ATO Başkanı Menevşe: "İhracat Artışı İçin İdael Ortam Sağlandı" - Son Dakika
Ekonomi

ATO Başkanı Menevşe: "İhracat Artışı İçin İdael Ortam Sağlandı"

ATO Başkanı Menevşe: "İhracat Artışı İçin İdael Ortam Sağlandı"

Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, Türkiye’de son aylarda yaşanan ekonomik çalkantı ve döviz kurlarında yaşanan yükselmenin, göreve geldikleri günden bu yana, “olmazsa olmaz” niteliğindeki ihracat artışı için ideal bir ortam sağladığını söyledi.

16.04.2014 12:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, Türkiye'de son aylarda yaşanan ekonomik çalkantı ve döviz kurlarında yaşanan yükselmenin, göreve geldikleri günden bu yana, "olmazsa olmaz" niteliğindeki ihracat artışı için ideal bir ortam sağladığını söyledi.

Menevşe, yaptığı açıklamada, bir yandan döviz kurları beklentilerin üzerinde yükselirken, bir yandan da piyasalarda olağanüstü bir hareketlilik yaşandığını belirterek, önlerindeki verilere dikkatlice baktıklarında bu negatif tablodan fırsatlar doğurabileceklerini net bir şekilde görebildiklerini ifade etti. Menevşe şöyle devam etti:

"Nasıl mı? Dünya konjonktürü büyüme trendinde. Çünkü dünya ekonomisi 2012 yılında 2.4, 2013 yılında 2.3 büyüdü ve 2014 yılında da 3.1 düzeyinde büyüme bekleniyor. Yani trend büyüme yönünde.

Öte yandan Avrupa Birliği de 2014 yılında son yılların en iyi büyüme rakamlarını kaydetmeyi bekliyor. Bildiğiniz üzere AB ekonomisi uzun süredir resesyondaydı. Bu yıl önemli bir büyüme bekleniyor ve bu da Türkiye için önemli bir fırsat. Türkiye'nin dış dünya ile yaptığı ticarete baktığımızda, bunun yüzde 40'ının Avrupa Birliği ülkelerine yapıldığını görüyoruz. Bu bakımdan global ölçekteki bu seyir ihracat için bu yıl bize önemli bir fırsat yılı olduğunu söylüyor.

İhracata yönelmemiz için gerekli bir diğer neden de iç piyasalardaki dengelerin değişmesi.

1 Şubat 2014 tarihinden itibaren alışverişlerdeki taksitlere sınırlama getirildi, kredi limitleri ve süreleri, kredi kartı kullanım şartlarında hükümet önemli değişiklik ve kısıtlamalara gitti. 2014 yılı adeta bir tasarruf yılı ilan edildi. Bu sürecin iç piyasada daralmaya dönüşeceği kaçınılmaz gibi görünüyor.

Bu iki önemli gelişme neden ihracata yönelmemiz gerektiğini net şekilde ortaya koymak için yeterli. Ayrıca tüm bunların üzerine ihracat için en önemli gerekçe döviz kuru artışı. İhracat ürünlerinin değerinde TL cinsinden bir artış var, bu ihracatçı için önemli bir avantaj olduğu gibi yurtdışında da Türk malları fiyat bakımından son derece cazip. Dolar kurunun 2.20 civarında istikrar sağlayacağını tahmin ediyorum. Bunu artı değer olarak kabul edip ihracatı artırmalıyız."

Ayrıca devletin 2014 yılının bir ihracat atağı yılı olması için KDV iadeleri ve diğer desteklerin ödeme sürelerini kısaltması, Eximbank kredilerini genişletmesi ve prosedürlerini basitleştirmesi, selektif faiz iadelerini gündeme alması gibi bir takım destekler vermesini beklediklerini vurgulayan Menevşe, "Bu görüşlerimizi başta TOBB olmak üzere tüm ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde ifade ediyoruz. 2014 tüm bu göstergeler dikkate alındığında bir ihracat mevsimi olarak kabul edilmelidir.

Türkiye ve Adana olarak biz bu fırsat yılından en üst düzeyde yararlanmalı ve bu gelişmeleri ihracat atağına dönüştürmeliyiz" dedi.

Bu sürecin iyi değerlendirilmesi, fırsata dönüştürülebilmesi için Adana Ticaret Odası olarak boş durmadıklarını ifade eden Menevşe, şunları kaydetti:

"Ekonomi Bakanlığı'nın 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşılması için başlatmış olduğu Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Projesi'nden (URGE) geçtiğimiz yıl gıda sektöründe faaliyet gösteren üye firmalarımızı yararlandırdık. Bu yıl da mobilya ve makine sektörünün yararlanmasına yönelik hazırlamış olduğumuz proje Ekonomi Bakanlığı tarafından kabul edildi ve düzenlenen törenle imza altına alındı. Bu projelere katılan üyelerimize eğitimler, yurtdışı fuar ziyaretleri, ikili işbirliği görüşmeleri, teknik destek gibi ihracat için gerekli tüm destekleri sunacağız. Konfeksiyoncular ve ayakkabıcılar için de çalışmalarımız devam ediyor, onları da yakında URGE projesi kapsamına dahil edeceğiz. Bundan sonraki süreçte üretimini ihracata yönlendirmek isteyen üyelerimize her türlü destek ve danışmanlık için hazır olduğumuzu yineliyor, bu çalkantılı dönemden kentimizin ve bölgemizin karlı çıkmaması için hiçbir neden olmadığını önemle belirtmek istiyorum" - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi ATO Başkanı Menevşe: 'İhracat Artışı İçin İdael Ortam Sağlandı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ücretli Çalışan Sayısı Şubat Ayında Arttı
    11:36 Ücretli Çalışan Sayısı Şubat Ayında Arttı

    TÜİK'in açıkladığı verilere göre, şubat döneminde ücretli çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 4,1 artış gösterdi. Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerindeki ücretli çalışan sayısı ise aylık olarak yüzde 0,6 arttı.

  • Manisa'da su kullanım bedeli düşürüldü
    11:35 Manisa'da su kullanım bedeli düşürüldü

    Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, hanelerde kullanılan şebeke suyunun ilk 2 tonunu 1 liradan fiyatlandırma kararı aldı. Sonraki kullanım kademelerinde ise yüzde 30 indirim yapılacak. Ayrıca aboneliklerde uygulanan kartlı su sayacı zorunluluğu da kaldırıldı.

  • Yapay Zeka Destekli Teknolojilerle Rüzgar Santrallerinde Canlıların Korunması Sağlanıyor
    11:28 Yapay Zeka Destekli Teknolojilerle Rüzgar Santrallerinde Canlıların Korunması Sağlanıyor

    Yapay zeka destekli teknolojilerle, rüzgar santrallerinin çalışması esnasında santrale yaklaşan kuş, yarasa gibi canlıların hareket kayıtları tutularak, tekrarlanan durumlarda santralin devre dışı bırakılması ile olası güç kayıpları ve hasarlar engelleniyor, canlı ekosistemi korunuyor.

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu: OYAK nema oranı gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmeli
    11:27 CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu: OYAK nema oranı gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmeli

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, 2024 OYAK Genel Kurulunda açıklanacak nema oranının gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmesi gerektiğini belirtti. Bağcıoğlu, OYAK yönetim organlarında temsilde adalet ilkesi ve liyakat ilkelerine uygun şekilde tüm statülerin temsil edilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu
    11:24 Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu

    Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, biçerdöver sürücüleri ve sahiplerini bir araya getiren bir istişare toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan AK Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan, biçerdöver işinin tarımsal üretimde önemli bir araç olduğunu vurguladı. İl Müdürü Mustafa İlmeç ise biçerdövercilerin karşılaştıkları sorunları değerlendirdiklerini ve çözüm üreteceklerini belirtti.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı
    11:19 Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'nin Yazır ve İmecik Mahallelerinde çoban haritası dağıtarak yayla ve kırsal hayvancılığı desteklemeyi amaçlıyor. Çoban haritaları ile hayvancılığın asırlık rotaları koruma altına alınırken, hayvanların daha iyi şartlarda barınması ve sağlıklı gelişimi için çalışmalar yapılacak.

  • Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti
    11:09 Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti

    Yünsa, Türkiye Muhasebe Standardı 29 (TMS 29) dahil geçen yıl 544,2 milyon TL net kar elde etti. Şirket, 2023 yılında kuvvetli satış kanalı portföyü, etkin fiyatlama politikaları ve yüksek marka bilinilirliği ile güçlü bir performans sergiledi. Yünsa'nın 2023 yılı brüt karı, TMS 29 uygulanmış sonuçlara göre 635,8 milyon TL'ye ulaşırken, brüt kar marjı ise bir önceki döneme göre 1 puan artışla yüzde 29 oldu. Şirketin 2023 yılında yarattığı faiz, amortisman ve vergi öncesi karı (FAVÖK) enflasyon muhasebesi standartları uygulandıktan sonra, 522,1 milyon TL'ye ulaşırken, FAVÖK marjı ise 2022 yılına göre 2 puan artarak yüzde 24'e geldi. Yünsa'nın sürdürülebilirlik anlayışıyla gerçekleştirdiği yatırımlar da dikkat çekti. Şirket, atık pet şişelerin geri dönüştürülmesiyle üretilen özel elyaf karışımlı kumaş kullanım oranını artırdı ve 10 milyondan fazla pet şişenin kumaşa dönüştürülmesini sağladı.

  • Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistikleri için bilgilendirme toplantısı düzenledi
    11:06 Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistikleri için bilgilendirme toplantısı düzenledi

    Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistiklerinin toplanması ve tarımsal envanterin oluşturulması amacıyla bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda, ilin tarım ürünlerinin ekiliş ve verim tahmin çalışmaları hakkında bilgi verildi ve veri girişlerinin belirlenen usul ve esaslara göre yapılması planlandı.


Advertisement