Atso Başkanı Budak, Mart Ayı Enflasyonunu Değerlendirdi - Son Dakika
Yerel

Atso Başkanı Budak, Mart Ayı Enflasyonunu Değerlendirdi

Atso Başkanı Budak, Mart Ayı Enflasyonunu Değerlendirdi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Mart ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

03.04.2014 17:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Mart ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

2014 Mart ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 1,13, Yİ-ÜFE'de yüzde 0,74 olarak açıklandığını belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, yıllık enflasyonun ise tüketici fiyatlarında yüzde 8,39, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 12,31 olduğunu bildirdi. Mart ayında yıllık enflasyonun son 8 ayın en üst seviyesinde gerçekleştiğini ifade eden Budak açıklamasında, "Aylık enflasyondaki artışta gıda ve giyim gibi mevsimlik ürün fiyatları etkili olmuştur. Kur artışı ve vergi ayarlamaları başta otomobil ve ithal ürünlerde fiyatları arttırmış ve enflasyonun yükselmesinde etkili olmuşlardır. Enerji fiyatlarındaki aylık düşüş ise enflasyon üzerinde nispeten frenleyici etki yapmıştır. Çekirdek enflasyonun yıllık olarak yüzde 9'a ulaşması enflasyonun Haziran ayına kadar yükseliş trendini sürdüreceğini göstermektedir. Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 2,49 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşmiştir. Bunu yüzde 2,10 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 1,33 ile lokanta ve oteller izlemiştir. Alkollü içecekler ve tütün grubunda ise yüzde -0,02 ile düşüş gözlenmiştir. Yıllık bazda ise en yüksek artışların sırasıyla yüzde 13,74 ile ulaştırma, yüzde 12,51 ile lokanta,oteller ve yüzde 10,12 ile gıda ve alkolsüz içecekler gruplarında gerçekleştiği görülmektedir" ifadelerine yer verdi.

Mart 2014'te endekste kapsanan 432 maddeden 49 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmadığını, 297 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 86 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleştiğini bildiren Budak, Mart ayı şampiyonlarının karnabahar, biber, muz ve domates, Mart ayının zam şampiyonunun ise yüzde 29,01'lik artışla karnabahar olduğunu ifade etti. Budak açıklamasında şunları kaydetti:

"Bu ürünü sırasıyla yüzde 18,30 ile sivri biber, yüzde 17,98 ile muz, yüzde 13,75 ile domates izlemiştir. En fazla düşüş ise yüzde 6,46 ile salatalık ve yüzde 5,71 ile yünlü kaban (erkek) olmuştur. Yİ-ÜFE ise, 2014 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,74, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,52 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,31 olmuştur. Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 0,10 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 1,03 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 1,69 düşüş ve su sektöründe yüzde 0,56 artış olarak gerçekleşmiştir.

Yİ-ÜFE artışında da enerji fiyatları aylık yüzde 1,12 azalmasının enflasyona olumlu katkı yaptığı, artışın özellikle gıda ve giyim sektörü fiyatlarından kaynaklandığı, diğer sektörlerde de döviz kuru kaynaklı olarak maliyet artışlarının devam ettiği anlaşılmaktadır."

Üretim maliyetlerindeki çift haneli artışın devamının, döviz kurunun seyrine ve enerji fiyatlarına bağlı olacağını belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, TÜFE'nin seyrinin ise iç ve dış talep gelişmesine, geciktirilen enerji fiyat ayarlamasının zamanına bağlı kalacağını kaydetti. Enflasyonda artış eğilimine rağmen talepte daralmanın ve tarımda yaz aylarındaki fiyat düşüşlerinin yılın ikinci yarısından itibaren çift haneli enflasyonu engellemesinin muhtemel olduğunu bildiren Budak, bununla birlikte yüzde 9'lardaki yıllık enflasyon ile Pakistan ve Mısır'ı geçerek Venezuela, İran ve Arjantin'den sonra en yüksek enflasyon oranına erişileceği gerçeğinin de dikkate alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Bölgede TÜFE oranının, aylık yüzde 1,11, üç aylık yüzde 3,30 ve yıllık bazda yüzde 8,79 olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Budak, enflasyonun aylık ve üç aylık bazda Türkiye ortalamasının altında, yıllık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde kaldığını belirtti.Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi'nin 26 bölge arasında aylık bazda 7'nci sırada, üç aylık bazda 18'inci sırada, yıllık bazda ise 6'ncı bölge konumunda yer aldığını belirtti.Bölgede ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre sırasıyla en yüksek artışın yüzde 2,42 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 2,17 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 1,17 ile lokanta ve oteller harcama gruplarında olduğunu ifade eden Budak, yıllık enflasyonda ise en yüksek artışın yüzde 14,02 ile ulaştırma, yüzde 12,99 ile lokanta ve oteller, yüzde 10,94 ile de gıda ve alkolsüz içecekler gruplarında gerçekleştiğini kaydetti. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Atso Başkanı Budak, Mart Ayı Enflasyonunu Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement