Astımınızı Kontrol Altına Alabilirsiniz - Son Dakika
Yerel

Astımınızı Kontrol Altına Alabilirsiniz

Astımınızı Kontrol Altına Alabilirsiniz

Eskişehir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Demirel, astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısının her geçen gün artmasına karşılık halen istenen düzeyde olmadığını belirtti.

03.05.2016 12:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Demirel, astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısının her geçen gün artmasına karşılık halen istenen düzeyde olmadığını belirtti.

Dünya Astım Günü olması dolayısıyla mesaj yayımlayan Dr. Demirel, hayatı kısıtlamadan, astımın doktor kontrolü ve düzenli ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabileceğini aktardı. Astımın kronik bir solunum yolu hastalığı olup tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterdiğini anlatan Dr. Kadir Demirel, "Astımın görülme sıklığı giderek artmaktadır. Kişisel risk faktörleri içinde kalıtım yani genetik yapı, cinsiyet ve şişmanlık sayılabilir. Çevresel risk faktörleri ise kalıtsal olarak yatkın bireylerde astımın ortaya çıkması ve ağırlığı üzerinde rol oynar. Bunlar alerjenler, tekrarlayan akciğer hastalıkları, sigara dumanına maruziyet, bazı ilaçlar, iç ve dış ortam hava kirliliği ve beslenme tarzıdır. Yetişkinlerde işgücü çocuklarda okul devamsızlığının artmasına neden olan astım hastalığının tedavisinin amacı, hastalığın kontrol altına alınması ve sağlanan bu durumun devam ettirilmesidir. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunmaktadır. Uygun ilaç tedavisi ile astımlılar günlük yaşamlarına hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler. Astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısı her geçen gün artmakla birlikte halen istenen düzeyde değildir. Halen 4 astımlıdan biri yılda bir kez astım krizi nedeniyle acil servise başvurmaktadır. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmamasının yanı sıra sigara dumanı, allerjik maddeler, kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir. Ülkemizde astımlı hastaların yüzde 10'undan fazlasının halen sigara içmekte olduğu ve yüzde 30-40'nın obez olduğu bildirilmiştir. Sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir. Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak astım hastalığı konusunda bilgi vermek, farkındalık oluşturmak amaçlı kitle iletişim araçlarının da kullanımıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Astım hastalığında ilaçların doğru ve zamanında kullanılması, astım krizlerini tetikleyen alerjik maddelerden ve sigaradan korunmak, uygun fiziksel aktivitenin ve beslenmenin sağlanması önemlidir" diye belirtti. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Astımınızı Kontrol Altına Alabilirsiniz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement