Asrın Projesinde Sona Gelindi - Son Dakika
Politika

Asrın Projesinde Sona Gelindi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kıbrıs’a su sağlayacak 1 milyar dolarlık "asrın projesi"nde 80 kilometrelik deniz geçişinde şu ana kadar 23 kilometre boru döşendiğini belirterek, geriye kalan boruların da kısa zamanda döşeneceğini söyledi.

20.11.2014 12:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kıbrıs'a su sağlayacak 1 milyar dolarlık "asrın projesi"nde 80 kilometrelik deniz geçişinde şu ana kadar 23 kilometre boru döşendiğini belirterek, geriye kalan boruların da kısa zamanda döşeneceğini söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, KKTC Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek'le bakanlıkta bir araya geldi. Görüşme öncesi gazetecilere açıklama yapan Bakan Eroğlu, 1974 yılı Kıbrıs Barış Harekatı'nı yaşadığını ve o dönemde Türk ordusunda yedek subay olarak görev yaptığını belirtti. Eroğlu, Kıbrıs Barış Harekatı'nın önemine dikkat çekerek, "O harekat Kıbrıs Türkü'nün kurtuluşu için elzemdi, dolayısıyla ben de o dönemde asker olmaktan dolayı gurur duyuyorum" dedi.

Kıbrıs meselesinin çok daha öncesine dayandığını anlatan Eroğlu, "Enosis ve Kıbrıs'ın Rumlar tarafından ele geçirilmesi, Yunanistan'ın hakimiyeti kurması için yıllarca öncesinden hazırlık yapılmış, 1960'lı yıllardan itibaren. Lisedeyken Afyonkarahisar'da bir miting tertip etmiştik, tertip heyeti başkanı da bendim. Netice itibariyle ben orada Kıbrıs semalarının 'Kıbrıs bizim canımız feda olsun kanımız' diye inlediğini hatırlıyorum. Dolayısıyla Kıbrıs bizim canımız, zaten Türkiye'de Kıbrıs için ne gerekiyorsa yapıyor ve yapmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

Bakan Eroğlu, görüşmede su ve ormancılıkla ilgili meseleleri de görüşme fırsatı bulacaklarını belirtti. Kıbrıs'a ulaştırılacak suyun içme-kullanma suyu ve sulama suyu olarak kullanımı için ne gerekiyorsa yapılacağını anlatan Eroğlu, "En akıllıca yol ne ise onu mutlaka birlikte bulacağız ve uygulamaya başlayacağız" dedi.

"ASRIN PROJESİNDE 80 KİLOMETRELİK DENİZ GEÇİŞİNİN BORULARI TAMAMLANDI"

Kıbrıs'ın su problemini çözecek "asrın projesi"nin yaklaşık 1 milyar dolara mal olacağını vurgulayan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Bununla ilgili Alaköprü Barajı bitti, su tutmaya başlıyoruz. Oradan Anamur'daki 10 bin metreküplük depo inşaatını tamamladık, kara yapıları bitti. Kıbrıs tarafında ise 'Geçitköy Barajı'nı 7 Mart 2014 saat 12.59'da bitireceğiz' diye söz verdik, o tarihte bitti. Hatta biz oranın etrafında muhteşem bir mesirelik alan kuruyoruz, yolları yapılıyor. Oraya turizm açısından çok önemli mesirelik bir alanı kuruyoruz, DSİ yolları yapmaya başladı. Daha önce anlaştığımız çerçevede Kıbrıs içerisinde ana dağıtım hatları yoktu, arıtma tesisleri yoktu, Kıbrıs tarafı yapacaktı. Ama biz gecikmesin diye içme suyu artıma tesisinin projesini yaptık, ana dağıtım hatlarında şu anda 3 büyük ihaleyle onlara da geldi. Bunlar ikinci safhada olan işler. 80 kilometrelik deniz geçişinin bütün boruları tamamlandı, malzemeler tamamlandı. Allah'a şükür boru döşeme işlemleri başladı. Hava şartları müsait oldukça boru döşeniyor. Şu ana kadar 23 kilometre boru döşendi, geriye kalan kısa zamanda döşenecek. Artık Kıbrıs tarafındaki dağıtım ve bunların işletilmesini birlikte görüşeceğiz."

Ormancılık alanında da büyük bir seferberlik başlattıklarını anlatan Eroğlu, Kıbrıs'ta halkın gelir seviyesini artırmaya yönelik kullanmak için projeler yapıladığını belirtti. Bakan Eroğlu, keçiboynuzu, harnup, badem, ceviz, zeytin gibi gelir getirici fidanların dikileceğini vurguladı.

DİNÇYÜREK: "ASRIN PROJESİ KIBRIS'A CAN VERECEK"

KKTC Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dinçyürek ise, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye'nin 1974 Kıbrıs Barış Harekatı ve sonrasında KKTC'ye sağladığı katkı ve desteklere dikkat çeken Dinçyürek, "Şu anda KKTC'yi yeniden yapılandıracak, can verecek başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük bir vizyon projesi, 'asrın projesi' olarak adlandırılan su projesinin artık hayata geçeceği sayılı günler içerisindeyiz. 'Asrın projesi' olarak adlandırılan su projesi, hem yaşam kalitesi hem sosyo-ekonomik yapının ve tarımın güçlendirilmesi adına çok büyük katkılar sağlayacak. Hem ormanlarımız, hem su projesi hem de işbirliği halinde yürüttüğümüz projelerde atacağımız adımları planlamak için buradayız" ifadelerini kullandı.

Açıklamaların ardından Bakan Eroğlu, konuk bakana çini tablo hediye etti. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Asrın Projesinde Sona Gelindi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement