Atalay, Çözüm Süreci Yol Haritasını Değerlendirdi - Son Dakika
Politika

Atalay, Çözüm Süreci Yol Haritasını Değerlendirdi

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm süreciyle ilgili hazırlanan yol haritasına ilişkin, “Gecikmeyecek. Yaz dönemi biz yol haritamızı bitireceğiz” dedi.

01.08.2014 14:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm süreciyle ilgili hazırlanan yol haritasına ilişkin, "Gecikmeyecek. Yaz dönemi biz yol haritamızı bitireceğiz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Atalay, başta Irak'ta Türkmenlere yapılan yardımlar olmak üzere Irak ve Gazze'de Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) koordinasyonu altında gerçekleştirilen insani yardım faaliyetleri ile ilgili Başbakanlık AFAD merkez binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda gazetecilerin sorularını da cevaplayan Atalay, bir gazetecinin Fişabur'da çadır kentin ne zaman kurulacağı ve Sincar yakınlarında kurulması planlanan kamp ile ilgili sorusuna, "Kuruldu aslında. Yaklaşık 20 bin civarında bir çadır intikal ettirdik ama o zaman biraz daha küçük birimler halinde, küçük gruplar halinde kendileri kurdular. Sincar'da büyük kampı orada kuracaktı, stratejik olarak uygun bulunmadı. Daha kuzeye, Duhok civarına kaydırılmış oldu. Bugün heyet orada. İhtiyacını biz sağlayacağız ama yönetimini Türkmenlere vermek kararındayız. İlk etapta 20 bin kişilik bir kamp. 1 hafta içinde kurulacağını zannediyorum. Çadır kent olacağı için daha çabuk kuruluyor. Çünkü konteyner kentin alt yapısı gerekiyor. O biraz daha yaklaşık 2 aylık süre alabiliyor" karşılığını verdi.

"ŞUANA KADAR TÜRKİYE'NİN, HÜKÜMETİN BİR KARARI OLMADI"

Kampların dışında Suriyelilerin olduğu hatırlatılarak, istihdam konusunda kayıt dışılıktan dolayı yaşanan sıkıntılarla ilgili atılacak adımların sorulması üzerine Atalay, "İstihdam konusunda bizde de bazı bilgiler var. Doğrusu süre uzadıkça bazı yerlerden talepte oluyor aslında. Yetişmiş insan gücü var gibi. Bu konuda şuana kadar Türkiye'nin, hükümetin bir kararı olmadı. Bir çalışma izni toplu veya kısım kısım çalışma izni verilmesi gibi bir uygulamamız olmadı. Takdir ederseniz bu hassas bir konu. Hem içerdeki istihdam ve işsiz konusu, hem ücretlerin belirlenmesi gibi. Çalışma Bakanlığımız bu konuda boş durmuyor ama ortaya çıkmış, şekillenmiş bir kararımız yok" dedi.

"YENİ KAMPLARI DAHA 15-20 BİN CİVARINDA TUTABİLİRSEK MAKUL YÖNETİLEBİLİR"

Dışarıda olan Suriyelilerin kamplarda boş olan yerlere ne kadarının alınabileceği sorusu üzerine Atalay, "30 bin kişilik bir kapasite var şuanda. 30 bin kişi alabiliriz mevcut kamplara. Son gittiğim kampta 2 bin 500 kişilik boş yer vardı. 1-2 yerde arazi tespitinde arkadaşlar. Antep ve Mardin'de 1-2 kamp daha kurulması için. Kampların nüfusu da çok fazla olsun istemiyoruz. Bizim Viranşehir kampı 35 bin kişilik. Bir şehir kadar. Yeni kampları daha 15-20 bin civarında tutabilirsek makul yönetilebilir diye düşünüyoruz" diye konuştu.

IŞİD'in kaçırdığı rehinelerle ilgili pazarlık konusu olduğu iddialarının sorulması üzerine Atalay, "Pazarlık diye bir şeyi biz kabul etmiyoruz ama son durumla ve gelişen şartlarla ilgili Dışişleri Bakanlığımız periyodik bilgilendirme yapıyor. Oranın bilgilendirmesi daha uygun. Benim o konuda bir şey söylemem doğrusu gerekli değil" dedi.

"KIZILAY'INKİ BM ÜZERİNDEN GİTMEDİ"

Gazze'ye yönelik insani yardımların ulaştırılmasının sadece Birleşmiş Milletler (BM) üzerinden mi yürüdüğü sorusuna Atalay, " Kızılay'ınki BM üzerinden gitmedi. Kanallar bulundu. İnsani yardım kuruluşu olduğu için Kızılay'ın hareketliliği daha fazla tabi. Siyasi çözüm, ateşkes konusunda Dışişleri Bakanlığımızın her ülkeyle irtibatları oldu. Hem Amerika, hem Mısır, hem Katar, hem İsrail tarafıyla irtibatları oldu. Şu sırada insani yardımlar için bir zemin olmuştu ateşkes. Bütün bu kanallar kullanılacaktır. Bu ateşkesin içinde de hızlı şekilde Gazze'ye yardımların gitmesi ve orada tahrip olan hastanelerin yapılması, elektriğin, suyun vs. konusu gündemde. Bütün bunlar şu 3 günün içindeki en önemli gündem maddeleri" yanıtını verdi.

Sosyal medyada Türkmenlere yardım için bazı Türk vatandaşlarının IŞİD ile savaşmaya gittiği yönündeki videolar yer aldığını ve bu konuda bilginin olup olmadığını soran gazeteciye Atalay, "Benim elimde şuanda böyle bir bilgi yok. Türkmenleri soruyorsanız Irak'ın içi fevkalade karmaşıklık vardır. Bizim Türk vatandaşlarıyla ilgili benim elimde verebileceğim bir bilgi yok" cevabını verdi.

"MECLİS'TEN ÇERÇEVE YASANIN ÇIKMASI BU KONUDA EN İLERİ ADIMLARDAN BİRİSİ"

Çözüm süreciyle ilgili hazırlanan yol haritasının ne zaman açıklanacağı sorusu üzerine Atalay, Ramazan ayında en yoğun çalıştıkları konunun bu konu olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Meclis'ten çerçeve yasanın çıkması bu konuda en ileri adımlardan birisi. Hem taraflar, hem bölge, hem uluslararası alanda da çok olumlu tepkiler aldık o konuda. Bu yasaya ana muhalefet partisinin de destek vermesi Meclis'te yüzde 80 destekle çıktı parlamentodan. Ana muhalefet partisinin de bu yasaya desteği bizi sevindirmiştir. Güçlü bir temsille çıkmıştır. Bu madde sayısı az. Sadece 6 madde ama 2'si yürürlük maddesi ama çok kapsamlı yasadır o. Yani olması gereken her şey var, olmaması gerekenler de dışında. Dolayısıyla çok kapsamlı bir yasa bakıldığında. Yapılabilecek her şey onun için. Şimdi bu yasanın şemsiyesi altında bir yol haritası çalışıyoruz. Basında bazı haberler var. Biz doğrusu bu konuda hiçbir bilgilendirme yapmadık. Hiçbir yere bir açıklama yapmadık. Yani yol haritamız bitmedi. Bu çalışılıyor. Bu bittiğinde tabi ki paylaşılacak. Bu yeni yol haritası daha somutluk taşıyacak, netlik taşıyacak. Zamanları kesin olacak. Periyodu belli olacak. Böyle bir çalışma bu. Bundan sonraki süreçte önümüzü daha rahat hep beraber göreceğiz. Dün biz Van ve Mardin'deydik. Oralarda bayram havası var. Herkeste çok fazla umut arttı. Yasadan öncekinin çok üzerinde bir umut artışı var. Artık geriye dönülemez bir noktadayız. Herkesi bağlayan bir yasa, metindir. Bundan sonra hepimizin daha umutlu olacağımız bir süreç. Bize çok iş düşüyor. Çok iyi çalışmamız gerekiyor. Bu konuda da rahatsız olanlar var. Dünkü konuşmaları içinde bizim politikamızı çok eleştiriyor. Bizler hainiz onlara göre. Çözüm süreci için çalışırsanız hain oluyorsunuz. Tabi tarih yazacak kimin hain olduğunu olmadığını. TBMM'de de bu yasa çıkarken çok üzüldüler. Bu terörün bitmesini istemiyorlar. Dışarıda da istemeyenler var. Bahçeli'yi falan anlıyorum ben, şehit cenazeleri gelmiyor. Ekmekleri suları kesiliyor bunların. Siyasi nemaları azalıyor. Çözüm sürecini niye istemeyenler var. Türkiye büyüsün istemeyenler var. Çözdüğünde Türkiye bin yıllık kardeşliğini, birliğini, bütünlüğünü sürdürecek. Türkiye daha da büyüyecek. Biz çok seviniyoruz. Başından beri bu gayretin içinde olduğumdan da çok mutluyum. Gecikmeyecek. Yaz dönemi biz yol haritamızı bitireceğiz."

"YAKLAŞIK 100 BİN CİVARINDA OY KULLANILMIŞ, RANDEVU SAYILARI DÜŞÜK"

Yurtdışındaki seçmenlerin oy kullanmaya başladığı hatırlatılarak, bununla ilgili randevu sayısının az olduğu, seçmenin ilgisinin de az olduğu yönündeki tartışmaların sorulması üzerine Atalay, "Dün rakamları aldık. 26 Temmuz'da gümrüklerde, 40 civarında gümrük kapımız var. Oy kullanılan gümrük kapımız. Yaklaşık 100 bin civarında oy kullanılmış. Randevu sayıları düşük onları da aldık dün. Bu yasada randevu sistemi konulduğu için zaten yurt dışındaki vatandaşlarımızın bulunduğu yerde bir sandık yok. Diplomatik temsilcilerimizin olduğu yerde sandıklar var. Bir de randevu sistemi geldiğinde bu biraz caydırıcı rol oynuyor şuanda. ABD şuanda eğitimli vatandaşımızın çok olduğu ülkelerden birisi. Oy kullanma insanların her zaman vatandaşlık görevi olarak özellikle yurt dışındaki vatandaşlarımızda ilk defa oy kullanacağı için bir heyecan ama bunu kolaylaştırmak lazım. Randevu sisteminde iyi yürümeme var. Bizim seçim işlerinden sorumlu genel başkan yardımcımız görüşüyor ama oraya başvuru oldu. Randevu sistemi de yasaya konulmuş. Yurt dışındaki oy kullanmayla ilgili yasaya. Biz vatandaşlarımızı teşvik edici açıklamalar yapıyoruz. Başbakanımız mitinglerinde değiniyor. İlk defa olacağı için bu konuda bir dağınıklık var ama bu ilk tecrübedir. Herhalde buradaki aksamalar gözden geçirilir, bir sonraki seçimden önce yeni yasal düzenlemelerle sorunlar giderilir" şeklinde konuştu.

"BİZ İLK TURDA GEÇERİZ"

Yurt dışındaki oy kullanımının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk turda geçip geçmemesine etkisinin sorulması üzerine Atalay, "Biz ilk turda geçeriz. Şuana kadar birbiriyle çelişen veri yok elimizde. Birbiriyle teyit eden veri var. Hepsi hemen hemen aynı sonuçlar. 1 puan aşağı, 1 puan yukarı olabilir ama 1'inci turda bu seçim biter. Bitsin ama yani. Türkiye bu seçim atmosferinden biran önce çıksın. Daha fazla da seçim uzamasın istemiyoruz. Muhalif adaylarla çok fazla mesafe alınmıyor biliyorsunuz. Çatı adayı son zamanda düşüyor" değerlendirmesinde bulundu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Atalay, Çözüm Süreci Yol Haritasını Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • NAZİRE ANA: sayın ATALAY büyüyümüz, BAĞIMSIZ EŞİT ADİL ADALET İSTİYORUZ, bebek, öldüren, pkk, kck, ya, dağdan, inen üyelerine, özelaf, yasası, çıkardınız, teröristlere gösterdiğiniz ilgi, cömertlik , musamaha, gibi, bizde eşit adalet istiyoruz ÇOCUKLARIMIZ İÇİN BİR ŞANS VERİN genel, af istiyoruz. SAYGILAR 0 0 Yanıtla
  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya
    23:42 DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı: Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamayın

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan "Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamamanızı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi
    22:54 CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi

    Aliağa Belediyesi CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismine 'Cemil Bayık' dedi ve Gemi Söküm sektörüne 'uyuşturucu trafiğinin durağı' iddiasında bulundu.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.


Advertisement