Atatürk Üniversitesi 2016-2017 Akademik Yılı Açılış Töreni - Son Dakika
Güncel

Atatürk Üniversitesi 2016-2017 Akademik Yılı Açılış Töreni

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Musul'u, Kerkük'ü, oradaki insanlarla tarihsel bağlarımızı hatırlatarak o topraklarda gözümüz olduğunu değil, tam tersine o topraklarda kardeşlerimiz dostlarımız olduğunu dünyaya haykırıyoruz.

27.10.2016 17:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, " Musul'u, Kerkük'ü, oradaki insanlarla tarihsel bağlarımızı hatırlatarak o topraklarda gözümüz olduğunu değil, tam tersine o topraklarda kardeşlerimiz dostlarımız olduğunu dünyaya haykırıyoruz." dedi.

Kurtulmuş, 15 Temmuz Milli İrade Salonu'ndaki Atatürk Üniversitesi 2016-2017 akademik yıl açılış töreninde yaptığı konuşmada, dünyanın dört bir yanında Türkiye'yi etkileyen bazı terör çetelerinin var olduğunu ifade etti.

Bu terör örgütlerinden birinin de yıllarca hazırlık yapan ve Türkiye'ye 15 Temmuz gecesini yaşatan FETÖ olduğunu söyleyen Kurtulmuş, şunları belirtti:

"Dünyanın dört bir tarafında çatışmalar var. Özellikle bu coğrafyayı etkileyen, siyaseti derinden ilgilendiren, dünya, bölge ekonomisini, bölgenin toplumsal yapısını, dinamiklerini köklü şekilde değişime zorlayan her gün yaşadığımız onlarca farklı olay var. İşte bu olayları hepsini tek tek ele aldığımız zaman, 'Ne oluyor da bu olaylar gerçekleşiyor ?' sorunu cevaplandırmamız mümkün değildir. Dolayısıyla Orta Doğu coğrafyasında aslında büyük Osmanlı Devleti, zemininde paramparça edilerek o hale getirilmiş. Orta Doğu ve Kuzey Afrika coğrafyasında buna Balkanları, Kafkasları da ekleyerek söylüyorum. Neyin olduğunu anlamak için büyük resmi görmek mecburiyetindeyiz."

Kurtulmuş, bütün halindeki ana resmi görmenin, bu bölgedeki olayları anlamlandırmanın ve Türkiye olarak milli bir duruş sergilemenin hayati önem taşıdığını ifade ederek, Anadolu coğrafyasının bir asır evvel oynanan oyunun ikinci senaryosuyla karşı karşıya olduğuna işaret etti.

1916 Sykes-Picot Anlaşmasıyla 1. Dünya Savaşı'nın galip devletlerinin masa üzerinde ortaya koymuş oldukları birinci paylaşım planının tutmaması sonucu, 2. Dünya Savaşı ve sonrasındaki dönemin ortaya çıktığını aktaran Kurtulmuş, "Bir asır öncesinde bu coğrafyada masaların üstüne cetvelleri, pergelleri koyarak sınırları tamamıyla yapay şekilde çizenler ve bu coğrafyanın halkları arasında yapay sınırlarla ayırımları ortaya koyanlar, bir asır sonra şimdi bu yapay sınırlarla böldükleri insanların zihinlerini ve gönüllerini bölmeye çalışıyorlar. PYD, FETÖ, DEAŞ bu demektir. Musul'da şu anda devam eden operasyon bu demektir. Bu bölge halkının zihinleri ve gönülleri bölünmeye parçalanmaya çalışıyor." diye konuştu.

Kurtulmuş, Orta Doğu ve Balkanlarda birçok dini ve etnik yapıyı bir arada tutan Osmanlı'nın parçalanması sonrası 40 devletin ortaya çıktığını anımsattı.

Bazı odakların Anadolu coğrafyasının biraz daha bölünmesini istediğine işaret eden Kurtulmuş, şunları aktardı:

"Bu coğrafyadaki insanlar arasında düşmanlıklar kalıcı şekilde ortaya konulsun istiyorlar. Onun için 1. Dünya Savaşı sonrasında bu coğrafyada oluşturulmaya çalışılan düzeni iyi kavramak mecburiyetindeyiz. 'Suriye'de ne oluyor ?' sorusunun cevabı Sykes-Picot'u iyi anlamaktan geçiyor. 'Irak'ta ne oluyor' sorusunun cevabı da aynı şekilde. 1. Dünya Savaşı'ndan sonra imparatorluklar devri sona erdi. Çok kültürlü etnik yapılı imparatorluklar dağıldı. Bunların içinde en önemlisi Osmanlı Cihan Devleti idi. Avusturya- Macaristan, Rus İmparatorluğu hepsi dağıldı. Onların yerine ulus devletleriyle yeni bir dünya düzeni kurulmaya çalışıldı."

"Nusaybin ile Kamışlı'yı birbirinden ayıran sadece emperyalistlerin cetvelleridir"

Cetvelle çizilen suni sınırlarla yapay bölünmelerin ortaya çıkarıldığının altını çizen Kurtulmuş, Anadolu coğrafyasının bütün ana aktörlerinin darmadağın edildiğini bildirdi.

Kurtulmuş, sosyolojik yapının dağıtıldığını ve bu bölgede yapay sınırların içerisinde halkların başka kimlikler üzerinden tanımlanmaya çalışıldığını anlatarak, şu ifadelere yer verdi:

" Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesi var. Tam karşısı Telabyad. Telabyad da Arapça'da Akçakale demektir. Mardin'in Nusaybin ilçesi var. Vatanımızın bir parçası. Tam karşısında Kamışlı diye bir yer var. Kamışlı ile Nusaybin'i ayıran hiçbir sosyolojik tarihi gerçeklik yok. Nusaybin ile Kamışlı'yı birbirinden ayıran sadece emperyalistlerin cetvelleridir. Bu coğrafyayı darmadağın ettiler. Bizim Suruç ilçemiz var, karşısı Kobani. Amca çocukları, dayı çocukları birbirinden ayırdılar. Aynı sosyolojiyi ikiye böldüler."

"Musul ve Kerkük'te kardeşlerimiz, dostlarımız var"

"Musul'u, Kerkük'ü, oradaki insanlarla tarihsel bağlarımızı hatırlatarak o topraklarda gözümüz olduğunu değil, tam tersine o topraklarda kardeşlerimiz dostlarımız olduğunu dünyaya haykırıyoruz" sözlerine yer veren Kurtulmuş, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Anadolu topraklarının çok acı çektiğini anımsattı.

Anadolu topraklarında Rus ve Ermeni mezaliminin yaşandığını iyi bildiklerini vurgulayan Kurtulmuş, şunları dile getirdi:

"Bu toprakların 72 düvele karşı 'Ya Allah' diyerek nasıl ayağa kalktığını, nasıl mücadele ettiğini de biliyoruz. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra galipler bir daha bir araya geldiler ve bu kez dünyanın önemli kurum ve kuruluşlarını yeniden şekillendirdiler. Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası bütün uluslararası kuruluşlarını kendilerine göre şekillendirdiler. Nasıl birinci savaşın galipleri İngilizler, Fransızlar, Ruslar, Sykes-Picot'la bir paylaşım yaptılarsa, 2. Dünya Savaşı'nın galipleri de dünyanın kurum ve kuruluşlarını kendilerine göre dizayn ederek, yeniden dünya sistemini kurmaya çalıştılar. Yine bir denge olmadı. Denge olmadığı için 1945-1990 arasını soğuk savaş dönemi olarak geçirdik. Dünya iki kutuplu bir yapıya döndü. O iki kutuplu yapıda bir tarafta Rusya, bir tarafta Amerika. Uluslararası sistemin kendilerine sunduğu imkanlarla dünyayı yönetmeye kalktılar. O da tutmadı."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Atatürk Üniversitesi 2016-2017 Akademik Yılı Açılış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzurum'da ETÜ'nün ev sahipliğinde futsal grup birinciliği maçları başladı
    16:41 Erzurum'da ETÜ'nün ev sahipliğinde futsal grup birinciliği maçları başladı

    Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ev sahipliğinde düzenlenen futsal grup birinciliği maçlarına 6 üniversiteden 9 takım katılıyor. Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen müsabakalarda, Atatürk Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi takımları grup birinciliği için mücadele edecek.

  • İncesu ilçesinde Turizm Haftası kapsamında gezi düzenlendi
    16:39 İncesu ilçesinde Turizm Haftası kapsamında gezi düzenlendi

    İncesu ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında turizm sektörü temsilcileri, öğrenciler ve medya mensuplarıyla birlikte gezi düzenlendi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun liderliğinde gerçekleşen gezi, İncesu ilçesinin tanıtımına katkı sağladı. İncesu Kaymakamı Mustafa Çolak ve Belediye Başkanı Mustafa İlmek tarafından Merzifonlu Karamustafapaşa Külliyesi gezdirilip, tanıtıldı. Programa katılanlar ayrıca Erdemli Vadisi'ni de gezdi.

  • Mimarsinan Ortaokulu Erkek Hentbol Takımı Başkanı Erdem Ural'ı Ziyaret Etti
    16:39 Mimarsinan Ortaokulu Erkek Hentbol Takımı Başkanı Erdem Ural'ı Ziyaret Etti

    Okullararası Küçükler Hentbol Türkiye Şampiyonasında şampiyon olan Mimarsinan Ortaokulu Erkek Hentbol Takımı, Turhal Belediye Başkanı Mehmet Erdem Ural'ı makamında ziyaret etti.

  • Kastamonu Valisi Meftun Dallı: 'Kurumlarımızın devam edecek, ilimizle ilgili bu yıl başlayacak pek çok yatırımları mevcut'
    16:39 Kastamonu Valisi Meftun Dallı: 'Kurumlarımızın devam edecek, ilimizle ilgili bu yıl başlayacak pek çok yatırımları mevcut'

    Kastamonu Valisi Meftun Dallı, depremden etkilenen illere yönelik çalışmalara rağmen Kastamonu'daki projelerin devam edeceğini belirtti. Vali Dallı, ilimizle ilgili bu yıl başlayacak pek çok yatırım olduğunu söyledi.

  • Çorlu Belediye Meclisi'nde Başkan Vekilleri Seçildi
    16:38 Çorlu Belediye Meclisi'nde Başkan Vekilleri Seçildi

    Çorlu Belediye Meclisi'nin nisan ayı olağan toplantısında yapılan seçimde meclis 1. başkan vekilliğine Hasan Toprak, 1. başkan vekilliğine ise Hülya Perin Meriç seçildi. Toplantıda ayrıca yol yapım çalışmalarının devam edeceği açıklandı.

  • Bolu'da Motosikletlilere Yönelik Denetim Yapıldı
    16:35 Bolu'da Motosikletlilere Yönelik Denetim Yapıldı

    Bolu'da, İzzet Baysal Caddesi'nde araç trafiğine kapalı olan caddeyi kullanan motosiklet sürücülerine yönelik denetim gerçekleştirildi. İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan denetimlerde, motosikletlerin evrakları kontrol edildi ve sürücülere caddenin sadece yayalar için olduğu hatırlatıldı. Uygulama sonucunda bazı motosiklet sürücülerinin ara sokaklara kaçtığı tespit edildi.

  • Sancaktepe Belediyesi ile ilgili tartışmalar devam ediyor
    16:35 Sancaktepe Belediyesi ile ilgili tartışmalar devam ediyor

    AK Parti'den CHP'ye geçen ve 'lüks başkanlık katı' iddialarıyla gündeme gelen Sancaktepe Belediyesi ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Eski başkan İsmail Erdem, yapılan eserlerin halka hizmet amacıyla yapıldığını belirterek, mevcut başkan Alper Yeğin'e yükleniyor. Belediyenin borcu ise 2 milyar TL'ye dayanmış durumda.

  • İzmit'te bir iş yerinin deposunda yangın çıktı
    16:34 İzmit'te bir iş yerinin deposunda yangın çıktı

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde, bir iş yerinin deposunda çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü. Kadıköy Mahallesi Atatürk Bulvarı'nda, 8 katlı apartmanın zemin katında faaliyet gösteren bir firmanın yetkili servisine ait içerisinde elektronik malzemelerin bulunduğu depoda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Yangın nedeniyle yoğun duman oluştu. İhbar üzerine bölgeye polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Apartman tedbir amaçlı boşaltıldı. Yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürülürken, hasar gören depo kullanılamaz hale geldi.

  • KOÜ Dans Grubu Üyesi Trafik Kazasında Hayatını Kaybetti
    16:34 KOÜ Dans Grubu Üyesi Trafik Kazasında Hayatını Kaybetti

    Kocaeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden Meryem Tuana Bozkurt, Malatya'nın Darende ilçesinde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. Dans grubu üyeleri, Bozkurt'un ölümüyle büyük üzüntü yaşarken, Rektör Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk de başsağlığı mesajı yayımladı.

  • Yapay zeka tabanlı Lucia uluslararası yapay zeka zirvesinin açılışını yaptı
    16:33 Yapay zeka tabanlı Lucia uluslararası yapay zeka zirvesinin açılışını yaptı

    Yapay zeka tabanlı Lucia uluslararası yapay zeka zirvesinin açılışını yaptı İstanbul'daki uluslararası yapay zeka zirvesinde 'Lucia' sürprizi Türkiye ve MENA Bölgesinin en kapsamlı Yapay Zeka Zirvesi kapılarını açtı Hemen her alanda değişimin öncü lideri olan yapay zeka teknolojisindeki...

  • Saray ilçesinde uyuşturucu operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı
    16:33 Saray ilçesinde uyuşturucu operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı

    Saray ilçesinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Ayaspaşa Mahallesi'nde bir evde uyuşturucu madde ticareti yapıldığı bilgisine ulaştı. Şüphelinin adresinde yapılan aramada bir miktar uyuşturucu madde ele geçirildi. Operasyon kapsamında O.D. isimli şüpheli gözaltına alındı.

  • Down Sendromlu Genç Oğuzhan'ın Gasp Edilen Telefonu Polis Tarafından Teslim Edildi
    16:32 Down Sendromlu Genç Oğuzhan'ın Gasp Edilen Telefonu Polis Tarafından Teslim Edildi

    Edirne'de yaşayan Down sendromlu genç Oğuzhan Akman'ın cep telefonu ve parasını gasp eden şüpheli, polis ekipleri tarafından yakalandı. Polis, gasp edilen telefonu bulup Oğuzhan'a teslim etti. Olayın ardından Oğuzhan'ın mutluluğu gözlerinden okundu. Şüphelinin daha önce de 3 engelli vatandaşı gasp ettiği ortaya çıktı. Şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Oğuzhan'ın babası ve çevre esnaf, polis ekiplerine teşekkür etti.


Advertisement