Atina Büyükelçisi'nden "Hacivat ile Karagöz" Tepkisi - Son Dakika
Güncel

Atina Büyükelçisi'nden "Hacivat ile Karagöz" Tepkisi

Atina Büyükelçisi\'nden "Hacivat ile Karagöz" Tepkisi

Hacivat ile Karagöz’ü Yunanlı gösteren bir gazeteye Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras mektup göndererek tepki verdi Büyükelçi Uras: "Karagöz, Türk kültürünün bölünmez bir parçasıdır" "Türk karakteri Karagöz, Yunanistan’da bu kadar popüler olduğunu öğrense bunu çok eğlenceli bulurdu”

16.07.2014 17:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunanistan'da gölge oyunu Hacivat ile Karagöz'ün Yunanistan'a ait gösterilmek istenmesi Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras'ın tepkisine yol açtı.

Büyükelçi Uras, Atina'da yayımlanan Proto Thema gazetesinde, Atina'da bir Karagöz sergisi açılması ile ilgili bir haberde "Geleneksel Yunan gölge oyunu kahramanı" ifadesinin yer alması üzerine gazete yetkililerine mektup gönderdi.

Mektupta, "Karagöz-Hacivat" karakterleriyle bilinen gölge oyununun bir Türk halk geleneği olduğunu vurgulayan Uras, bunun UNESCO ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından tescil edilip kayıt altına alındığını bildirdi. Uras, Türkiye'de  çocuklar için olduğu kadar büyükler için de bir eğlence olan Hacivat-Karagöz oyununun eskiden parklarda, kahvehanelerde ve halka açık diğer birçok yerde sahnelendiğini ve son zamanda tiyatro ve okulların yanı sıra büyük kentlerin alışveriş merkezlerinde de gösterildiğini belirtti.

"Karagöz, Türk kültürünün bölünmez bir parçasıdır" ifadesini kullanan Uras, mektubunda, daha çok ramazan ayında sahnelenen Karagöz oyununun Türk mizahının tüm niteliklerini, renklerini ve toplumsal değerlerini yansıttığını vurguladı. Uras, "Bu, 2009'da UNESCO'nun resmi bir kararıyla tanınmıştır. UNESCO, Karagöz'ü Türkiye'deki gölge tiyatrosunun bir karakteri olarak tescil etmiş ve 'Türkiye tarafından İnsanlığın Yadsınamaz Kültür Mirası' olarak kayda geçirmiştir. Bu konuda ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin de bir kararı bulunmaktadır. Mahkeme, Karagöz'ün aidiyetiyle ilgili 06.12.2007 tarihli 19331/05 sayılı kararında, bunun 'Türk kültüründen ödünç alındığını' kaydetmiştir" dedi.

Büyükelçi Uras, Karagöz'ün diğer Türk gelenekleri gibi Yunanistan'da bilinmesi ve halk geleneğinin bir kahramanı olarak görülmesinin herkes için memnuniyet kaynağı olması gerektiğini kaydetti. Uras, "Bu durum, Türk ve Yunan halkları arasındaki kültürel bağların bir kanıtıdır. Türk karakteri Karagöz, Yunanistan'da bu kadar popüler olduğunu öğrense bunu çok eğlenceli bulurdu" dedi.

Büyükelçi Uras'ın Proto Thema gazetesinde "Türk Büyükelçisi tahrik ediyor" başlığıyla yayımlanan mektubu, Yunan medyası tarafından tepkiyle karşılandı. Yunanistan Kültür Bakanı Konstandinos Tasulas da gazetecilerin soruları üzerine yaptığı açıklamada, "Karagöz'ün Yunan olduğunu düşündüğünü" belirtti.

Türk tarafının bu konudaki argümanlarını ve AİHM'nin kararlarını incelemediğini ancak buna rağmen Türk tarafının bu konudaki görüşlerinin kendisini şaşırttığını ifade eden Tasulas, "Yunanistan'da birçok değerli Karagöz oyuncusu bulunuyor. Karagöz'ün Yunan gerçeğini bu kadar esprili bir şekilde yansıtmasını, Yunanlı çocuklara ne kadar eğlence, sevinç ve eğitim verdiğini göz önüne aldığımda bunlar beni onun Yunanlı olduğunu düşünmeye mecbur ediyor" diye konuştu.

Yunanistan'ın UNESCO heyeti başkanı Keti Cicikosta ise AİHM ve UNESCO kararlarının Karagöz'ün Türk olduğu manasına gelmediğini iddia etti. - Atina

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Atina Büyükelçisi'nden 'Hacivat ile Karagöz' Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kedi Eros'u tekmeleyerek öldüren sanık hakkındaki karara başsavcılık itiraz etti
    18:29 Kedi Eros'u tekmeleyerek öldüren sanık hakkındaki karara başsavcılık itiraz etti

    Başakşehir'de bir sitede Eros isimli kediyi dakikalarca tekmeleyerek öldüren İbrahim Keloğlan hakkında verilen karara Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti. İtirazda, sanık hakkında verilen kararın bozulması ve sanığın tutuklanmasına yönelik karar verilmesi talep edildi.

  • Samsun'da Trafik Bilgilendirme Faaliyetleri Gerçekleştirildi
    18:29 Samsun'da Trafik Bilgilendirme Faaliyetleri Gerçekleştirildi

    Samsun Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, trafik kazalarının önlenmesi ve yaya önceliği bilincinin artırılması amacıyla il merkezinde bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirdi. 204 araç sürücüsü ve 281 yayaya el broşürleri dağıtılarak trafik kuralları ve yayalara öncelik tanınması konusunda bilgilendirme yapıldı. Yaya ve sürücülerin bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerinin yıl boyunca devam edeceği belirtildi.

  • Sokak satıcılarına darbe: Uyuşturucu ticaretini kaldırımda yaptılar
    18:27 Sokak satıcılarına darbe: Uyuşturucu ticaretini kaldırımda yaptılar

    Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, uyuşturucu ticareti yaptığı belirlenen 2 şüpheliyi yakaladı. Şüphelilerin dikkat çekmemek için uyuşturucu ticaretini kaldırımda yaptıkları tespit edildi ve 142 adet hap ele geçirildi. Güvenlik kameraları tarafından kaydedilen o anlar da inceleniyor.

  • Yeniden Refah Partisi: Asılsız haberlere sandıkta cevap verilecek
    18:25 Yeniden Refah Partisi: Asılsız haberlere sandıkta cevap verilecek

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bekin, seçim öncesi çıkan asılsız haberlere sandıkta cevap verileceğini belirtti. Bekin, medyanın partiye eşit yaklaşmadığını ve bazı kamu kurumlarının tarafsızlığını kaybettiğini ifade etti.

  • Mansur Yavaş: 'Kendi yakınları mülakatsız işe başlatıyor'
    18:25 Mansur Yavaş: 'Kendi yakınları mülakatsız işe başlatıyor'

    Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Beypazarı'nda düzenlediği mitingde, rakibi Altınok'un çocuklarını KPSS sınavına girmeden istisnai kadroyla memur yapmasını eleştirdi ve mülakat sisteminin hala kaldırılmadığını belirtti. Yavaş, hükümeti değiştirmenin tam zamanı olduğunu söyledi.

  • Fatih Erbakan İstanbul adayını çekmek için 3 şartını tekrarladı
    18:24 Fatih Erbakan İstanbul adayını çekmek için 3 şartını tekrarladı

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Antalya'da partisinin mitinginde konuşarak İstanbul adaylarının çekilmesi için 3 şartını tekrarladı.

  • Hatay'da 25 Göçmen Yakalandı, Yakalanan Şahısların Anıları Kameraya Yansıdı
    18:23 Hatay'da 25 Göçmen Yakalandı, Yakalanan Şahısların Anıları Kameraya Yansıdı

    Hatay'da polis ekiplerinin yaptığı çalışmalar sonucunda 25 göçmen yakalandı. Aracın bagaj kısmına saklanan 2 şahsın yakalanma anı kameraya yansıdı. Yakalanan göçmenlerin barınma ve nakillerini sağlayan 2 kişi tutuklandı.

  • Şanlıurfa'da Gösteri ve Yürüyüşler 5 Gün Süreyle Yasaklandı
    18:23 Şanlıurfa'da Gösteri ve Yürüyüşler 5 Gün Süreyle Yasaklandı

    Şanlıurfa Valiliği, 2 Nisan'dan itibaren 5 gün süreyle kent genelinde gösteri ve yürüyüşlerin yasaklandığını duyurdu. Valilik, alınan kararın İl İdaresi Kanunu ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na dayandığını belirtti. Yasak kapsamında tüm açık alan etkinlikleri, toplanma, yürüyüş, basın açıklaması, miting gibi etkinlikler yasaklanmıştır.


Advertisement