özellikle nadas alanlarında ve kıraç bölgelerde bu bitkiyi yetiştirebileceklerini kaydeden Karabulut, şunları söyledi:

"Elde ettikleri ürünleri ilgili firmalara satarak teşvik ve desteğinden yararlanabilecekleri gibi özellikle hayvancılık yapan işletmelerimiz ürünü hayvan yemi olarak da kullanabilmektedir. Bu çalışmanın inşallah önümüzdeki yıllarda artarak devam etmesini temenni ediyorum. İlimizde her yıl nadasa bırakılan yaklaşık 30 bin hektar alan var. Bu alanların bu şekilde değerlendirilerek hem üretime, ekonomiye kazandırılması hem de çiftçilerimize yeni gelir sağlamasını umut ediyoruz. İnşallah hayırlara vesile olacak."

"Buğdayın verimini ikiye katlıyor"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün önerisiyle aspir deneme üretimi yapan Arpalı beldesindeki çiftçi Abdulhamit Kostik, 15 yıldır çiftçilik yaptığını ve yaklaşık bin dönüm arazi işlediğini belirterek, "Aspir bitkisini merakımdan, denemek için ektim. Veriminden çok memnunum" dedi.

Aspir bitkisinin dönümünden takriben 100, 140 kilogram verim aldığını anlatan Kostik, "Bu da buğdayın verimini ikiye katlıyor. Buğdayın tonu 600-700 lira, bunun tonu ise bin lira, artı 500 lira da devlet desteği var. Samanını da hayvanlarımıza yem olarak yedireceğiz, danesini de yem katkısı olarak kullanılabileceğiz" ifadelerini kullandı.

Kostik, katkılarından dolayı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne teşekkür ederek, "İlgilendiler, sebep olup bu ürünü Bayburt'a getirdiler. Tereddüdüm olduğu için deneme amaçlı yaklaşık 10 dönümlük alana ektim. Verimi çok güzel, seneye 100 dönümlük alanı ekmeyi düşünüyorum. Verimi umduğumuzdan daha yüksek çıktı. Bu sene kurak olmasına rağmen arpa ve buğdaydan daha yüksek verim aldım. Bayburtlu çiftçilerimize tavsiye ediyorum" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Aspir Çiftçinin Yüzünü Güldürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement