Atıl Köy Okulları, Kültür Merkezi Oldu - Son Dakika
Yerel

Atıl Köy Okulları, Kültür Merkezi Oldu

Bartın'ın Amasra ilçesinde atıl durumdaki 10 köy ilkokulu, kaymakamlık tarafından köylülerin de işbirliğiyle kültür merkezine dönüştürüldü Amasra Kaymakamı Yıldız: "Eski okullar vatandaşlarımızın her türlü toplantısını yapabildiği, çeşitli kurslar düzenleyebildiği, kütüphanelerde kitap okuyabildiği birer.

26.02.2014 12:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AKIN ÇAY - Amasra ilçesinde atıl durumdaki 10 köy ilkokulu, kaymakamlık tarafından köylülerin de işbirliğiyle kültür merkezine dönüştürüldü.

Amasra Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğince ilçede 1940 ve 1970'li yıllar arasında yapılan ancak taşımalı eğitim sistemine geçilmesinden dolayı atıl durumda kalan köy okullarının kültür merkezine dönüştürülmesi için çalışma başlatıldı.

Uzun yıllar kullanılmadığı için çatılarında, duvarlarında hasar oluşan, pencereleri kırılan metruk 10 okul, köy sakinlerinin her türlü toplantılarını yapabildiği, çeşitli kurslar düzenleyebildiği, kütüphanelerinde kitap okuyabildiği ve köy kadınlarının aşure günü, kermes olarak kullanabildiği birer kültür merkezi haline dönüştürüldü.

Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, taşımalı eğitime geçilmesinden ardından birçok okulun atıl durumda kaldığını ancak kaymakamlık olarak bu duruma razı kalamadıklarını söyledi.

Eski ilkokulları, köy halkının hizmetine yeniden kazandırmayı amaçladıklarını ve bu kapsamda yaklaşık 2 yıl önce bir çalışma başlattıklarını ifade eden Yıldız, "Eski köy okullarımızı tamir ederek kültür merkezi olarak yeniden köylülerimizin hizmetine sunmak istedik. Şu ana kadar 10 okulumuzda bunu gerçekleştirdik. Projeyi uygulayacağımız 13 okulumuz daha var" diye konuştu.

Yıldız, kültür merkezlerinden köy sakinlerinin faydalandığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Eski okullar vatandaşlarımızın her türlü toplantısını yapabildiği, çeşitli kurslar düzenleyebildiği, kütüphanelerinde kitap okuyabildiği birer kültür merkezi haline geldi. Yeri geldiğinde düğün evi, yeri geldiğinde taziye evi olarak da buralar kullanılabilir. Okulun büyüklüğüne ve fiziki yıpranmasına göre 30-40 bin lira bir harcama yapıyoruz. Buralar, çevre düzenlemesi, kamelyası, çeşmesi, sosyal tesisiyle bir bütün olarak köy halkının istifadesine sunuluyor. Kültür merkezine dönüştürülen okullarımızda bahçesindeki Türk bayrağını ve okulun isminin yer aldığı tabelasını da özellikle koruyoruz. Nostaljik bir çağrışım yapmasını istiyoruz."

Köy sakinleri memnun

Ahatlar köyü sakinlerinden Emine Darçın, kültür merkezine dönüştürülen eski ilkokul binasında Kur'an kursları açtıklarını, aşure günü, kermes, el işi kursu gibi faaliyetler yaptıklarını vurgulayarak, "Okul atıl durumdayken tanımadığımız insanlar gelip içerisinde içki içiyordu.  Bu durum bizi de rahatsız ediyordu. Şimdi hem o sıkıntıdan kurtulmuş olduk hem de faydalı hale geldi" diye konuştu.

Köylülerden Sefer Darçın ise köylerde örnek bir projenin hayata geçirildiğini belirterek, kaymakam Yıldız'a teşekkür etti. - Bartın

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Atıl Köy Okulları, Kültür Merkezi Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement