Atso'dan Ekonomik ve Sosyal Hamle Değerlendirmesi - Son Dakika
Yerel

Atso'dan Ekonomik ve Sosyal Hamle Değerlendirmesi

Atso\'dan Ekonomik ve Sosyal Hamle Değerlendirmesi

Amasya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kırlangıç, 15 Temmuz darbe girişiminin püskürtülmesinin ardından ilerleyen süreçte hükümetin yaptığı ekonomik ve sosyal hamlelerin çok yerinde olduğunu ve piyasalar tarafından olumlu karşılandığını söyledi.

18.08.2016 11:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Amasya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kırlangıç, 15 Temmuz darbe girişiminin püskürtülmesinin ardından ilerleyen süreçte hükümetin yaptığı ekonomik ve sosyal hamlelerin çok yerinde olduğunu ve piyasalar tarafından olumlu karşılandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oda ve borsa başkanlarının katılımıyla düzenlediği istişare toplantısında konut kredilerinde yüzde 9 olarak gösterdiği yıllık faiz hedefi için Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin "Bankacılık sistemini zora sokmadan inşallah yüzde 10'un altına düşüreceğiz" sözlerinin ardından TCMB'nin faiz indirim kararının ertesi günü, bankalarında konut kredisi faiz oranlarını 0,82-1,14 arasına çektiğini anımsatan Murat Kırlangıç, "Bu gelişmelerle ülke ekonomimizin lokomotif sektörü olan inşaat sektöründeki yavaşlamanın önüne geçilecek olup sektöre yeni bir ivme kazandırılacaktır. Aynı zamanda yaşanacak yoğun talep ile finans sektörümüze ekstra bir yük getirilmeyecektir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yıpranan ilişkileri düzeltmek için Rusya'da gerçekleştirdiği üst düzey temasların özellikle turizm sektöründe görülen daralmanın sona ermesi konusunda umut olduğuna değinen ATSO Başkanı Kırlangıç, "Yıpranan ilişkilerin normalleşmesi yönünde her iki ülke yönetiminden de gelen olumlu ve yapıcı açıklamalar özellikle piyasalarda pozitif karşılandı. Ayrıca iki ülke arasında ulaşılması beklenen 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedeflerinin yeniden gündeme getirilmesi hepimiz için umut olmuştur. Bilindiği gibi Rusya ile yaşanan kriz sonrası ticari kısıtlamalarla her iki ülkede de ciddi zarar ve kayıplar yaşandı. Dünkü görüşmede hem Putin hem de Erdoğan ekonomik ilişkilerin artması için tüm araçların devreye konulacağını belirtti. Vize durumu, karşılıklı ihracatlar, turizm için charter uçuşlarının yeniden başlatılması ve Rusya'da yapılan Türk inşaatlarının devam etmesi gibi kesintiye uğrayan konulara dair pozitif açıklamalar geldi" şeklinde konuştu.

Hükümetin ekonomik hayatı normalleştirmeye yönelik atılan bir diğer adım olan vergi barışını gerçekleştirecek düzenlemelerin yapılmasına yönelik çalışmaları kapsamında vergi mükelleflerinin geçmiş beş yıla yönelik vergi incelemesi riskini ortadan kaldıracak vergi barışı yasa teklifinin TBMM genel kurulundan geçmesi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanmasının ardından Resmi Gazete'de yayınlanmasının beklendiğini dile getiren Kırlangıç, "Kurumlar Vergisi mükellefi olan, kira ve gayrimenkul satışı kazancı elde edenler, Gelir Vergisi mükellefleri ve serbest meslek kazancı elde eden Gelir Vergisi mükelleflerinin yararlanabileceği bu yasa 2011-2015 yıllarını kapsıyor. Vergi Usul Kanunu'nda Kaçakçılık Suçları ve Cezalarını düzenleyen maddede (359/b) geçen mükelleflerin haricindeki mükellefler bu beş yıla ilişkin matrah artırımı ve vergi artırımı yapabilme imkanına kavuşacaklar. Bu imkandan yararlanan mükellefler matrah/vergi artırımı yaptıkları yıla ait Maliye vergi incelemesine muhatap olmayacaklar. Bunun yanında geçmişe dönük vergi borcu olanlar için de bir düzenleme geldi. Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Vergi dairelerinde kayıtlı olan 90 milyar lira tutarında vergi borcu yeniden düzenleme kapsamına girecek. Yeni düzenlemeden yaklaşık 4,5-5 milyon kişi yararlanacak. Vergi affı düzenlemesi geçmişe yönelik tüm borçları kapsayarak, kısıtlama getirmeyecek. Bu düzenlemeye göre Vergi ve prim borçlarında indirim yapılmayacak, borçlara uygulanan gecikme zammı silinecek ve yurtiçi fiyat endeksi artışı kadar fark eklenecek, indirimle belirlenen yeni borca 18 ay taksit imkanı verilecek, borcunu peşin ödeyene 'faiz ve gecikme zammı'nın yüzde 50'si oranında ilave bir indirim daha yapılacak, itilaflı vergi ve sigorta borçları yeniden yapılandırılacak, devam eden bir vergi incelemesine dönük olarak belli oranda bildirimde bulunulur ve bu ödemeler yapılırsa vergi ödemeleri de hemen tamamlanacak, stok affı getirilecek, gecikme zammı silinecek, kalan tutara yurtiçi fiyat endeksi artışı kadar fark eklenecek" ifadelerini kullandı.

Kestiği çeke karşılıksızdır işlemi yapılmasına sebebiyet verenlerle ilgili uygulanacak cezai işlemler ile çek kullanım hakkını elde etmeyi, çek kullanım usullerini düzenleyen maddelerde de değişiklik ve düzeltmeye gidilmesini memnuniyetle karşılayan ATSO Başkanı Kırlangıç, şunları kaydetti: "Bu düzenleme ve değişiklikler 9.8.2016 tarih ve 29796 sayılı Resmi Gazete'de 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yayınlanmıştır. Ayrıca aynı tarih ve sayılı Resmi Gazete'de 6728 sayılı Kanun'un ilk maddelerinde, sermaye şirketleri ile kooperatiflerin iflası ve iflasın ertelenmesine yönelik düzenleme ve değişikliklerde yayınlanmıştır. Bu getirilen yeniliklerle tüccar ve esnaflarımızın korunmasına ve ticari hayatta karşılaşılabilecek olası risklerin en aza indirilmesi hususunda önemli adımlar atılmış oldu." - AMASYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Atso'dan Ekonomik ve Sosyal Hamle Değerlendirmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement