Ataş Rafinerisi'nin Lojman Alanındaki Tartışma - Son Dakika
Yerel

Ataş Rafinerisi'nin Lojman Alanındaki Tartışma

Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Yüksel Mutlu, geçtiğimiz yıl kentsel dönüşüm projesi içine alınarak inşa çalışması başlatılan ATAŞ Rafinerisinin lojman alanının sit alanı ilan edildiğini bildirdi.

09.07.2015 13:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Yüksel Mutlu, geçtiğimiz yıl kentsel dönüşüm projesi içine alınarak inşa çalışması başlatılan ATAŞ Rafinerisinin lojman alanının sit alanı ilan edildiğini bildirdi.

Mutlu, Akdeniz Belediyesi Kent Konseyi Salonunda düzenlediği basın toplantısında, Akdeniz ilçesi Çay Mahallesi'ndeki ATAŞ Rafinerisindeki lojman alanının Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından kentsel dönüşüm projesine dahil edildiğini ve geçen yıl yıkım çalışmalarına başlandığını söyledi.

Alanın cumhuriyet dönemi sanayileşmesinin Akdeniz Bölgesi'ndeki önemli temsilcilerinden biri olduğunu ve bu nedenle özelliklerinin korunması gerektiğini vurgulayan Mutlu, bu amaçla Danıştayda açtıkları davalar sonucunda projenin durdurulduğuna işaret etti.

Mutlu, daha sonra ise yerleşkenin tescillenmesi için Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna başvuruda bulunduklarını aktararak, kurulun "söz konusu alanın sit alanı özelliği taşımadığı" yönünde karar verdiğini ifade etti.

Mersin 2. İdare Mahkemesine açtıkları dava sonucu kurulun bu kararının iptal edildiğini anlatan Mutlu, şöyle devam etti:

"Cumhuriyet dönemi Türkiye'sinin mimarı belleği için tek örnek sayılabilecek bu alanın, TOKİ tarafından bölgede yapılmak istenen yıkım projesine karşı mücadele eden ve yıkımları yargı kararlarıyla durduran belediyemiz, bu yaptırımıyla da böylesi bir değerin kaybolmasını, rant uğruna yok olmasını engellemiştir. Nihayetinde, mahkeme kararının ardından ATAŞ yerleşkesi, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenerek ve imza altına alınarak 'Kentsel sit alanı' ilan edilmiştir. Bu karar ile alanda herhangi bir yıkım yapılması yasal anlamda suç haline gelmiş ve yıkımlar tamamen durdurulmuştur."

Mutlu ayrıca, bölgenin restore edilerek işlev kazandırmak amacıyla TOKİ ve ATAŞ Anadolu Tasfiyehanesi AŞ tarafından belediyelerine tahsis edilmesini istedi.

Geçen yıl ATAŞ Rafinerisinin TOKİ'ye devrettiği lojmanlarda yıkım çalışması başlatılmış, Akdeniz Belediyesi ise çalışmanın durdurulması için girişimlerde bulunmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ataş Rafinerisi'nin Lojman Alanındaki Tartışma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement