Asya'nın Kalbinde "Doğal Yaşam" - Son Dakika
Kültür Sanat

Asya'nın Kalbinde "Doğal Yaşam"

Binlerce yıllık tarihiyle çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan ve "Asya'nın kalbi" olarak anılan Afganistan'da, savaşın ve yoksulluğun getirdiği yıkıntılardan sonra teknolojiden uzak, doğal şartların hakim olduğu bir yaşam sürüyor.

26.04.2016 11:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HALİL İBRAHİM BAŞER - Binlerce yıllık tarihiyle çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan ve "Asya'nın kalbi" olarak anılan Afganistan'da, savaşın ve yoksulluğun getirdiği yıkıntılardan sonra teknolojiden uzak, doğal şartların hakim olduğu bir yaşam sürüyor.

Binlerce yıl öncesine dayanan tarihiyle, bir zamanlar İslam dünyasının önemli ilim ve kültür merkezlerinden olan Afganistan, son 40 yılda yaşadığı işgal ve iç savaşlar nedeniyle dünyanın en fakir ülkelerin arasında yer alıyor.

Maddi imkansızlığın yaşamın hemen her alanında bariz şekilde görüldüğü ülkede, son dönemlerde özellikle alt yapı konusunda bir kıpırdanma olduğu belirtiliyor. Bu durumun ciddi şekilde sosyal yaşama yansıdığı ülkede, hem şehirlerde hem de köylerde teknolojiden uzak bir yaşam akıyor.

Alt yapı konusunda sıkıntılar yaşanan ülkede, son dönemlerde bu konuda da çeşitli projeler yapılıyor. Yıllarca işgal ve iç savaşın yaşandığı, alt yapının tamamen çöktüğü ve insanların sağlıksız şartlarda yaşam savaşı verdiği ülkede, özellikle başkent Kabil'in yeniden yapılanması için çalışmalar sürüyor.

Çarşı ve pazarlarında ilginç görüntülere rastlanan Kabil, Herat, Takhar, Mezar'ı Şerif gibi kentlerde, dükkan sıkıntısı yaşanıyor. Genellikle baraka halinde, derme çatma yapılan dükkanların bulunduğu ülkede, çok sayıda seyyar satıcı bulunuyor.

Kaldırımların ve yol kenarlarının seyyar satıcılarla dolu olduğu sokak ve caddelerde, etin bile açık şekilde satıldığı görülüyor. Ayrıca, sokaklarda ayakkabı tamiri, terzilik yapan yapan kişiler dikkat çekerken, internet kafeler bile dışarıda, kaldırıma dizilmiş bilgisayarlarla faaliyet gösteriyor. Bu pazarlarda, alt yapının olmaması nedeniyle yağmur yağınca su içinde satış devam ediyor.

Bagajlarda ve araç üstlerinde yolculuk

Ülkenin trafiğindeki karmaşa, sürücüler ve yayalara zor anlar yaşatıyor. Çok sayıda aracın trafik kazaları nedeniyle kaportalarının bozuk olduğu gözlenen ülkede, trafik kuralı, işareti, lambası hemen hemen hiç bulunmuyor. Araçların düzensiz şekilde seyrettiği görülen ülkede, bagajlarda ve araçların üstlerinde yolculuk yapan kişiler dikkat çekiyor.

Cadde ve sokakların bozuk olması nedeniyle kentlerin toz bulutu altında kaldığı ülkede, "rekşa" ismi verilen, taksicilikten yük taşımacılığına kadar kullanılan, 3 tekerlekli araçlar caddelerde çok sık görülüyor.

Ülkenin genelinde kerpiçten yapılmış, tek katlı, gecekondu tipinde evler bulunuyor. Tepelerin yamaçlarında ve köylerde daha çok görülen bu tip yerleşim yerleri ilginç görüntü oluşturuyor. Kentlere kıyasla su ve yeşillik içinde bulunan köylerin tamamında hayvancılık yapılıyor. İnek, koyun, eşek gibi hayvanların otobanlarda dolaştığı köylerde kentlere oranla daha tertipli bir hayat göze çarpıyor.

Hindukuş Dağları ve tüneller

Asya'da Afganistan'ın merkezi ile Pakistan'ın kuzeyi boyunca uzanan 800 kilometrelik ve en yüksek noktası 7 bin metreyi aşan Hindukuş dağları, Afganistan'ın kuzeyini güneyinden ayırıyor. Ülkenin bu iki bölümü arasında seyahat etmek isteyenler, bu dağları dolaşan, yaklaşık 650 kilometrelik yolu geçmek zorunda.

Başkent Kabil'den Takhar'a yaklaşık 500 kilometrelik yol, bozuk zemin nedeniyle 13 saat sürerken, yol boyunca 30 civarında tünelden geçmek de gerekiyor. 4 kilometre uzunluğundaki Salang Tüneli, bu tünellerin en uzunu olarak dikkat çekiyor.

Zorlu yolcuğa katlanan, yılın tamamında karla kaplı Hindukuş dağlarındaki eşsiz manzarayı yakından görme fırsatını yakalıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Asya'nın Kalbinde 'Doğal Yaşam' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı
    00:34 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz olarak sahnelediği 8 oyunla tüm sahnelerinde coşku ile kutladı. Uluslararası bildiri Norveçli yazar Jon Fosse tarafından kaleme alınırken, ulusal bildiri Tamer Levent tarafından yazıldı. Tiyatro, sanatın barış olduğunu vurgulayan bir platform olarak ön plana çıktı.

  • Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu
    00:07 Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu

    Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sema-Semah-Devran' etkinliğinde, Sanat Yönetmeni Yüce Gümüş ve Postnişin Fatih Çıtlak liderliğinde Anadolu'nun zikir ritüelleri sergilendi. İstanbul Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteride yer aldı.

  • KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı
    00:03 KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı

    Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeselinin gösterimi KKTC'de gerçekleştirildi. Gösterime KKTC Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi de katıldı. Belgesel, Kıbrıs Türklerinin tarih, kültür, yaşam ve sosyolojilerini anlatmayı amaçlıyor.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi
    20:58 Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu tarafından organize edilen Büyük Filistin Yürüyüşü'ne sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Yürüyüşte İsrail'e karşı sloganlar atıldı ve Filistin'in savunulmaya devam edileceği vurgulandı.


Advertisement