Atatürk Havalimanında "E-gate" Uygulaması - Son Dakika
Güncel

Atatürk Havalimanında "E-gate" Uygulaması

Deneme amaçlı olarak hizmete giren, "Biyometrik geçiş" olarak da adlandırılan "E-gate" uygulamasından ilk yolcu geçiş yaptı.

22.01.2015 16:33  Güncelleme: 16:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Atatürk Havalimanı'nda deneme amaçlı hizmet vermeye başlayan "biyometrik geçiş" olarak da adlandırılan "e-gate" uygulamasından ilk yolcu geçiş yaptı.

Yurt dışı çıkışlarda hız ve iş gücünden tasarruf sağlayacak uygulama, dış hatlar terminalinde geliş ve gidiş katlarındaki 4 geçiş kabininde deneme amaçlı hizmete açıldı.

İspanya'ya gitmek üzere Atatürk Havalimanı'na gelen Ahmet Fayez, uygulamadan yararlanan ilk yolcu oldu. Bir görevlinin yardımıyla kabindeki üçüncü denemesinden sonra işlemlerini tamamlayan Fayez'e, yetkililer tarafından çiçek verildi.

Fayez, gazetecilere yaptığı açıklamada, "e-gate" sistemini daha önce yurt dışında gördüğünü anlatarak, sistemin yolculara çok büyük kolaylık sağladığını dile getirdi.

TAV İstanbul Genel Müdürü Kemal Ünlü de dünyada bazı havalimanlarında kullanılan geçiş sistemini, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün rehberliğinde, yaklaşık 14 aylık çalışma sonucunda oluşturduklarını söyledi.

Ünlü, uygulamayı 18 yaşından büyük Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kullanabileceğini ifade ederek, "Sistemi kullanacak kişilerin öncelikle biyometrik datalarının ve kimliklerinin Emniyet Genel Müdürlüğü'nde kayıtlı olması gerekiyor" dedi.

Uygulamanın test çalışmalarının başarılı olması halinde diğer havalimanlarında da kullanılmasını ümit ettiklerini belirten Ünlü, "Bizim buradaki amacımız, öncelikle yolcu akışını hızlandırmak. Bir de Türkiye Cumhuriyeti'nde, dünyanın gelişmiş diğer ülkeleriyle aynı seviyede, aynı teknolojinin kullanıldığını göstermek. Şu anda 2 tane gidiş, 2 tane geliş katında kullanıma hazır ünitemiz var. Yakın planda bunların sayısını altıya çıkarmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Fayez'in ardından, başka yolcular da uygulamayı kullanmaya başladı.

Yüz tanıma sistemi entegre edilecek

Pasaport polisinin görev almadığı sistemde, yolcunun tarattığı parmak izi, sistemden otomatik olarak kontrol edilecek, eşleştikten sonra kişinin geçişine izin verilecek.

Gelecekte, yüz tanıma kontrolünün de entegre edilmesi planlanan sistemde, yolcunun en fazla 21 saniyede kabinden geçebilmesi, sisteme alışıldıkça da bu sürenin 15 saniyeye kadar düşmesi planlanıyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Atatürk Havalimanında 'E-gate' Uygulaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement