Atalay: Ezidi ve Türkmenler İçin Çadır Kent Kurulacak - Son Dakika
Güncel

Atalay: Ezidi ve Türkmenler İçin Çadır Kent Kurulacak

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Zaho civarında sadece Ezidilerin kalacağı 5 bin kişilik çadırların kurulacağını belirtti.

14.08.2014 12:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Zaho civarında sadece Ezidilerin kalacağı 5 bin kişilik çadırların kurulacağını belirtti. Atalay, Duhok'ta da Türkmenler için 20 bin kişilik çadır kent kurulacağını vurguladı.

Atalay, Irak ve Gazze'ye yapılan yardımlar ve hükümetin attığı adımlara ilişkin açıklamada bulundu. Atalay, Irakta karmaşa ve belirsizliklerin yaşandığını belirterek şunları kaydetti:

"Bir yandan yeni hükûmet kurulması, bir yandan siyasi çatışmalar devam ederken, bir yandan IŞİD'ın yol açtığı Musul, Telafer, Sincar bölgesi ve bizim sınırlarımıza uzanan çok ciddi insani dramlar var. Önce Musul'dan Araplar ve içinde Türkmenler olan büyük bir nüfus Musul'u terk etti. Telefar tamamen Türkmen şehridir, burada ki Türkmenler şehri tamamen terk etti. Bölgede yaşayan inançları gereği Ezidi diye niteleniyor. Aslında bunlar soy olarak Kürt nüfustur. Kendi aslı inançları var. Bunların oradaki nüfusları elli milyondur. Orada 50 bini hareket içinde bir kısmı Duhok civarında bir kısmı Türkiye'ye geldi. Bir kısmı sınır ötesinde. Bunlara dönük biz yardımlarımızı çok ciddi şekilde yürütüyoruz. Bin 700 civarında Ezidilerden intikal etmiş durumda. Nüfusu az olmak kaydı ile Mardin Batman gibi illerimizde, Türk köylerde yaşayan Ezidi vatandaşımız vardır. Bunlarda sahipleniyorlar. Daha çok şu an da Cizre'de, Şırnak'ta ve o merkezlerde kimi okul binalarında, kimi kamu binaları tahsis edilmiştir. Biz Şırnak Valiliğimize çok ciddi bir şekilde yardım malzemesi gönderdik. Öncelikle ekmek, su gibi gıda malzemeleri gönderildi sonra diğer malzemeler gönderildi orada çok iyi bir çalışma sürdürülüyor. Dışarıdan halen nüfus gelme ihtimali var. Şuanda Zaho civarında bir kamp kurulmasına karar verdik. Bugünden itibaren o çadırlarda kalmalar başlayacak. Ezidi nüfusunun Türkiye'ye gelme yerine sınır ötesinde daha çok yerleşmesi ama bütün ihtiyaçlarını bizim karşılayacağımız kampların kurulmasını tercih ediyoruz. Bu konuda da hem bizim kendi kurumlarımız hem de o bölgenin vatandaşları çok ciddi şekilde yardım ulaştırmaya çalışıyorlar. Zoha mevkiinde belirlenen toplama merkezinde şuanda ifade ettiğim gibi çadır kurulmaya başlanmıştır. 5 bin kişilik 100 adet çadırlara yerleştirilmeye başlanacak."

-"20 BİN KİŞİLİK TÜRKMEN ÇADIRI KURULACAK"-

Duhok civarında 20 bin kişilik Türkmen çadırı kurulacağını belirten Atalay, "Yönetimi onlara devredeceğiz. Bütün ihtiyaçları biz temin edeceğiz. Türkmenlerin önderleriyle, ileri gelenleriyle iletişim içindeyiz, orada ki çalışmalarımızda sürüyor" diye konuştu.

Soruları da yanıtlayan Atalay, "Türkiye'de ki hastanelerde IŞID' militanlarının tedavi edildiği ve sınır kaçakçılığı vasıtasıyla Türkiye'ye girip çıktıkları söyleniyor. Bu iddialara ne diyeceksiniz?" sorusuna, " Benim bildiğim bir konu değil. Bu yönde veriler yok bizim elimizde. Dışişleri Bakanlığı'nın bu konuda daha çok bilgi vermesi fayda var" dedi.

-"EYLEM TANIMLANMIŞTIR SOMUT OLARAK VE HERKES O EYLEMİ ONAYLAYACAK"-

"Çözüm süreci kapsamında HDP'lilerle bir araya gelecek misiniz?" sorusu üzerine Atalay, "HDP'lilerle dün bir araya geldik. Çözüm süreci gayet hızlı yürüyor. TBMM'de çözüm süreci çerçeve yasası çıkarıldı. Şimdi daha rahat bir şekilde hem görüşmelerimizi yapıyoruz, hem de çalışmalarımız yapıyoruz. Şu anda yol haritasını olgunlaştırma yönünde mesai yapıyoruz. Bir yandan arkadaşlarımız İmralı ile görüşmelerini sürdürüyor. Çözüm süreciyle ilgili yol haritasını biz kendimiz önce olgunlaştıracağız, sonra da bütün kurumlarımızda bu olgunlaştırmayı paylaşacağız. Devletin bütün kurumları ve diğer taraflarda bunlar uygun bir şekilde paylaşılacak. Yol haritasında herkes mutabık kalacak. Tarih, eylem belli. Eylem tanımlanmıştır somut olarak ve herkes o eylemi onaylayacak ki yerine getirecek. Eylül sonuna kadar bu safhayı tamamlayacağız" diye konuştu.

(MLT/HSN/ ÖZK)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Atalay: Ezidi ve Türkmenler İçin Çadır Kent Kurulacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement