Okçulukla İlgilenen Adam, Ata Sporunu Yaşatmak İçin Çalışıyor - Son Dakika
Güncel

Okçulukla İlgilenen Adam, Ata Sporunu Yaşatmak İçin Çalışıyor

Okçulukla İlgilenen Adam, Ata Sporunu Yaşatmak İçin Çalışıyor

Manisa'da 27 yıldır okçuluk sporuyla ilgilenen Mahmut Yağcıoğlu, iki yıldır da ok ve yay üretiyor.

28.02.2017 09:37  Güncelleme: 11:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'da 27 yıldır okçuluk sporuyla ilgilenen Mahmut Yağcıoğlu, ata sporunu yaşatmaya çalışıyor.

OK YE YAY YÜRETİMİ YAPIYOR

Şehzadeler ilçesi, Saruhan Mahallesi'ndeki atölyede ok ve yay üretimi yapan 52 yaşındaki Mahmut Yağcıoğlu, ata sporu okçuluğu yaşatmak için çalışıyor. 1990 yılından bu yana modern okçulukla ilgilendiği ve yarışlara katıldığını dile getiren Yağcıoğlu, Türkler'in Orta Asya'dan bu yana ürettiği geleneksel yay ve okları yapmaya karar verip, iki yıl önce atölye açtı. Çocukluğumdan bu yana okçuluğa merakı olduğunu belirten Yağcıoğlu, "Modern okçuluk antrenörüyüm, yarışmacı sporcuyum. Daha sonra geleneksel okçuluğa merak sardım. Devlet memuruydum, şimdi de geleneksel ok ve yay imalatı yapıyorum. 12 yıldır geleneksel okçulukla ilgileniyorum. Şu an menzil atışlarına katılıyorum. Kütahya'da menzil atışında Türkiye üçüncüsü oldum." dedi.

Okçulukla İlgilenen Adam, Ata Sporunu Yaşatmak İçin Çalışıyor

BİR YAY 2 YILDA YAPILIYOR

Ok ve yay yapımını İzmir'deki ustasından öğrendiğini anlatan Yağcıoğlu, "Atalarımızın yaptığı yaylar son derece iyidir. Bir yayın yapımı iki yıl sürüyor. Akçaağaçtan yapılıyor. Bir senesi demlenme yani olgunlaşma sürecidir. Benim ürettiğim yaylar Orta Asya yaylarıdır. Yaptığım yaylar Osmanlı döneminde zirveye çıkan yay yapım tekniğiyle üretiliyor. Başka milletler de yay yapıyor. Ancak, bizim yaylarımız daha kaliteli. Oklar ise çamdan yapılıyor. Amaca göre çok fazla ok çeşidi var. Yaklaşık 18 çeşit ok üretiliyor. Okların bir tanesinin yapılması da ortalama bir seneyi buluyor. Oklarımız endamlı oklar. Ucu ince ortası kalındır. Yani bir çubuktan ibaret değil." diye konuştu.

5-6 BİN LİRADAN SATILIYOR

Okçuluğa ilginin her geçen gün arttığını kaydeden Yağcıoğlu, "İnsanlar ok ve yayın ne olduğunu merak etmeye başladı. İnsanlar okçuluğun felsefesini anladıkça daha da yaygınlaşacak. Ciddi manada yay ve ok üretimi yapan çok fazla yer yok. Modern oklar sentetik malzeme ile yapılıyor ama biz tamamen ağaç ve doğal malzeme kullanıyoruz. Yay ortalama 5-6 bin liraya satılıyor, oklar ise 100 ve 150 lira arasında değişiyor." dedi.

Okçulukla İlgilenen Adam, Ata Sporunu Yaşatmak İçin Çalışıyor

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Okçulukla İlgilenen Adam, Ata Sporunu Yaşatmak İçin Çalışıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Nvidia, Yeni Yapay Zeka Çipini Tanıttı
    09:22 Nvidia, Yeni Yapay Zeka Çipini Tanıttı

    ABD'li çip devi Nvidia, yeni yapay zeka çipini tanıttı. B200 'Blackwell' çipi, önceki çiplere göre işlemleri 30 kat daha hızlı gerçekleştirebiliyor. Nvidia, bu yeni çip ile pazar hakimiyetini pekiştirmeyi hedefliyor. Şirketin büyük müşterileri olan Amazon, Google, Microsoft ve OpenAI'nin bu çipi kullanması bekleniyor. Ayrıca, toplantıda yeni yazılım araçları ve otomobillerde kullanılacak çipler de tanıtıldı. Nvidia, yapay zeka teknolojisinde lider bir şirket olarak kabul ediliyor.

  • Alaşehir'de Vatan ve Kahramanlık Buluşmaları Etkinliği Gerçekleştirildi
    09:16 Alaşehir'de Vatan ve Kahramanlık Buluşmaları Etkinliği Gerçekleştirildi

    Alaşehir'de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü dolayısıyla "Vatan ve Kahramanlık Buluşmaları" etkinliği yapıldı. Etkinlikte, öğrenciler şiir okudu, gaziler anılarını paylaştı ve hediye paketi verildi.

  • Kemalpaşa'da Gaziler ve Şehit Aileleri Onuruna İftar Programı Düzenlendi
    09:16 Kemalpaşa'da Gaziler ve Şehit Aileleri Onuruna İftar Programı Düzenlendi

    Kemalpaşa ilçesinde yaşayan gaziler ve şehit aileleri için iftar yemeği programı düzenlendi. Kaymakam Musa Sarı, devletin desteklerini dile getirirken, AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar da birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. Programa ilçe jandarma komutanı, ilçe emniyet müdürü ve dernek başkanı da katıldı.

  • Mersin merkezli 3 ilde göçmen kaçakçılığı operasyonu: 3 gözaltı
    09:15 Mersin merkezli 3 ilde göçmen kaçakçılığı operasyonu: 3 gözaltı

    Mersin merkezli 3 ilde jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda göçmen kaçakçılığı yapan 3 organizatör yakalandı. Operasyonda şüphelilerin adreslerinde yapılan aramada 2 cep telefonu, 2 sim kart ve 38 bin 700 TL ele geçirildi.

  • Kırıkkale'de Şehitler Anma Günü ve Çanakkale Zaferi İftar Programı
    09:14 Kırıkkale'de Şehitler Anma Günü ve Çanakkale Zaferi İftar Programı

    Kırıkkale'de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü dolayısıyla şehit aileleri ve gaziler için iftar programı gerçekleştirildi.

  • Mersin merkezli operasyonda göçmen kaçakçısı 3 organizatör yakalandı
    09:09 Mersin merkezli operasyonda göçmen kaçakçısı 3 organizatör yakalandı

    Mersin merkezli 3 ilde jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda göçmen kaçakçılığı yapan 3 organizatör yakalandı. Operasyonda şüphelilerin adreslerinde yapılan aramada cep telefonları, sim kartlar ve 38 bin 700 TL ele geçirildi.

  • İstanbul serbest piyasada dolar 32,3370 liradan, avro 35,1300 liradan güne başladı
    09:03 İstanbul serbest piyasada dolar 32,3370 liradan, avro 35,1300 liradan güne başladı

    İstanbul serbest piyasada doların alış fiyatı 32,3350 lira, satış fiyatı ise 32,3370 lira olarak belirlendi. Avronun alış fiyatı 35,1280 lira, satış fiyatı ise 35,1300 lira olarak açıklandı. Önceki gün doların satış fiyatı 32,3000 lira, avronun satış fiyatı ise 35,1710 lira idi.

  • Sultanbeyli'de Otomobilin Çarptığı 5 Yaşındaki Kız Çocuğu Yaralandı
    08:52 Sultanbeyli'de Otomobilin Çarptığı 5 Yaşındaki Kız Çocuğu Yaralandı

    Sultanbeyli'de annesiyle yolun karşısına geçmeye çalışan 5 yaşındaki kız çocuğuna otomobil çarptı. Kaza anı güvenlik kameralarına yansırken, çarpmanın etkisiyle kız çocuğu metrelerce havalandı ve yere çakıldı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırılan çocuğun durumu ağır. Sürücü olay yerinden kaçarken, polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Mahalle sakinleri, yetkililerin önlem almasını ve benzer kazaların yaşanmaması için trafik düzenlemelerinin yapılmasını istedi.

  • Sultanbeyli'de otomobilin çarptığı kız çocuğu metrelerce savruldu, kaza anı kamerada
    08:52 Sultanbeyli'de otomobilin çarptığı kız çocuğu metrelerce savruldu, kaza anı kamerada

    Sultanbeyli'de annesiyle yolun karşısına geçmeye çalışan 5 yaşındaki kız çocuğuna otomobil çarptı. Kaza anı bir iş yerinin güvenlik kameralarına yansırken, çarpmanın etkisiyle kız çocuğu metrelerce havalandı ve yere çakıldı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri minik kız çocuğuna müdahale ederken, sürücü kaçtı. Polis ekipleri sürücüyü gözaltına aldı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.


Advertisement