Asrın Projesinde Sona Gelindi - Son Dakika
Güncel

Asrın Projesinde Sona Gelindi

Asrın Projesinde Sona Gelindi

Yapım maliyeti ile dünyanın en büyük projesi olarak gösterilen İstanbul-Bursa-İzmir otoyolundaki çalışmalar aralıksız sürüyor.

21.08.2014 14:01  Güncelleme: 14:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gazetecilerle birlikte çalışmaları yerinde inceleyen Bursa Valisi Münir Karaloğlu, hiçbir sıkıntının olmadığını, projenin tam gaz ilerlediğini müjdeledi.

Otoyolun ismi konusundaki tartışmaların son bulduğunu, bu otoyolun isminin İstanbul- Bursa İzmir otoyolu olarak geçeceğini ifade eden Bursa Valisi Münir Karaloğlu, "İstanbul- Bursa etabında 2015 sonu itibariyle hem köprü, hem de İznik kavşağına kadar yolumuz bitecek. Orada problem yok. Belki İznik-Bursa arasındaki Selçukgazi tünelindeki çalışmalar sebebiyle bir miktar sarkma olabilir. Ama bugün itibariyle ne maddi, ne teknik, ne de kamulaştırma olarak herhangi bir sıkıntı yok. Bu kadar büyük projede konuşulacak sorunların çok küçük olduğunu ifade etmek gerekir. Günlük harcanan 4 milyon dolar rakamı çok önemlidir. Bu rakam şu an 8 milyon TL demektir. Büyük rakamlar bunlar. Bu projeden en çok yararlanacak illerden biri Bursa'dır. Bu proje bizi son derece mutlu ediyor" dedi.

Vali Karaloğlu, dev projenin her aşamasını gezerek yetkilerden bilgi aldı. İşçilerle Bursa ile Yalova'yı bağlayan Hersek tünelinde hatıra fotoğrafı çektiren Vali karaloğlu, asfalt makinesinin direksiyonuna geçerek asfalt döktü.

Sabah Brifing ile başlayan inceleme gezisinin sonunda Hersek boğazındaki köprü ayaklarına Vapur ile geçerek inceleyen Vali Karaloğlu program bitiminde yaptığı değerlendirmede:"Sabah kahvaltı ile başlamış olduğumuz inceleme gezimizi, İstanbul, Bursa, İzmir otoyolunun şu anda denizdeki İzmit Körfez geçişindeki asma köprü ayaklarının incelemesiyle tamamlamış bulunuyoruz.

İki senedir bu proje devam ediyor, bugüne kadar belki bu yapılan işler görünür olmadı. Hazırlık aşamasındaydı, temel aşamasındaydı, su altı çalışmalarıydı, artık iş daha görünür olmaya başladı bizde bunları sizlerle paylaşmak istedik. İstedik ki bu yapılan büyük işi, büyük projeyi basın mensuplarımızın sayesinde halkımıza duyuralım. Tüm kamuoyuna duyuralım. Vatandaşlarımız kendi ülkeleriyle, kendi özel sektörüyle gurur duysunlar.

Gerçekten bugün zannediyorum siz de aynı duyguları yaşıyorsunuz, Ülkem adına, Milletim adına son derece gururlandığım bir gün oldu. Çok kısa sürede şu anda dünyanın en büyük projelerinden bir tanesi Türkiye'nin en büyük projesi bu İstanbul, Bursa, İzmir Otoyolu. Hızla devam ediyor. Hiçbir sorunu yok. Ne projesinde sorun var, ne finansmanında ne de kamulaştırmasında. Her türlü sorunu çözülmüş, şu anda sabahki sunumda da ifade edildiği gibi her gün 4 milyon dolar harcanarak çok hızlı bir imalat var. İnşaallah 2015"in sonunda hem asma köprü hem de İstanbul Bursa arasındaki otoyolun açılımı ile ilk kısmı vatandaşımızın hizmetine sunulmuş olacak.

Ben emeği geçen başta Türkiye'yi bu noktaya taşıyan, Yeni Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma Bakanımız, bir önceki Bakanımız ve şu andaki Bakanımıza, Karayolları Genel Müdürlüğümüze, Bölge Müdürlüklerimize, Özel sektör olarak altı firma bu taşın altına elini, gövdesini koydu, Özel sektör firmalarımıza, burada çalışan şantiye şefinden proje müdüründen en alt düzeydeki ustasına kadar Bursa Valisi olarak çok teşekkür ediyorum.

Tekrar ifade ediyorum, bu otoyol Türkiye'de birçok vilayete avantaj sağlayacak, ama en çok avantajı, en çok faydayı Bursa'ya sağlayacak. Bursa bu otoyolun merkezidir, göbeğidir onun için ben Bursa Valisi olarak son derece mutluyum bugün, projenin bu aşamaya gelmesinden. Sizlere de çok teşekkür ediyorum gerçekten projenin büyüklüğüne layık bir ilgi gösterdiniz. Şu anda neredeyse Bursa'daki bütün basın yayın kuruluşları buradasınız. Emeğinize sağlık. Çok teşekkür ediyorum. Sabah 10.00'dan bu saate kadar bizimle beraber oldunuz, sağ olun" dedi.

Program bitiminde Vali Karaloğlu, Fotoğraf makinesini eline alarak Vapurda bulunan basın mensuplarının da fotoğraflarını çekti.

Asrın Projesi ile ilgili bilgi veren Bölge Müdürü İsmail Kartal ise, 384 kilometre otoyol, 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğundaki dev projede gelinen noktayı açıkladı. Yap-işlet-devret projesinin yapım sürecinin 7 yıl olarak belirlendiğini hatırlatan Müdür Kartal, "2015 yılı sonu itibariyle İzmit Körfez geçişi asma köprüsü, Gebze- Gemlik kesimi ve Kemalpaşa ayrımı- İzmir kesimindeki çalışmaların tamamlanması hedeflenmektedir. Bütün güzergâhtaki kamulaştırmanın yüzde 85'i bitti. Gebze-Orhangazi-Bursa ve Kemalpaşa ayrımı-İzmir kesimlerinin ise bugün itibariyle yüzde 46'ısı tamamlandı. Özetle bu projede görevli şirket tarafından 1,63 milyar dolarlık iş yapıldı. İdaremizce de kamulaştırmaya 1,41 milyar lira harcama yapılarak, bugün itibari ile toplam 5,17 milyar lira harcandı. Projemizde görev yapan 30 KGM personelinin yanı sıra, müşavir teşkilatında 94, müteahhit bünyesinde 405 teknik eleman olmak üzere toplam 5 bin 369 personel ile birlikte bin 85 adet iş makinesi çalışıyor" dedi.

252 metre kule yüksekliği, 35,93 metre tabliye genişliğine sahip bin 550 metre orta açıklığı ve toplam 2 bin 682 metre boyu ile dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada yer alan İzmit Körfez geçişi asma köprüsü hakkında da bilgi veren Kartal, "Kuzey ve güney ankraj bölgesinde ankraj bloku kazı çalışmaları tamamlanmış olup, beton imalatı devam etmektedir. Asma köprü kule keson temelleri 2 aşamalı çalışma sonucunda tamamlanmıştır. Nihai konumlarına yerleştirilen kule temellerinde, kule ankraj kaidesi ve bağ kirişi imalatı tamamlandı. 08.07.2014 tarihinde asma köprü çelik kule blokları montajına başlanılmış olup montaj çalışmalarında deniz seviyesinden itibaren 80 metreye ulaşıldı. Asma köprü tabliye, ana kablo çelik imalatı ile özel köprü elemanları çalışmaları iş programına uygun olarak devam ediyor" diye konuştu.

Müdür Kartal, brifingde şu bilgilere yer verdi: "Samanlı tünelinde her iki tüpte de kazı çalışmaları tamamlandı. Tünel kemer betonu çalışmalarında yüzde 94 seviyesine ulaşıldı. Selçukgazi tünelinde giriş ve çıkış portallerindeki kazık imalatları tamamlanarak, tünel kazı çalışmalarına başlanıldı. 22 metre ilerleme sağlandı. Belkahve tünelinde giriş ve çıkış bölgesinde 4 aynada tünel kazısı devam ediyor. Toplam 860 metre ilerleme sağlandı. Kuzey ve güney yaklaşım viyadüklerinde 253 metre uzunluğundaki kuzey yaklaşım viyadüğü başlık kirişi seviyesinde tamamlanırken, bin 380 metre uzunluğundaki güney yaklaşım viyadüğünde ise elevasyon ve tabliye montaj çalışmaları sürüyor. Betonarme viyadüklerin Gebze-Bursa kesiminde 12 adet, Kemalpaşa ayrımı-İzmir kesiminde ise 2 adet olmak üzere toplam 14 adet viyadükte çalışmalar hızla ilerlemektedir" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Asrın Projesinde Sona Gelindi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Down sendromlu milli atlet Emirhan Akçakoca, dünya rekoru kırarak altın madalya kazandı
    09:34 Down sendromlu milli atlet Emirhan Akçakoca, dünya rekoru kırarak altın madalya kazandı

    Antalya'da düzenlenen Trisome Oyunları'nda dünya rekoru kırarak altın madalya kazanan Emirhan Akçakoca, Tekirdağ Valisi Recep Soytürk'ü ziyaret etti. Vali Soytürk, sporcunun uluslararası alanda büyük bir başarıya imza attığını belirterek gurur duyduğunu ifade etti. Akçakoca ise yeni başarılara imza atmak için çalışacağını söyledi.

  • Erzurum Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Salon Futbolu Bölgesel Lig müsabakalarında Kadınlar kategorisinde sonuçlar belli oldu
    09:34 Erzurum Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Salon Futbolu Bölgesel Lig müsabakalarında Kadınlar kategorisinde sonuçlar belli oldu

    Erzurum Teknik Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve Gümüşhane Üniversitesi'nin derece aldığı Salon Futbolu Bölgesel Lig müsabakalarında Kadınlar kategorisinde şampiyon Gümüşhane Üniversitesi oldu. Kupa töreninde ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, şampiyon takıma kupasını takdim etti. Şampiyonada 9 kadın ve erkek takımı grup birinciliği için mücadele ediyor.

  • Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, Tercan ilçesinde muhtarlarla bir araya geldi
    09:34 Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, Tercan ilçesinde muhtarlarla bir araya geldi

    Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, Tercan ilçesine bağlı köy ve mahalle muhtarlarıyla bir araya gelerek istişarelerde bulundu. Muhtarların talep ve sorunlarını dinleyen Vali Aydoğdu, çözüm için gerekli talimatları verdi ve vatandaşlara en iyi hizmeti sunma gayretinde olacaklarını belirtti.

  • Bursa'da çim kalıp kesme makinesi çalan zanlı tutuklandı
    09:33 Bursa'da çim kalıp kesme makinesi çalan zanlı tutuklandı

    Bursa'nın Karacabey ilçesinde çim kalıp kesme makinesi çaldığı iddiasıyla gözaltına alınan zanlı tutuklandı. İlçeye bağlı Hotanlı Mahallesi'nde gerçekleşen hırsızlık olayının ardından yapılan operasyonla araç sahibi Sinan F'nin yakalandığı belirlendi. Çalınan çim kalıp kesme makinesi ise sahibine teslim edildi.

  • Irak ve Suriye'de faaliyet yürüten 5 DEAŞ'lı Kayseri'de yakalandı
    09:32 Irak ve Suriye'de faaliyet yürüten 5 DEAŞ'lı Kayseri'de yakalandı

    Kayseri'de polis ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, Irak ve Suriye'de faaliyet yürüten 5 DEAŞ üyesi şahıs yakalandı. Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, DEAŞ terör örgütünün eylem ve faaliyetlerini engellemek amacıyla çalışma yaptı. Operasyon sonucunda 5 şahıs gözaltına alındı ve işlemleri devam ediyor.

  • Çine Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Çalışmalarına Devam Ediyor
    09:32 Çine Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Çalışmalarına Devam Ediyor

    Çine Belediyesi, ilçe genelindeki yollarda yenileme, bakım ve onarım çalışmalarını ara vermeden sürdürüyor. Ekipler, doğal gaz çalışmalarının tamamlandığı bölgelerde yol yenileme çalışmalarına başlarken, bir yandan da parke taşı döşeme, kaldırım ve çevre düzenleme çalışmaları gerçekleştiriyor. Belediye Başkanı Mehmet Kıvrak, çalışmaların vatandaşların rahatı ve konforu için yapıldığını belirtti.

  • Tokat Belediye Başkanı Yazıcıoğlu: 'Durum tespit çalışmaları devam ediyor'
    09:32 Tokat Belediye Başkanı Yazıcıoğlu: 'Durum tespit çalışmaları devam ediyor'

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremlerin ardından Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu depremin merkez üssüne gelerek incelemelerde bulundu. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yazıcıoğlu, 'Durum tespit çalışmaları devam ediyor' dedi.

  • Buldan Belediye Başkanı, Düğün Salonu ve Parkın Kirasını İptal Etti
    09:27 Buldan Belediye Başkanı, Düğün Salonu ve Parkın Kirasını İptal Etti

    Buldan Belediye Başkanı Mehmet Ali Orpak, 31 Mart Yerel Seçimlerine kısa bir süre kala pazarlık usulü ile kiralanan Belediye Düğün Salonu ile Alparslan Türkeş Parkı'nın sözleşmesini kamu zararı oluştuğu gerekçesiyle iptal etti.

  • Hatay'da depremzedeler yeni konutlarında yaşamaya başladı
    09:26 Hatay'da depremzedeler yeni konutlarında yaşamaya başladı

    Hatay'ın Payas ilçesinde yapılan TOKİ konutlarına taşınan depremzedeler, yeni evlerinde yaşamanın heyecanını yaşıyor. Abik ailesi, yeni yuvalarında kurban keserek ailelerini ağırladı. Depremzedeler, devlet ve milletin yardımlarından dolayı teşekkürlerini dile getirdi.


Advertisement