Atso Meclis Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Atso Meclis Toplantısı

Atso Meclis Toplantısı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın(ATSO) Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı ATSO Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

26.04.2016 13:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın(ATSO) Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı ATSO Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. ATSO Başkanı Davut Çetin, tarım sektöründe yaş sebze ve meyve ihracatında yüzde 25'lik, turizm sektöründe ise yüzde 30'luk düşüş olduğunu, tarım alanında ürün bollaştıkça üreticinin zarar ettiğini söyledi.

"ÜLKEMİZ DEMOKRASİ LİGİNDE 64'ÜNCÜ SIRADA"

Konuşmasına Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlayarak başlayan ATSO Başkanı Davut Çetin, "23 Nisan Büyük Millet Meclisi'mizin açılışı olması bakımından aynı zamanda bir demokrasi bayramı anlamı da taşımaktadır. Türkiye, birçok ülkeden daha uzun bir demokrasi tarihine sahiptir. 1946 seçimlerini veya 1950 çok partili hayatı bile alsak, 70 yıla yakın demokrasi tecrübemiz bulunmaktadır. Ülkemiz demokratikleşme yolunda önemli mesafe almıştır, ancak halen alınması gereken büyük bir mesafe de bulunmaktadır. Dünyada ülkelerin demokrasi düzeyini karşılaştıran kurumlar var. Bir sıralamaya göre Türkiye dünya demokrasi liginde 64'üncü sırada bulunuyor. Ara dönemlerle birlikte 70 yıla yakın da demokrasi deneyimimiz var. Bu tarih ve deneyim ışığında demokrasi kalitemizi mutlaka yükseltmeliyiz. 10 ekonomi arasına girmek istiyorsak demokraside de üst sıralarda olmalıyız" dedi.

"MERKEL'İN GAZIANTEP'TE MÜLTECİ KAMPLARINI ZİYARET ETMESİ OLUMLU BİR GELİŞME"

Geçtiğimiz günlerde Almanya Başbakanı Merkel'in Gaziantep'te mülteci kamplarını ziyaret etmesinin olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Başkan Çetin, çok sayıda yabancının ve basın mensuplarının Gaziantep'e, Şanlıurfa'ya, Hatay'a davet edilmesi durumunda Türkiye'nin imajının artacağını belirtti. Başkan Davut Çetin, "Cumartesi günü Almanya Başbakanı Merkel ve Avrupa Birliği yetkilileri Gaziantep'e geldiler ve bir sığınmacı kampını ziyaret ettiler. Sonra da şimdiye kadar az gördüğümüz biçimde çok önemli bir basın toplantısı yaptılar. Bu basın toplantısı çok yararlı oldu. Sayın Başbakan iyi bir performansla yabancı basının sorularına açık biçimde cevaplar verdi. Türkiye bu tür etkinlikleri daha fazla yapmalıdır. Bütün dünyadan bin gazeteciyi Gaziantep'e, Şanlıurfa'ya, Hatay'a davet etsek, dünyaya örnek olan mülteci kamplarını göstersek, hatta sonra da bir Antalya EXPO turu yaptırsak imajımız çok daha güçlü olur" diye konuştu.

"AVRUPA, TÜRKİYE'NİN GÜCÜNÜ GÖRMELİDİR"

Avrupa Birliği ile vizelerin kalkması için görüşmeler yapıldığını söyleyen ATSO Başkanı Davut Çetin, "Vizlerin kalkması mutlaka güzel bir gelişme olacaktır. Bundan önce de Avrupa kamuoyuna dönük algı ve imaj çalışması yapılması gereklidir. Vizeyi Avrupa'yı mecbur bırakarak, zorlayarak kaldırtmadan önce şuna dikkat etmeliyiz. Türkler, Avrupa kapılarında, havalimanlarında, pasaport kuyruklarında ikinci sınıf ülke vatandaşı muamelesi görmemelidir. Avrupalılar Türkiye'nin gücünü, demokratik ilerlemesini ve Avrupa'ya katkılarını daha iyi görmeli ve anlamalıdır" şeklinde konuştu.

"EXPO 2016 ANTALYA İÇİN ÖNEMLİ BİR KAZANIM"

EXPO 2016'nın Antalya'ya hayırlı olmasını dileyen ATSO Başkanı Çetin, EXPO 2016'nın Antalya için önemli bir kazanım olduğunu dile getirdi. Çetin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Güzel bir cazibe merkezi ve kongre merkezi gibi önemli eserler ortaya çıkmıştır. Özellikle son dönemde çok büyük bir çabayla hem katılım artırılmıştır hem de inşaatlar büyük ölçüde tamamlanmıştır. Zamanında yetişmesi ve ülke katılımı yönünde endişeler vardı. Son dönemde Cumhurbaşkanlığı himayelerine alınması çalışmaları hızlandırmıştır. EXPO 2016 neredeyse 10 yıllık topyekun bir gayretin sonucudur. Çok kişinin, çok kurumun emeği, katkısı vardır. Odamız da kuruluş aşamasında, EXPO Ajansı kuruluncaya kadar, EXPO'nun sekretaryasını yürütmüş, katkı sağlamıştır."

"EXPO 2016'DA BAZI EKSİKLİKLER OLDU"

EXPO 2016'da bazı konularda eksiklerin olduğunu söyleyen Başkan Çetin, "Etkinlik programının birkaç ay öncesinden ilan edilmiş olması gerekirdi. Oysa halen kesin bir program ilan edemiyoruz. Şu anda Avrupa ülkelerinde dünyaca ünlü isimlerin konserlerinin afişlerini asmış olsaydık EXPO'ya katılım da daha iyi olurdu. Eksik kalan bir konu ise çevre yolları oldu. Yine de bakiye pozitiftir. Bu kadar soruna rağmen, açılışın yetişmesi bir başarıdır. EXPO 2016 etkinlikleri mutlaka çok yararlı olacaktır. Özellikle dünya yıldızları gelirse, imaj ve tanıtım açısından katkı yapacaktır" dedi.

"EXPO 2016'NIN 6 AY SONRA NASIL DEVAM EDECEĞİ ŞİMDİDEN ELE ALINMALI"

EXPO 2016'nın 6 ay sonra nasıl devam edeceğinin şimdiden ele alınması gerektiğini ifade eden ATSO Başkanı Davut Çetin, Dünyada bazı kentlerin EXPO gibi organizasyonları bir kültür değişimi için yaptıklarını dile getirdi. Başkan Çetin, " Botanik EXPO yapan birçok kent, çevreci-yeşil bir büyüme modeli benimsemiştir. Biz ise EXPO'yu daha çok bir fuar gibi algıladık. EXPO'nun felsefesiyle daha fazla ilgilenmemiz, EXPO ile birlikte çevrenin korunması ve yeşil ekonomiye geçiş konusunda dönüşüm planlamamız gerekirdi. Ayrıca 6 ay sonra EXPO'nun nasıl devam edeceği de şimdiden ele alınmalıdır" diye konuştu.

"ÖNLEMLER ALINMAZSA 80 YIL İÇİNDE DÜNYADA BİRÇOK KIYI KENTİ YAŞANMAZ HALE GELECEK"

Cuma günü Türkiye ile birlikte birçok ülkenin iklim değişikliğine karşı Paris İklim Anlaşması'nı imzaladığını ifade eden Başkan Çetin, anlaşmayla küresel ısınmanın 2 derecede tutulmasının hedeflendiğini belirtti. Çetin, "Ciddi önlemler alınmazsa 80 yıl içinde dünyada birçok kıyı kenti yaşanmaz hale gelecek. Antalya'nın geleceğinde de sıcaklık artışı, yağmur azalması, deniz düzeyinin yükselmesi, su kıtlığı gibi riskler bulunuyor. Bölgemizde 2040'a kadar yüzde 20 civarında yağış azalması riski bulunuyor. Daha uzun vadede ise çok daha ciddi risk görülüyor. Türkiye'de su arzı ve talebi böyle giderse zaten 6-7 yıl sonra eşitlenecek ve sonraki yıllarda su kıtlığı başlayacak. Şu anda bile Antalya çevresinde bazı derelerin kuruduğunu görüyoruz. Tek şansımız ciddi bir su eylem planı hazırlamak ve ormanları, su kaynaklarını koruyarak önlem almaktır" dedi.

"TÜRKİYE EKONOMİSİ YÜZDE 3,5-4 ARASINDA BİR BÜYÜMEYLE DEVAM EDİYOR"

Türkiye ekonomisinin yüzde 3,5-4 arasında bir büyümeyle devam ettiğini söyleyen Başkan Çetin, "Bu büyüme özellikle KOBİ'ler için yetersiz kalıyor. Büyümeyi artırmak için merkez bankası faiz indirsin sözleri devam ediyor. Ama faizin inmesi enflasyona bağlı. Diğer taraftan sermaye çıkışı riski azaldı ama bitmedi" ifadelerini kullandı.

"KARŞILIKSIZ ÇEKLERDE GEÇEN YILA GÖRE DÜŞÜŞ VAR"

Karşılıksız çeklerde adet ve tutar olarak geçen yıla göre düşüş yaşandığını belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, "Herkes çek kullanımında frene basmış durumda, herkes daha temkinli. Geçen yıl Mart ayında 1 milyon 900 bin çek kesilmiş, bu yıl mart ayında ise 1 milyon 400 bin adet çek kesilmiş. Tutar olarak ise geçen yıl Mart ayında 45 milyar liralık çek kesildi. Bu yıl ise 40 milyar liraya düştü. Dolayısıyla karşılıksız çek azaldı derken, asıl çek kullanımı da azaldı. Dolayısıyla piyasadaki sıkıntı rakamlara tam yansımıyor. Ekonomi yönetimi son dönemde makro ekonomik alanda iyi adımlar atmaktadır" diye konuştu.

"TURİZMDE YÜZDE 30'LUK DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR"

Turizmde yüzde 30'luk kaybın devam ettiğini söyleyen Çetin, "Sezona yaklaştıkça kaybımız artıyor. Bütün ümidimiz son dakika satışlarında biraz daha iyi olmasıdır. Hükümet, uçak desteklerinin süresini uzatma kararı aldı. Turizm sektöründe kredi yapılandırması talebimiz baştan beri vardı. Bu karar da geçen ay çıktı" dedi.

"TARIM SEKTÖRÜNDE YÜZDE 25'LİK DÜŞÜŞ VAR"

Tarım sektöründe yaş meyve ve sebze ihracatında şu ana kadar yüzde 25'lik bir düşüş olduğunu belirten ATSO Başkanı Davut Çetin konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Domates gibi bazı ürünlerde düşüş yüzde 39'a ulaştı. Geçen ay ihracatçılarımızın alternatif kanallar oluşturduğunu söylemiştim. Bu sayede Rusya etkisi büyük ölçüde telafi edildi. Yine de kayıp söz konusu oldu. Havaların erken ısınması da ilave bir etken oldu ve geçen yıl bu dönemde domates 2 lirayken şu anda 1 lira. Geçen yıl 2 lira olan sivri biber şu anda 60 kuruş, geçen yıl 1 lira 20 kuruş olan patlıcan şu anda 40 kuruş. Çilek bile geçen yıl 3 liraydı, bu yıl 2 lira 40 kuruş. Dolayısıyla tarımda ürünün bollaştığı dönemde üretici önemli kayıp yaşıyor. Bunları daha önce öngörmüş ve söylemiştik. Yani, Türkiye'de sebze-meyve enflasyonu düşüyor, ama bu, üreticinin ve Antalya'nın kaybı ile gerçekleşiyor."

"ANTALYA'DA KONUT SATIŞLARINDA YÜZDE 8'LİK DÜŞÜŞ YAŞANIYOR"

Antalya'da konut satışlarında Mart ayında geçen yıla göre yüzde 8'lik düşüşün olduğunu belirten Başkan Çetin, yavaşlamanın vergiye yansıdığını dile getirdi. Davut Çetin, "Mart sonu itibariyle vergi tahsilatımızda artış oranı yüzde 6'da kaldı. Yani Türkiye ortalamasının yarısı. Önümüzdeki günlerde bir piyasa anketiyle de duruma bakacağız ve sonuçlarını paylaşacağız. İstihdam tarafında durumumuz nedir, şu anda net olarak bilemiyoruz. Ama, geçen yıl Şubat sonunda İŞKUR işsizlik ödeneğine başvuranların sayısı Türkiye genelinde yüzde 50 oranında artarken, Antalya'da 3 bin 400'den 6 bin 300'e, yani yüzde 83 oranında arttı" dedi.

"TURİZMDE İSTİHDAM DESTEĞİNİ GEÇEN YILDAN BU YANA BEKLİYORDUK"

Turizmde istihdam desteğinin geçen yıldan bu yana bekledikleri bir konu olduğunu ifade eden Başkan Davut Çetin, "Bu yönde Kültür ve Turizm Bakanı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı bir protokol imzaladılar. İlk açıklamaya göre, Antalya ve Muğla illerinde konaklama sektöründe 9 ay çalışanın, takip eden 3 ay süresince asgari ücreti ve sigorta primleri İŞKUR tarafından karşılanacaktı. Protokole göre 260 milyon liralık bütçeyle 44 bin kişiye destek verilecek. Önce Antalya ve Muğla denilerek açıklama yapıldı. Sonra Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, tüm Türkiye'de uygulanacağını açıkladı. Turizmde istihdam desteği önemli bir adım. Ancak, 9 ayın 6 aya inmesi ve destek süresinin de 6 aya çıkarılması yararlı olacaktır" diye konuştu. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Atso Meclis Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement