Atalay, 11. Cumhurbaşkanı Gül'ün AK Parti Kongresi'ne Katılmayacağını Açıkladı - Son Dakika
Politika

Atalay, 11. Cumhurbaşkanı Gül'ün AK Parti Kongresi'ne Katılmayacağını Açıkladı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün AK Parti’nin Olağan Büyük Kongresi’ne katılmayacağını belirterek, "Partimizin erdemliler hareketinin en önemli öncülerinden birisi olan Abdullah Gül, bizzat Başbakanımız telefonla sözlü olarak davetini iletti ama kendisi katılamayacaklar.

11.09.2015 17:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün AK Parti'nin Olağan Büyük Kongresi'ne katılmayacağını belirterek, "Partimizin erdemliler hareketinin en önemli öncülerinden birisi olan Abdullah Gül, bizzat Başbakanımız telefonla sözlü olarak davetini iletti ama kendisi katılamayacaklar. Onu da iletmiş oldular" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, Ankara Arena Spor Salonu'nda AK Parti'nin Olağan Büyük Kongresi için yürütülen çalışmalara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Atalay, "Öncelikle son günlerde kaybettiğimiz çocuklarımızı, şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Ailelerini, acılarını paylaşıyoruz. Terörü lanetliyoruz. Rabbim ailelerine sabır versin. Ayrıca, terör olaylarını bahane ederek son günlerde Hürriyet, ATV, Sabah binaları, sonra bazı parti binaları, bizim binalarımız da var bunların içinde, çirkin saldırılara muhatap oldu. Bunları da kınıyoruz, hiçbirini onaylamıyoruz. Gerekçesi ne olursa olsun şiddetin hiçbir türünü tasvip etmiyoruz. Ortada yanlışlar varsa, şikayet edilecek hususlar varsa bunların yeri hukuk kurumlarıdır. Hiç kimse kendisini yargı yerine koymasın ve bunlar aslında terörün de kendi asıl amacına hizmet eder" ifadelerini kullandı.

Genel manada özgür ve rahat çalışmanın önemli olduğuna dikkati çeken Atalay, son günlerde basın kuruluşlarına yapılan çirkin saldırıları kınadıklarını söyledi. Atalay, yarın, Türkiye'nin zorlu bir süreçten geçtiği dönemde AK Parti'nin kongresini zamanında yaptığını belirterek, "Her şeyin en iyisi zamanında yapılanı. Biz de kongremizde bir erteleme yapmadık. Olağan kongremizin zamanıydı, kongremizi seçime doğru giderken bu süreç içinde yapacağız. Biz, bugüne kadar 5 kongre yaptık. Yine bütün kurucularımızdan başlayarak, bütün teşkilatlarımızla, ülkemizin her köşesinden gelecek teşkilat başkanlarımızla, bütün delegelerimizle buluşacağız. Bu kongreye mahsus yeniliklerimiz de var" diye konuştu.

Delegelerin oturacağı platformun aslında düz bir platform olduğunu anlatan Atalay, "Kongrede düz oluyordu. Bu defa kademeli yaptık. Biz, üst kurul olarak teşkilat başkanımızın başkanlığında bir heyet olarak bu çalışmaları yürütüyoruz. Büyük kongremizin heyecanla geçmesi için de bütün tedbirleri aldık" dedi.

"KONGREYE 40 BİN KİŞİNİN KATILMASINI BEKLİYORUZ"

Yarın kongreye yaklaşık 40 bin kişinin katılmasını beklediklerini anlatan Atalay, "Bunun yaklaşık 12 bini bu salon içinde olacak. Geri kalanı salon dışında olacak. Ülkemizin her köşesinden bin 71 otobüs kalkacak ve yarın sabah bunların hepsi Ankara'da olacak. 345'i tabii, bin 100'ü seçilmiş toplam bin 445 delege kongremize katılacak. Bizim kongre delegemiz bin 445 kişidir ve oy kullanacak olanlar bunlardır. Delege olmayan 433 eski milletvekilimiz, 16 bakan ve bakan yardımcısı, 30 başkan yardımcısı, 25 MKYK yedek üyesi, 63 kurucu il başkanı, 687 eski il ve ilçe başkanımız da bu kongremize katılacak. Partimizin kuruluşundan bu yana bütün kadrolarımızın buluştuğu bir toplantı olacak" ifadelerini kullandı.

Hem salon içinde hem salon dışında konukların rahat etmesi için tedbirlerin alındığına dikkati çeken Atalay, salon dışında da 3 bin kişilik soğutmalı çadır, mescitlerin hazırlandığını ifade etti. İletişimde zorluk yaşanmaması için destek vericiler ve şarj ünitelerinin de basın mensupları için hazırlandığını anlatan Atalay, 40 bin konuğa kumanya, çorba, poğaça ve çay servisinin de yapılacağını dile getirdi.

Yabancı konukların da kongreye katılacağını belirten Atalay, "Tabii pek çok ülkeden konuklar davet edildi. Genelde parti kongrelerinde ağırlıkla parti yöneticileri dışarıdan davet edilir. Yani gerek dışarıdan gelecek devlet adamları, gerek Ankara'da büyükelçiler ülkelerin temsilcileri olarak 300 civarında da akreditasyon cevabı alınmış yabancı konuğumuz

olacak" dedi.

KONGREYE DAVET EDİLEN PARTİLER

Sivil toplum kuruluşlarının da geniş bir katılım sağlayacağını söyleyen Atalay, "Kongremizde 11 siyasi partimiz davet edilmiştir. 220 sivil toplum kuruluşumuz davet edilmiştir. Sendikalar, dernekler, kanaat önderleri, federasyonları davet edilmiştir. Davet edilen siyasi partiler Büyük Birlik Partisi, HDP, CHP, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Hürdava Partisi, Doğru Yol Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Anavatan Partisi, Saadet Partisi, Çoğulcu Demokrat Partisi'dir" şeklinde konuştu.

Kongrede özel olarak engelli vatandaşlar için özel tedbirlerin alındığını vurgulayan Atalay, görme engelliler için özel alfabeli davetiyeler ve yaka kartlarının hazırlandığını ifade etti.

"50 ULUSAL, 20 ULUSLARARASI BASIN KURULUŞU KONGREMİZİ İZLEYECEK"

Kongrenin muhtevasının zenginliği için hazırlıkların yapıldığını ifade eden Atalay, "Partimizi yeni kuşaklara, yeni katılanlara nasıl tanıtabilir, hafızamızı yeni nesillere naklederiz, onun için hem yayın basılı yayınlar, film hazırlattık. Doğrusu bu kongre o açıdan daha zengin bir kongre oluyor. Yani, bizim burada basın olarak öncelikle onu söyleyeyim, 50 ulusal, 20 uluslararası basın kuruluşu kongremizi izleyecek. Yaklaşık 800 basın mensubu kongre için akredite edilmiştir" diye konuştu.

Yüksek hızda internet bağlantısının da basın mensupları için sağlandığını anlatan Atalay, basın mensuplarının güvenliği için de gerekli hazırlıkların yapıldığını dile getirdi.

BÜTÜN DELEGELERE TABLET BİLGİSAYAR

Atalay, kongre sırasında sürpriz filmlerin olacağına dikkati çekerek, en önemli filmin AK Parti'nin kuruluşundan bugüne en önemli olaylarının yer aldığı tanıtım filminin olacağını söyledi. Bütün delegelere tablet bilgisayarın dağıtılacağını söyleyen Atalay, "Tablet dağıtıyoruz, bu tabletin içinde partimizin kuruluş programı ve bütün seçim beyannamelerimiz bunun içinde yer alıyor. 2002'den başlayarak bütün seçim beyannamelerimiz ve dökümanlarımız burada. Partimizin tarihini hafızasını geçmişteki politikalarını en iyi taşıyabilecekleri kitap yerine böyle bir çalışma yaptık. Elektronik ortamda bütün delegelerimize vermiş olacağız. Sessiz devrim kitabını yeniledik. 2014 sonuna kadar kendisinin bizzat yazımını yaptığım kitaptır. Demokratik reformlar olarak özellikle neler yapıyoruz, bunu anlatıyoruz. Bunu, bugünkü kuşaklara anlatmak gerekiyor, bir eski Türkiye vardı yasakların olduğu, biz onları yok etmek için uğraştık. Hangi değişiklikler, hangi uygulamalar bunların hikayesidir bu" diye konuştu.

Türkiye Bülteni'nin daha güncel ve kapsamlı bir muhtevaya büründüğünü anlatan Atalay, kongre özel sayısında partinin öyküsünün yer aldığını, 50 bin civarında basımın yapıldığını ve 30 sayfa kadar İngilizce aktarımla AK Parti'nin anlatıldığını belirtti. Bu kongrede 10 bin gençlik kolunun 225 otobüsle Türkiye'nin her bir yerinden geleceğini söyleyen Atalay, 16 bin kadın kolları üyesinin de Türkiye'nin her köşesinden kongreye katıldığını ifade etti.

KONGRENİN GÜNDEMİ

Kongrenin gündeminde genel başkan seçimi, MKYK üyelerinin ve partinin diğer organlarından olan disiplin kurulu ve hakem kurulunun seçimi ve tüzük değişikliğinin olduğunu belirten Atalay, "Bir anlamda bu kongrede yarın Genel Başkanımız açış konuşmasında seçimin de ilk startını vermiş olacak. Seçime doğru giden bir kongre. Bu kongreden sonra ayın 18'inde aday listeleri YSK'ya teslim edilecek. Bizim kongremiz aynı zamanda bir seçim startı ve buradaki yoğunlaşan bilinçle teşkilatlarımız, delegelerimiz Türkiye'nin her köşesine dağılacaklar. Ondan sonra da 1 Kasım seçim çalışması başlamış olacak. İnşallah, kongremiz partimiz ve ülkemiz için hayırlı olsun diyorum" ifadelerini kullandı.

HDP'LİLERE DAVET GİTMEDİĞİ İDDİALARI

Atalay, açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Kongre için HDP'lilere davet gitmediği yönünde iddialar var, neler söyleyeceksiniz?" sorusuna Atalay, "Bu süreçlerde gecikmeler olabilir. Ben, bütün partilere davetiyelerin gittiği konusunu teyit ettim. HDP'ye de gitti, kendileriyle de görüşüldü. Belki bazılarında gecikme olabilir. Biz, 11 partiye davetiye gönderdik. Katılıp katılmamak onların kendi takdirleri" karşılığını verdi.

11. CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL KONGREYE KATILMIYOR

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kongreye katılıp katılmayacağına ilişkin soru üzerine Atalay, "Partimizin erdemliler hareketinin en önemli öncülerinden birisi olan Abdullah Gül, bizzat Başbakanımız telefonla sözlü olarak davetini iletti ama kendisi katılamayacaklar. Onu da iletmiş oldular" dedi.

Başka bir gazetecinin, "Kongre tek aday mı olacak, tek MKYK listesi mi var?" sorusuna Atalay, "Kongremizde tek adayımız, Genel Başkanımız Ahmet Bey ve tek listemiz var. O şekilde kongreye gidiyoruz" cevabını verdi.

TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ

Atalay, tüzük değişikliğinin detaylarına ilişkin de değerlendirmede bulunarak, "Bir tüzük komisyonu kuruldu, arkadaşlarımız çalışıyorlar. Bugün Genel Başkanımızın da tüzük komisyonuyla toplantısı var. Bildiğiniz 3 dönem meselesi dışında birkaç konu daha olacak. Belki yeni birimlerin ihtası söz konusu olacak, yarın sürprizimiz olacak" diye konuştu.

Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın MYKY listesi için imza topladığı yönündeki iddiaların sorulması üzerine Atalay, "Benim burada kongreyle ilgili söyleyeceğim, kongremize hazırlık içinde gidiyoruz. Burada dedikodular, spekülasyonlarla şey yapamam. Biz, burada inşallah çok huzurlu, bütünlük, birlik içinde tek genel başkan adayımız ve tek MYKY üzerinden kongre yapacağız" şeklinde konuştu.

Atalay, MHP'nin çözüm süreciyle ilgili yargıya başvurmasına ilişkin, "Türkiye bir hukuk devleti. Yani, herkes kendince gerekli gördüğü konularda yargıya başvurabilir. Son günlerde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 3-5 konuşmasında benim ismimi zikrediyor. Onun farkındayım. Hedef gösteriyor. Bu, tam anlamıyla provokasyondur. Şu anda Sayın Bahçeli'nin yaptığı tam bir provokatörlüktür. Yoksa dava, hukuka gitme hepsi normal" açıklamasında bulundu.

Kongrenin resmi başlangıç saatinin saat 10.00 olduğunu anlatan Atalay, önce tanıtım filmlerinin gösterileceğini belirtti. Atalay, yarın müzik ve slogan olarak sürprizlerin olacağını ifade etti. Bir gazetecinin, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın MKYK listelerine etkisi olduğu yönünde spekülasyonlar var, neler söyleyeceksiniz?" sorusuna Atalay, "Spekülasyonlarla değerlendirme yapmak istemiyorum. Parti büyük bir parti ve kongre sürecini yürütüyor" cevabını verdi.

Bölgenin yaşadığı sorunların kongrede dile getirileceğini vurgulayan Atalay, "1 Kasım seçimlerimizin ne kadar büyük bir kurum olduğunu gösterecek" dedi.

Atalay, 300 kadar yabancı konuğun yarın ağırlanacağını belirterek, çevre ülkelerden 50 ila 100 arasında gelenin olacağını belirtti.

"ARA KOMİSYON ÇALIŞMALARINI BİTİRDİ"

Terörle mücadeledeki hassasiyetin kongrede gözetildiğini anlatan Atalay, müzik ve eğlence boyutuna yer verilmeyeceği, sadece seçim şarkısının yer alacağını ifade etti. Atalay, seçim sürecinin takvimlendirilmediğini anlatarak, aday listeleri üzerinde yoğun bir şekilde çalışıldığını dile getirdi. Aday tespiti ile uğraşıldığını ve ara komisyonun çalışmalarını bitirdiğini anlatan Atalay, teşkilatlarla temayül yapılmadığı, il ve ilçe başkanlarının dinlendiğini söyledi. İllerle ilgili tekliflerin yapıldığını belirten Atalay, kongreden sonra üst kurulun toplanacağını ve 18 Eylül'e kadar listelerin verileceğini dile getirdi.

Cizre'deki sokağa çıkma yasağını hatırlatılması üzerine Atalay, "Hukukun içinde ülkemizin her köşesinin devletin denetiminde ve güvenli şekilde yaşanması için her şey yapılıyor, yapılacak. Onun için bu tür sokağa çıkma yasakları normaldir. Atılması gereken adımlar atılıyor, atılacak" diye konuştu.

Öte yandan Atalay, seçim şarkısının Uğur Işılak tarafından yapılmadığını ifade etti.

YABANCI KONUKLAR İÇİN 6 DİLDE ÇEVİRİ

Kongrede yabancı konuklar için Kürtçe, Arapça, Rusça, İngilizce, Almanca olmak üzere 6 dilde çeviri yapılacak. Kongre salonunda dikkat çeken pankartlar arasında ise, 'Bu ışık sönmeyecek', 'Lafa değil icraata bakarım' ve 'Tek başına işbaşına' yer alıyor. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Atalay, 11. Cumhurbaşkanı Gül'ün AK Parti Kongresi'ne Katılmayacağını Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TBMM 23 Nisan kutlamalarında başarılı çocuklar yer alacak
    19:48 TBMM 23 Nisan kutlamalarında başarılı çocuklar yer alacak

    TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 104. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenecek etkinliklerde, bilimde, eğitimde, sporda ve sanatta başarı elde etmiş çocukların yer alacağını açıkladı. Bu yılki kutlamalarda çocuklar, ödül töreni ve Genel Kurul'da konuşma yapma fırsatı bulacak. Ayrıca, Türk milletinin hikayesini anlatan bir ışık gösterisi ve uzay teması da etkinliklere dahil edilecek.

  • Muş Valisi Avni Çakır Başkanlığında İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Düzenlendi
    19:44 Muş Valisi Avni Çakır Başkanlığında İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Düzenlendi

    Muş Valisi Avni Çakır başkanlığında yapılan 2. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda kamu yatırımlarının gerçekleştirilmesi ve koordinasyonun önemi vurgulandı. Muş'ta 2024 yılında planlanan 172 projenin durumu açıklandı. Toplantıda, işlerin hızlı bir şekilde ilerlemesi ve tüm yatırımların vatandaşın hizmetine sunulması için uyum içinde çalışılacağı belirtildi.

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yücel: Bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddiaları araştırılır ve disiplin süreci başlatılır
    19:15 CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yücel: Bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddiaları araştırılır ve disiplin süreci başlatılır

    CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Deniz Yücel, yerel seçim sürecinde bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddialarına ilişkin, bu iddiaların araştırılacağını ve gerekli disiplin süreçlerinin başlatılacağını söyledi. Yücel ayrıca, İran ve İsrail arasındaki gerilime değinerek Türkiye'nin bu durumda nasıl bir strateji izleyeceğini sordu ve Türkiye'nin Orta Doğu'da gerilimi yükseltecek politikalara karşı olduğunu vurguladı. Ayrıca, emeklilere ekonomik büyümenin yansımamasını eleştiren Yücel, asgari ücretin güncellenmesi gerektiğini belirtti. Yücel, ayrıca Adalet Bakanı'nın yeni anayasa konusunda herkesin mutabık olduğunu söylemesine karşılık, CHP'nin hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye olan bağlılığını vurguladı. Haberde ayrıca, bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddialarının araştırılacağı ve disiplin sürecinin başlatılacağı ifade edildi.

  • Edirne Turizm Elçisi Bahri Dinar Hayatını Kaybetti
    19:14 Edirne Turizm Elçisi Bahri Dinar Hayatını Kaybetti

    Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Dinar, Edirne'nin gastronomi turizmi için çalışmalar yürütmekteydi. Cenaze törenine birçok kişi katıldı.

  • Mardin ve Diyarbakır Belediye Meclislerindeki Olaylar İçin Müfettiş Görevlendirildi
    19:03 Mardin ve Diyarbakır Belediye Meclislerindeki Olaylar İçin Müfettiş Görevlendirildi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Mardin ve Diyarbakır Belediye Meclislerinin açılışında yaşanan olaylara ilişkin mülkiye müfettişlerinin görevlendirildiğini açıkladı. Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nde İstiklal Marşı'nın okunmadığı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Türk bayrağının kaldırıldığı iddiaları üzerine müfettişler görevlendirildi. Diyarbakır Belediyesi'nin Türk bayrağını kaldırması sosyal medyada büyük tepki çekti.


Advertisement