Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami, bölgeden doğrudan yapılan petrol ihracatını 2016 yılının son çeyreğinde, günlük 700 bin varilden 1 milyon varile çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

20.11.2015 14:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami, bölgeden doğrudan yapılan petrol ihracatını 2016 yılının son çeyreğinde, günlük 700 bin varilden 1 milyon varile çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Hawrami, Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde, düşen petrol fiyatları ve DAEŞ'le mücadelenin artan maliyeti sebebiyle mali sıkıntılar çektiklerini anlattı.

Irak'ta 8,5 milyon insanın yerinden olduğuna dikkati çeken Bağdat merkezi yönetiminden ve uluslararası toplumdan yeteri kadar destek almadıklarını söyledi.

Yılın ilk yarısında bütçelerinde büyük açıklar meydana geldiğini belirten Hawrami, "İlk altı ayda petrol satışından elde edilen gelirlerden 7 milyar dolar hesap ederken 2 milyar dolar alabildik. Bu yüzden, haziran ayından itibaren kendi petrolümüzü kendimiz satmak zorunda kaldık" ifadelerini kullandı.

Hawrami, DAEŞ'le mücadele eden peşmerge güçlerine de aynı dönemde paralarını ödeyemediklerini, terörizmle mücadelenin sadece Irak ve bölgesel yönetimin sorunu olmadığını ve daha fazla destek almaları gerektiğini vurguladı.

Bölgesel yönetimin 1,4 milyon kişiyi istihdam sağladığını vurgulayan Hawrami, şöyle devam etti:

"Yılın ilk yarısındaki sıkıntılar sebebiyle maaşları 3-4 ay ödeyemedik. Petrolümüzü kendimiz satmaya başlayınca normalde Bağdat'tan gelecek paranın iki katını kazandık. Böylece en azından aylık olarak maaşları ödemeye başladık. Ancak aradaki farkı kapatamadık. Yine de yılın ilk yarısına göre daha iyi bir pozisyondayız"

Hawrami, 2016 yılının son çeyreğinde bütçe açığını kapatmayı hedeflediklerini, aynı zamanda uluslararası petrol şirketlerine olan ödemelerini de gerçekleştirerek yatırımı arttırmayı planladıklarını bildirdi.

Şu anda piyasaya Kerkük- Ceyhan boru üzerinden günlük 700 bin varil petrol aktarıldığını belirten Hawrami, "Petrol sahaları ve boru hatlarında kapasitemizi arttırmayı düşünüyoruz. Böylelikle gelecek sene sonuna kadar günlük petrol ihracatımızı 1 milyon varile ulaştırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Hawrami, gazın Türkiye'ye nasıl ithal edileceğiyle ilgili endişesinin olmadığını, Türkiye'de gerekli altyapının mevcut olduğunu söyledi.

"Doğalgaz ihracatı petrolün ötesine geçecek"

Genel Enerji Başkanı Tony Hayward ise her türlü zorluğa rağmen Kuzey Irak'ta petrol üretiminin devam ettiğini ve bunun büyük bir liderlik örneği olduğunu dile getirdi. Bu bölgede son dönemde büyük doğalgaz keşiflerinin yapıldığına işaret eden Hayward, bölgenin en önemli gaz ihracatçısının ilk durak olarak Türkiye olacağını ve oradan da diğer pazarlara gönderilebileceğini anlattı.

Bölgede 5 trilyon metreküp daha doğalgaz keşfi yapılabileceğini belirten Hayward, "Bu miktar önümüzdeki 50 yılda Türkiye'nin tüm doğalgaz talebini karşılamak için yeterli oluyor. Böylelikle, Türkiye hem kendi gaz kaynaklarının Rusya ve İran bağımlılığından kurtulmasını sağlayacak, hem de daha düşük rakamlarla bu gazı alabilecek" ifadelerini kullandı.

Şu an için üretim yapılan bazı bölgelerde tesislerin tamamlandığına dikkati çeken Hayward, şunları kaydetti:

"Türkiye'ye ilk gazın 2-3 yıl içerisinde getirilmesini öngörüyoruz. İlk etaptaki kapasite 10 milyar metreküp olacak. İnanıyorum ki 2020'lerin başında Kuzey Irak'tan Türkiye piyasasına 20 milyar metreküp doğalgaz akacak, oradan da Avrupa pazarına ulaşabilecek. Bu hem Türkiye hem de Kuzey Irak için tamamen dönüm noktası olacak bir adım. Doğalgaz ihracatı petrol ihracatının da ötesine geçecek ve aynı zamanda Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki ilişkiyi daha da güçlendirecek."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement