Atso Meclis Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Atso Meclis Toplantısı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, partilerin seçim kampanyalarının emeklilere zam, asgari ücret gibi konulara odaklandığını belirterek, "Keşke, yapısal reformlar da biraz konuşulsaydı ve orada da belirli bir ilerleme sağlanabilseydi" dedi.

27.10.2015 12:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, partilerin seçim kampanyalarının emeklilere zam, asgari ücret gibi konulara odaklandığını belirterek, "Keşke, yapısal reformlar da biraz konuşulsaydı ve orada da belirli bir ilerleme sağlanabilseydi" dedi.

Çetin, ATSO'nun ekim ayı olağan meclis toplantısında, pazar günü yapılacak milletvekili seçimleri öncesinde, siyasi partilerin kampanyalarına değindi.

Siyasi partilerden yapısal reformları konuşmalarını da beklediklerini dile getiren Çetin, seçimden sonra TBMM'de uzlaşarak, hızlı ve verimli bir çalışma içerisine girilmesini ümit ettiklerini bildirdi.

Çetin, Türkiye ekonomisinde yıllık yüzde 4-5 düzeyinde olan ekonomik büyüme hedefine ulaşılmasının mevcut durumda zor olduğunu savundu.

Davut Çetin, 2018'e kadar kişi başı gelirde 10 bin doların aşılmasının da çok zor olduğunu ileri sürerek, "Böyle olunca 10 yıl boyunca 10 bin doları aşamamış oluyoruz. Buna ister orta gelir tuzağı, ister başka bir şey diyelim, bunun adı refah kaybıdır. Bu tabloyu değiştirmek için yapısal değişimin ne kadar acil hale geldiği görülmelidir. Seçim kampanyaları emeklilere zam, asgari ücret gibi konulara odaklandı. Keşke yapısal reformlar da biraz konuşulsaydı" diye konuştu.

Şu anda Türkiye'de bir ekonomik kriz bulunmadığını ancak tekstil, giyim, gıda, demir-çelik, elektronik sektörlerde ihracat düşüşü nedeniyle üretimde durgunluk yaşandığını anlatan Çetin, yeni inşaat yatırımlarının da geçen yıla göre hız kestiğini, bunun da ağaç, plastik gibi sektörleri olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Finansman cephesine bakıldığı zaman, özellikle takipteki kredilerde bozulma işaretleri görüldüğüne işaret eden Çetin, konut kredilerinde sorun bulunmadığını, ancak ihtiyaç ve KOBİ kredilerindeki sıkıntının dikkat çekici boyutta olduğunu kaydetti.

Antalya ekonomisine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Çetin, turist sayısındaki gerilemenin devam ettiğini, kente gelen turist sayısının 9 ayda, geçen yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 5 gerilediğini söyledi.

"Antalya'nın çılgın projesi, kentsel dönüşüm olmalıdır"

Kentsel dönüşüm çalışmalarının Antalya merkezinde de başladığını ifade eden Çetin, şöyle konuştu:

"Eski evler yıkılıp yerine yenisi yapılıyor. Yani bireysel kentsel dönüşüm başlamış durumda. Kentsel dönüşümün bireysel, yani parsel bazında değil, ada veya pafta çapında, bir semtin bütünüyle planlanarak yapılması gerektiğini defalarca söyledik. Antalya'da kentleşmenin, ticaretin, ulaşımın, estetiğin kurtuluşu kentsel dönüşümden geçmektedir. Ancak, bunun mutlaka büyük ölçekte planlanması ve uygulanması gereklidir. Oysa şimdi yine eski usul, bireysel, parsel bazında dönüşüm başlamıştır. Bu yanlıştır. Bu nedenle Belediyeler acilen bir kentsel dönüşüm kurultayı toplamalı, Antalya'nın inşaat şirketleri hatta kooperatifleri birleşmeli ve bu konu tarihi bir fırsata dönüştürülmelidir. Antalya'nın çılgın projesi kentsel dönüşüm olmalıdır."

Korkuteli Mermer Organize Sanayinin kurulması konusunda gerekli bakanlık onaylarının alındığını da açıklayan Çetin, söz konusu sanayi bölgesinin bölge kalkınmasına katkı sağlayacağını anlattı.

Çetin, siyasi kamplaşmanın sona ermesinin bugün en büyük ihtiyaç olduğunu ifade ederek, "Bugün en büyük vatanseverlik sevgi dilini kullanmaktır, uzlaşmaktır. Seçimden hangi sonuç çıkarsa çıksın, ister tek başına iktidar, isterse koalisyon olsun, mutlaka ve mutlaka temel konularda geniş bir uzlaşma ortamı sağlanmalı ve bu gerilim hali bitmelidir" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Atso Meclis Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement