Asus Rog Swıft Pg278q Monitör - Son Dakika
Teknoloji

Asus Rog Swıft Pg278q Monitör

Asus Rog Swıft Pg278q Monitör

Asus'tan sıkı PC oyuncularına yönelik "ilklerin" monitörü.

12.02.2015 16:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
Mahmut Saral - -

Asus, son günlerde Republic of Gamers isimli ailesine kattığı yeni bir ürünle, yani Asus ROG SWIFT PG278Q ile adından sıklıkla söz ettiriyor. Birçok oyuncu için oyunlarda görsellik çok önemlidir. Kaliteyi elde edebilmek için birçok önemli unsur var ve monitör de bunlardan bir tanesi. Belki de şimdiye kadar monitörlere yeterince ilgi göstermediniz, olabilir. Ama bu ürün, belki de en çok dikkatinizi çekebilecek monitörlerden bir tanesi. Sebepler olarak size birçok madde sunabiliriz. Hadi başlayalım.


Göze hitap eden kullanışlı tasarım


ROG SWIFT, bilim kurgu filmlerindeki cihazları aratmayacak bir tasarıma sahip. Arka kısmına baktığımızda keskin hatlara sahip, soğutmaya yönelik ızgaraları ve Asus logosuyla adeta bir robotu andırıyor diyebiliriz. Ön taraftan baktığımızda ise, tabii ki 6mm'lik ince çerçeve yapısı ve 27 inç değerde devasa ekranı dikkatimizi çekiyor. Çerçevenin ince olması sebebiyle birden fazla ekranı yanyana kullanmak ve duvara monte etmek gibi seçenekleriniz de var.



Ekranı rahatlıkla kontrol etmemize yardımcı olan sağ yan taraftaki tuş paneli, hem görsel hem de fiziksel unsurlarla desteklenmiş. Önden baktığınızda, tuşların konumlandırıldığı yerlere göre çeşitli görseller görüyorsunuz. Arka taraftaki tuşları da fiziksel tasarımlarıyla fark ediyorsunuz. Özellikle üst tarafta yer alan joystick tuşuyla Türkçe dil desteği de bulunan monitör ayarlarında gezintiye çıkabiliyor, renklerden zamanlayıcıya, hedef imlecine kadar birçok detaya ulaşabiliyorsunuz.



Tasarım hakkında sözlerimiz tabii ki burada bitmiyor. Monitörün ayakta durmasını sağlayan ayaklık gayet şık tasarlanmış ve ışıklı bir daire ile donatılmış. Karanlıkta oyun oynadığınızda ortaya güzel bir tablo çıkıyor diyebiliriz. Tabii bu özelliği ayarlardan kapatabiliyorsunuz. Yine ayaklıktaki ek fonksiyonlar sayesinde monitörü çok rahat bir şekilde yukarı çıkarabiliyor, aşağı indirebiliyor, üste veya alta doğru eğebiliyoruz. Bu işlemleri yaparken monitör adeta kayarak yol alıyor. En güzeli ise, monitörü sağ tarafa doğru dik konuma getirene kadar çevirebiliyorsunuz.


Tasarımda sıkıntı çıkarabilecek detaylar olarak, monitörün güç ve görüntü kablosunun bağlantı şeklinden bahsedebiliriz. Özellikle monitörün sürekli açılarını ve yerini değiştirenler için kabloların orta yerde olması sorunlar çıkarabilir.


#Sayfa#


Bağlantılar biraz kısıtlı gibi?


Asus ROG SWIFT PG278Q monitörün arka kısmına baktığımızda, 2 tane microUSB 3.0 bağlantı noktası, güç kablosu için bir giriş ve DisplayPort 1.2 girişini görüyoruz. Bu detayları göz önüne aldığımızda Asus'un aslında pek fazla seçenek sunmadığını söyleyebiliriz. Tamam, elimizde en iyi görüntüyü sunan oyuncu monitörlerinden bir tanesi var ve özellikle PC oyuncularını hedefleyen bir monitör bu. Yüksek çözünürlük ve Nvidia'nın G-SYNC teknolojisi destek verdiği için de DisplayPort seçilmiş. Ama öte yandan, yalnızca PC'de oyun oynamayan, yeni nesil konsollara sahip oyuncular da var ve hem PC'yi hem de konsolunu tek bir monitörde kullanmak isteyebilirler. Bu gibi durumlar için bir HDMI bağlantı noktası olsa çok iyi olurdu düşüncesindeyiz.



İlklerin monitörü!


ROG SWIFT PG278Q, aslında birçok konuda "ilkleri" bünyesinde barındıran bir oyuncu monitörü. Öncelikle, ROG SWIFT'in 27 inç değerdeki ekranını 2560x1440 çözünürlük (WQHD) sunduğunu belirtelim. Bu bir "ilk". Bu ekran boyutu ve ekran çözünürlüğü, 1080p ekranlı monitörlere kıyasla size masaüstünde %77 oranında daha fazla alan sunarken oyunlarda da daha fazla detayı tek seferde sunabiliyor.



Bunun yanında görüntü yenileme hızı olarak da 1ms değerine sahip olduğunu ve bunun da "bir ilk" olduğunu söyleyelim. Monitör alırken mutlaka denk geliyorsunuzdur, genellikle 5ms ve 2ms ekran gecikme değerlerine sahip monitörler görürüz ve bunlar iyi olarak nitelendirebileceğimiz monitörlerdir. İşte Asus'un bu modelinde 1ms seviyesine inilmesi bu bakımdan büyük önem taşımakla birlikte net ve akıcı görüntüler için size fırsatlar sunuyor. Ek olarak, bu monitördeki 144Hz tazeleme oranı da "bir ilk" anlamını taşıyor.


G-SYNC'in de yardımıyla akıcı bir oyun deneyimi


Şmdi elimizde neler var kısaca bakalım: 27 inç WQHD ekran, 1ms gecikme süresi, 144Hz tazeleme oranı. Şimdi bunlara bir de G-SYNC teknolojisini ekleyelim. Asus, bu monitöründe Nvidia ile ortak hareket ederek elde edilen güzel görüntüyü kalite kayıpsız, performans düşüşü olmadan ve yırtılmalar yaşanmadan sunmayı hedeflemiş. Başarmış da.


#Sayfa#


G-SYNC nedir diyecek olursanız kısaca açıklayalım. Bu teknoloji, monitörün görüntü yenileme hızıyla ekran kartının görüntü sunma performansını dengeleyerek kopuklukların olmasını engelliyor. G-SYNC destekli gelişmiş bir Nvidia ekran kartına sahipseniz performans kaybı yaşamadan, takılmalara tanıklık etmeden oyunların çok daha akıcı şekilde oynandığına tanıklık edeceksiniz. Çünkü yüksek FPS oranlarını gördüğünüzde monitörünüz de kendini bu performansa göre ayarlayacaktır. Dolayısıyla an itibarıyla en iyi görüntü sunan oyuncu monitörlerinden bir tanesinin bu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ve evet, farklı bir ekra kartına sahipseniz G-SYNC teknolojisinden faydalanamıyorsunuz, ama yine de monitörün getirisi olarak keskin ve başarılı görüntülerle karşılaşabilirsiniz.



Ek olarak, monitörde Nvidia'nın Ultra Low Motion Blur teknolojisine de yer veriliyor. Böylece özellikle aksiyonu yüksek hareketli sahnelerde karşılaştığınız bulanık ortam ve obje görüntülerine veda edebilirsiniz. Çünkü bu detaylar da ortadan kalkıyor ve daha fazla detayı net şekilde görebiliyorsunuz. Bu modu kullanabimek için G-SYNC teknolojisine sahip olmanız gerekiyor ve 85Hz, 100Hz ve 120Hz oranlarını seçmeniz gerekiyor.


Filmler için ideal mi?


Eğer ana amacınız bir şeyleri izlemek ise, ideal olmadığını söyleyebilirim. Zira monitör, tam karşıdan bakıldığında, yani bir PC oyuncusu pozisyonunu aldığınızda başarılı görüntüler sunuyor. TN panele sahip olan ürün, farklı açılarda; yukarıdan, aşağıdan veya yanlardan bakıldığında görüntüde kalite kayıpları yaşıyor. Tabii ki en ufak dokunuşla monitörün açılarını ayarlayabildiğinizi tekrarlayalım, ama aynı anda birden fazla kişinin farklı açılardan monitördeki bir filmi izlemeye çalışmasını düşünürsek, %100 verim alınamayacaktır. TN panel kullanılması da "öteki panellere nazaran daha hızlı yanıtlar veriyor" olarak açıklanıyor. Ancak görüldüğü gibi kayıpları da var.


NVIDIA 3D Vision ile film keyfi


Monitörle 3D oyun ya da 3d Blu-Ray film keyfi de yaşamanız mümkün. Biliyorsunuz, son yıllarda 3D özelliği çok fazla kullanılmaya başlandı ve ev sineması olarak baktığımızda keskin görüntüler sunan Blu-Ray'ler de yavaş yavaş DVD filmlerin yerlerini alıyor. 3D oyunlarla keyif yaşarken 3D film keyfi için de bu monitöre başvurabilirsiniz. Ancak az evvel de dediğimiz gibi, monitörü tam karşıdan görmeniz gerekiyor, ki kalitede kayıplar yaşanmasın. Ve 3D Vision için kutudan ayrı olarak satılan Nvidia 3D Vision kitine sahip olmanız lazım. Bu gözlüğün de ülkemizde yaklaşık 400 lira civarında bir fiyatı var.


Son sözlere gelecek olursak


ROG SWIFT, tasarımı ve gelişmiş özellikleriyle oyun oynamayı ciddiye alan ve bütçe konusunda sıkıntı çekmeyecek PC oyuncularına hitap ediyor. "PC oyuncuları" diyoruz, çünkü Asus'un ürünleri genellikle PC oyuncularına yönelik oluyor. Bunun bir eksi noktası olarak da monitörde HDMI bağlantı noktasına yer verilmemesinin bizi üzdüğünü söylemek istiyoruz. En nihayetinde birden fazla platformda oyun oynayıp da bu platformları tek bir gelişmiş monitör altında toplamak isteyen oyuncular var. Ne var ki ROG SWIFT buna izin vermiyor.



Öte yandan, cihazın yüksek çözünürlük sunan büyük ekranı, görüntüyü net ve keskin bir şekilde sunmasına yardımcı olan birçok teknolojisiyle an itibarıyla en gelişmiş monitörlerden bir tanesi olarak dikkat çekiyor. Eğer gelişmiş bir Nvidia kartına da sahipseniz şu an için ROG SWIFT'ten daha iyi performans sunan bir 27 inç oyun monitörü bulmanız çok zor.


ROG SWIFT, ülkemizde 3537 TL fiyat etiketiyle satılıyor.



Mahmut Saral - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Asus Rog Swıft Pg278q Monitör - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement