Atatürk'ün Kahve İçtiği Fincanı 81 Yıldır Saklıyor - Son Dakika
Güncel

Atatürk'ün Kahve İçtiği Fincanı 81 Yıldır Saklıyor

Atatürk\'ün Kahve İçtiği Fincanı 81 Yıldır Saklıyor

Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde emekli yarbay, babasının işlettiği kıraathaneyi ziyaret eden Atatürk'ün kahve içtiği fincanı muhafaza ediyor.

03.07.2014 11:52  Güncelleme: 15:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Emekli Yarbay Aydın Tamer, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1933 yılında Karamürsel ilçesini ziyaretinde babasının işlettiği kıraathanede kahve içtiği fincanı 81 yıldır saklıyor.

Milli mücadele yıllarında gösterdikleri kahramanlıklar dolayısıyla 1933 yılında ilçe halkına şükran ziyaretinde bulunan Atatürk'ün yorgunluk atmak için uğradığı kahvehanede kendisine ikram edilen kahvenin fincanı, ilk günkü gibi korunuyor.

Kahvehanenin sahibi merhum Ali Tamer'in uzun yıllar cam kapta muhafaza ettiği fincan, bugün 76 yaşındaki oğlu Aydın Tamer tarafından korunuyor.

Yarbay rütbesiyle TSK'dan emekli olan, 1980'de İzmit Belediye Başkanlığı yapan Tamer, AA muhabirine, Atatürk'ün kahve içtiği fincanı evinde muhafaza ettiğini, görev yaptığı dönemde her tayin olduğu ile çanta gibi taşıdığını söyledi.

Atatürk'ün, 24 Temmuz 1933'de Karamürsel'i ziyaret ettiğini, eski belediye binası önündeki vapur iskelesinden geçerek babasına ait kahvehaneye geldiğini öğrendiğini anlatan Tamer, "İlçede iki kahvehane vardı. Birisi babama aitti. Babam, özel kahve fincanı satın alıyor. Atatürk'e kahve ikram ediyor. Kahvesini sade istemiş. Atatürk, pek elini öptürmezmiş. Babam öpmek isteyince de eline hafifçe vurarak, kendisine teşekkür etmiş. O günden bu yana Atatürk'ün kahve içtiği fincanı muhafaza ediyorum" şeklinde konuştu.

"Yeni bir cumhuriyet kurulmuş, Atatürk yurt gezilerine çıkmış. Bu ziyaret, babam için büyük şerefti" diyen Tamer, şöyle devam etti:

"Atatürk, kahve içtikten sonra askerlik şubesine gitmek için kahvehaneden ayrılıyor. Sokakta yürürken, evimizin penceresinden bakan annem ve halamı görüyor. Atatürk'ü görünce heyecanlanarak içeri kaçıyorlar. Bunu gören Atatürk eve çıkarak, bastonuyla kapıya vuruyor. Annem çekiniyor, kapıyı halam açıyor, 'hoş geldiniz' paşam diyor. Atatürk, 'hoş bulduk' dedikten sonra, 'bu ev kimin' diye soruyor. Halam 'biraz önce kahve içtiğiniz kahvehanenin sahibinin' diye cevap veriyor. Atatürk de 'amma tesadüf' diyor. Oradan askerlik şubesine gidiyor."

Babasının vasiyetini yerine getirdiğini, fincanı kızına emanet edeceğini aktaran Tamer, "Fincanı bugüne kadar çok isteyen oldu, para teklif edildi ancak kabul etmedim. İsteyenler evime gelip, burada görebilir, fotoğraf çektirebilir" dedi.

Karamürsel Belediye Başkanı Yıldırım

Belediye Başkanı İsmail Yıldırım da ilçe sakinlerinin mühimmatın İstanbul'dan mühimmatın cepheye ulaştırılmasında önemli rol oynadığını kaydederek, Atatürk'ün dayanışma ve milli mücadele ruhuna takdirlerini sunmak üzere 1933'te Karamürsel'i ziyaret ettiğini anımsattı.

Yıldırım, şunları dile getirdi:

"Biz de o ziyaretin ruhuna uygun, Atatürk'ün ilk ayak bastığı yeri ve belediye binasını aslına uygun restore ediyoruz. Bizim için çok önemli. Atatürk, bölgemizde başka bir yere ziyarette bulunmadı. Atatürk'ün o gün Karamürsel'de çektirdiği fotoğrafın heykelinin aynısını yaptık.

İlçenin düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümünü yarın kutlayacağız."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Atatürk'ün Kahve İçtiği Fincanı 81 Yıldır Saklıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement