Atatürk'ün Çankırı'ya Gelişi ve Şapka İnkılabının 91'inci Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

Atatürk'ün Çankırı'ya Gelişi ve Şapka İnkılabının 91'inci Yıl Dönümü

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Çankırı'ya gelişi ve şapka inkılabının 91'inci yıl dönümü dolayısıyla kentte tören düzenlendi.

23.08.2016 12:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Çankırı'ya gelişi ve şapka inkılabının 91'inci yıl dönümü dolayısıyla kentte tören düzenlendi.

Vali Mesut Köse, Atatürk Anıtı önündeki törende öğrencilerin Ankara'dan getirdiği Türk bayrağını teslim aldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Belediye Başkanlığınca anıt alanına çelenk bırakıldı. Daha sonra Atatürk'ün Çankırılılara hitabı okundu.

Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, törende yaptığı konuşmada, cumhuriyet tarihinin en önemli inkılaplarından şapka inkılabının fiilen Çankırı'dan başladığını söyledi.

Atatürk'ün şapka inkılabı için bu güzergahı seçtiğini anlatan Dinç, şu değerlendirmede bulundu:

"Şapka İnkılabı için Çankırı-Kastamonu- İnebolu güzergahının büyük Atatürk tarafından seçilmesi tesadüfi değildir. Bu bölge, bu topraklar Anadolu'nun özetidir. Burası Anadolu'dur. Anadolu insanının kadınıyla, kızıyla, çoluğuyla, çocuğuyla fedakarlığın en üst noktasını ortaya koymaları, bu tarihin ve bu bölgenin seçilmesi açısından önem arz etmektedir. Yanığın Emineler, Şerife bacılar ve Kara Fatmalar bugün olduğu gibi dün İstiklal Harbi'nin bir numaralı kahramanlarıdır. Yüce Atatürk, yapmış olduğun Türkiye Cumhuriyeti Devleti ifade ettiğin gibi inşallah ilelebet payidar kalacaktır. Hainler bütün güçleriyle bütün imkanlarıyla neleri varsa alsınlar, gelsinler, hiçbir zaman emellerine muvaffak olamayacaklardır. "

Atatürk'ün konuşmasından alıntı yapan Dinç, "Atatürk, Çankırı halkını görünce, 'Bahtiyarlığımı Çankırı'nın sevgili halkı karşısında yüksek sesle ifade ediyorum, kıyafeti modern şekle değiştirmek için kanun falan gerekmez, millet karar verir ve yapar' ifadelerinde çok önemli bir hakikati ortaya koymuştur. Atatürk, milletin benimsemeyeceği hiçbir hareketin hiçbir şekil ve suretle başarılı olamayacağını ifade etmiş, o gün modern demokrasilere vurgu yapmıştır." dedi.

Dinç, vatanın birliği ve bütünlüğünü bozmak isteyenlere karşı Türk halkının dün olduğu gibi 15 Temmuz'da da gerekeni yaptığını vurguladı.

Tören kapsamında Ahmet Mecbur Efendi Bilim ve Sanat Merkezi'ndeki Atatürk Odası ziyaret edildi, Atatürk Fotoğrafları Sergisi gezildi.

Törene Vali Köse ve Başkan Dinç'in yanı sıra Cumhuriyet Başsavcısı Hüsnü Aldemir, Garnizon Komutanı İstihbarat Kurmay Albay Abdullah Dede, Jandarma Alay Komutanı Albay Halil Altıntaş, İl Emniyet Müdürü Cengiz Öztürk, vali yardımcıları, kurum temsilcileri ve vatandaşlar da katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Atatürk'ün Çankırı'ya Gelişi ve Şapka İnkılabının 91'inci Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement