Atıktan Üretilen Elektrikle, 17 Bin Ev Aydınlanıyor - Son Dakika
Ekonomi

Atıktan Üretilen Elektrikle, 17 Bin Ev Aydınlanıyor

Türkiye'nin lisanslı ilk tehlikeli atık yakma ve değerlendirme tesisi İZAYDAŞ, endüstriyel, evsel ve bitkisel atıklardan yılda 60 milyon kilovatsaat elektrik üretiyor.

05.07.2015 12:22  Güncelleme: 17:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin lisanslı ilk tehlikeli atık yakma ve değerlendirme tesisi İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme AŞ (İZAYDAŞ), endüstriyel, evsel, bitkisel ve hayvansal atıklardan yılda 60 milyon kilovatsaat elektrik üretiyor.

Tüm Atık ve Çevre Yönetimi Derneği (TAYÇED) Başkanı ve İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İZAYDAŞ'ın 1996 yılında yüzde 100 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraki olarak kurulduğunu ve 1997'den bu yana da atık kabul ettiğini söyledi.

"17 BİN HANEYE ELEKTİRİK VERİYORUZ"

İZAYDAŞ'ın atıklardan açığa çıkan gazın alınarak tehlikenin ortadan kaldırılması, bu gazın atmosfere salınmayıp sera gazı emisyonunun önlenmesi ve hem elektrik hem de karbon kredisi satışıyla ekonomiye kazandırılması açısından birkaç işi aynı anda yerine getirdiğini belirten Saraç, "Endüstriyel, evsel, bitkisel ve hayvansal atığı topladığımıza yılda 60 milyon kilovatsaat elektrik üretiyoruz. Bunun 10 milyonunu kendimiz tüketip, 50 milyonunu ulusal şebekeye veriyoruz. Bu da yaklaşık 17 bin hanenin enerji ihtiyacına karşılık geliyor" açıklamasında bulundu.

KAR BİLE ELDE DİLİYOR

İZAYDAŞ'ın, atık bertarafının yanında, bir enerji üretim tesisi olduğunu, 1997 yılından beri tehlikeli atık yakarak enerji, çöp gazından ve biyogazdan da elektrik ürettiklerini belirten Saraç, bütün hizmetlerinin çevreyle ilişkili olduğunu söyledi. Saraç, bunları yasal ve teknik gerekliliklere uygun olarak yaptıklarını ve maliyetlerini karşılayarak kar bile elde edebildiklerini kaydetti.

"TÜRKİYE'DE TEK TESİS"

Saraç, İZAYDAŞ'ın adını, sanayiden kaynaklı tehlikeli atıkların bertarafıyla duyurduğuna dikkat çekerek, "Bununla ilgili bir yakma tesisimiz var. Burada tehlikeli atıkları yakıp, enerjiye çeviriyoruz. Teknik olarak Türkiye'de hala tek tesis. Bunun dışında yakmaya uygun olmayan atıkları da depolayarak bertaraf ediyoruz. Bu anlamda tüm Türkiye'ye hizmet veriyoruz" diye konuştu.

"2-3 TESİS DAHA LAZIM"

Sanayiden gelen tehlikeli atıkları yakarak yıllık yaklaşık 20 milyon kilovatsaat civarında elektrik ürettiklerini anlatan Saraç, "Yarısından biraz fazlasını yine biz kullanıyoruz, kalan kısmını yine ulusal şebekeye satıyoruz. Sanayileşmemizi ve büyümemizi dikkate aldığımızda belirli bölgelerde 2-3 tesise daha ihtiyaç olduğunu söylemek mümkün" ifadelerini kullandı.

Sebze-meyve hali atıkları, belediye ekiplerinin biçtiği çimler, mezbahalardaki işkembe içi atıklarla büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanlarının dışkılarının bertaraf edilmesi amacıyla kurdukları "Biyogaz ve Entegre Enerji Üretim Tesisi"nin 2012'de üretime geçtiğini belirten Saraç, bu tesiste günde 30 ton atığı imha ederek yılda 10 milyon kilovatsaat elektrik ürettiklerini anlattı.-

ÇÖPTEN 33 MİLYON KİLOVATSAAT ELEKTİRİK ÜRETİMİ

Saraç, evsel atıkları da düzenli depolama alanlarında bertaraf ettiklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üzeri toprakla örtülen organik atıklar, zamanla havasız ortamda çürüyerek metan gazı açığa çıkarıyor. Bu metan gazının alınıp uzaklaştırılması lazım aksi halde patlamalara yol açabilir. Bu gazı alıp, 'meşale' dediğimiz cihazlarda yakıp bertaraf edersiniz ancak yeterince gaz oluştuğu zaman enerjiye çevirme şansınız var. 2012 yılında çöp gazından enerji üretim tesisini devreye aldık. 2012 yılından beri de faaliyette. 2012'de 6 milyon 300 bin kilovatsaat civarında elektrik üretimimiz oldu. 2013'te 19 milyon 200 bin kilovatsaat, 2014'te de 32 milyon kilovatsaat elektrik üretimi gerçekleşti. Bu yıl da 33 milyon kilovatsaat civarında bir üretim bekliyoruz. Bu birkaç yıl daha böyle devam edecek."

"YILDA 10-11 BİN HANENİN İHTİYACINI KARŞILIYORUZ"

Çöp gazından ürettikleri elektriği Yenilenebilir Enerji Kanunu kapsamında teşvik edildiği için doğrudan TEİAŞ'a sattıklarına işaret eden Saraç, "Dolayısıyla 2014 yılı rakamlarıyla 4 milyon 800 bin dolarlık enerji üretmiş oluyoruz. Bizim evlerimizin yılda ortalama 3 bin kilovatsaat elektrik tükettiği düşünüldüğünde, çöp gazından ürettiğimiz elektrikle yılda 10-11 bin hanenin ihtiyacını karşılıyoruz demektir" dedi.

Saraç, üretimin birkaç yıl daha artarak devam edeceğini, daha sonra depolamanın ve içerideki gazın bitmesiyle sonlandırılacağını anlattı.

3 YILDA 240 BİN TON KARBON KREDİSİ

Kyoto Protokolü kapsamında, gelişmiş ülkelerin karbon emisyonunu belirli bir miktar azaltmak durumunda olduğuna işaret eden Saraç, "Bununla ilgili her ülke taahhütte bulunmuş durumda. Bu taahhüdü yerine getiremeyen ülkeler, daha az karbon salınımı yapan ülkelerden karbon kotası satın alabiliyorlar. Bu da karbon kredisi olarak adlandırılıyor" bilgisini paylaştı.

"ÇEVREYE FAYDAMIZ OLDU"

Saraç, Türkiye'nin karbon kredisi satabilecek durumda olduğunu ancak şu anda gönüllü piyasalarla çalıştığını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu piyasalarda en geçerli olan Gold Sertifikası'nı aldık. Buna bağlı olarak 2012 için 26 bin tondan fazla, 2013 yılı için 93 bin ton, 2014 yılı için 117 bin olmak üzere son 3 yılda 240 bin tona yakın karbon kredisi almış durumdayız. Bunun çevresel prestiji yanında parasal karşılığı da var. Gönüllü piyasalarda satılıp paraya çevrilecek değerde. Karbon kredisindeki hesap da karbondioksit emisyonunun azaltılması. O da karbon ayak izi olarak adlandırılıyor. Ölçüm için bir ağacın 1 yılda emebileceği karbondioksit esas alınıp, 100 yıllık ömrü boyunca alabileceği karbondioksit emisyonuna karşılık hesaplanıyor. 240 bin ton karbon kredisi aldığımıza göre yaklaşık olarak 240 bin ağacın ömrü boyunca ortamdan emebileceği karbondioksit kadar çevreye faydamız oldu."

Atıktan Üretilen Elektrikle, 17 Bin Ev Aydınlanıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Atıktan Üretilen Elektrikle, 17 Bin Ev Aydınlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • minnos: supersiniz kardeslerim benim 10 0 Yanıtla
  • ---elektrik uretelim : Norveç'in yaptığı sistemi ülkemize kuralım değerli arkadaşlar adamlar yurtdışından çöp ithal ederek suan ülkenin enerji ihtiyacının yüzde 90 nını karşılar durumdalar bizde bu şekilde bi sistem olursa ne güzel olur bizim ülkemizde oluşan çöp bizim enerji ihtiyacımızı karşılar Norveç te hem doğalgaz hemde elektrik üretiliyor sadece çöpten 5 1 Yanıtla
  • voko: sefa sirmen projesi izaydas simdi kocaeli kan agliyor 2 1 Yanıtla
  • kral: yavaş yavaş abi.yeniliklere gitmeliyiz barajlarimiza güneş enerji panelleri yaparakta kullanabiliriz 1 1 Yanıtla
  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement