Av Yasağıyla Balık Tutkunlarının Gözdesi "Mezgit" Oldu - Son Dakika
Yerel

Av Yasağıyla Balık Tutkunlarının Gözdesi "Mezgit" Oldu

Av Yasağıyla Balık Tutkunlarının Gözdesi "Mezgit" Oldu

Kıyı balıkçıları tarafından avlanan türler arasında mezgitin "en çok tüketilen" balıklardan biri olduğu belirtiliyor.

24.05.2014 11:37  Güncelleme: 11:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÜLTEKİN YETGİN - Denizlerde geçen ayın ortasında av yasağının başlamasının ardından kıyı balıkçıları tarafından avlanan balıklar arasında vatandaşın en çok tükettiği türlerin başında mezgit geliyor.

Karadeniz'deki kıyı balıkçıları tarafından son dönemde her teknede 30-40 kilogram civarında avlanan mezgit balığı, vatandaşların ve lüks restoranların gözdesi oldu. Mezgit balığının Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki restoranlara gönderilmesi dolayısıyla tezgahlarda az miktarda satışa sunuluyor.

Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, denizlerde av yasağının başlamasından itibaren mezgit avına yöneldiklerini söyledi.

Av yasağının kıyı balıkçılarını bazı istisnalar dışında etkilemediğini belirten Arslan, "Bizim bölgemizde yapmış olduğumuz avcılık mezgit avcılığı. Bunun dışında suların ısınmasından itibaren barbun ve istavrit de avlıyoruz" dedi.

Arslan, son günlerde avcılığın biraz azaldığına dikkati çekerek, "Mezgit ağlarını açıkçası denize fazla atamıyoruz, ağlarımızı atıyoruz, sabaha parçalanıyor. Yunus veya köpek balığının buna neden olduğundan şüpheleniyoruz. Mezgit ağlarımızı kıyıda hazırlıyoruz. Balık az olduğu için tabi biraz vatandaşa pahalı olarak sunuluyor" diye konuştu.

Lüks restoranlar tezgahtaki satışı azalttı

Tezgahlarda istavrit, barbun, çipura gibi balıkların yanında alabalık, somon gibi tatlı su balıklarının da olduğunu belirten Arslan, mezgit tezgahlarında ise balığının az miktarda satışa sunulduğunu anlattı.

Hamdi Arslan, mezgit balığının tüketiminin oldukça fazla olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Mezgit, özellikle tüketim ve lezzet açısından iyi bir balık olduğu için daha çok tercih ediliyor, restoranlarda da tüketiliyor. Mezgit az çıktığı için tezgahlarda çok fazla satılmıyor, sadece Karadeniz'e değil Türkiye'nin çeşitli bölgelerine sevk ediliyor. Tabi az avlanmasıyla restoranların da bu balığı tercih etmesi fiyatları artırıyor. Kilogramı ortalama 15-20 lira civarında. Fiyatı pahalı olsa da tercih edilen bir balık türü." - Giresun

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Av Yasağıyla Balık Tutkunlarının Gözdesi 'Mezgit' Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement