Avantajlı Fiyatlar, Tütün Üreticisini de Organik Ürüne Yöneltti - Son Dakika
Yerel

Avantajlı Fiyatlar, Tütün Üreticisini de Organik Ürüne Yöneltti

Avantajlı Fiyatlar, Tütün Üreticisini de Organik Ürüne Yöneltti

Uşak'ta bazı tütün üreticileri, kilo başına yüzde 20 avantaj sağlayan organik üretimle kazançlarını arttırdı

25.09.2013 11:37  Güncelleme: 16:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SONER KILINÇ - Uşak'ta bazı tütün üreticileri, kilo başına yüzde 20 avantaj sağlayan organik üretimle kazançlarını arttırdı.

Talebin her geçen yıl arttığı organik ürünler, tütün üretiminde de tercih nedeni oldu. Geleneksel yöntemlerle yapılan üretime göre daha avantajlı fiyatlar sunan organik tütün" Uşaklı üreticilerin dikkatini çekerken, özellikle Eşme ve Ulubey ilçelerinde organik üretim alanları hızla artış gösterdi.

Organik tütünün uluslararası işleme firmaları tarafından tercih edildiğini ve desteklendiğini bildiren üretici Adem Eğerci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl organik ürünün kilogramının 16 liradan alıcı bulduğunu belirtti. Geleneksel yöntemlerle üretilen tütünün kilogramının 12-13 lira olduğunu kaydeden Eğerci, 3-4 lira daha yüksek fiyatla satılan organik ürünün daha çok tercih edildiğini söyledi.

Eğerci, organik ürün üretimiyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Alıcı firma bize üretimi nasıl yapacağımızı, hangi ilaçları kullanacağımızı söylüyor. Biz de firma yetkililerin talimatları doğrultusunda üretimi yapıyoruz. Araziyi özenle seçiyor, ürünü etkileyebileceğinden çevredeki tarlalarda dahi kimyasal ilaç kullanılıp kullanılmadığını takip ediyoruz. Çevresel etkileri değerlendirdikten sonra organik üretim gerçekleştiriyoruz. Tarlata kırım işlemini elle yapıp, özel eleklere koyduğumuz tütünü güneş seralarında kurutuyoruz."

Anlaştıkları firmaların özel cihazlarla ürünte kimyevi madde olup olmadığını ölçtüğünü ve buna göre organik olarak değerlendirdiğini anlatan Eğerci, Organik tütün daha avantajlı, üretici kazancını arttırdı. Bu nedenle organik ürünü yetiştirmeyi tercih ediyoruz" dedi.

Uşak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Güngör ise il genelinde 89 bin 450 dekar alanda tütün üretimi yapıldığını belirterek, "Geçen yıl 7 bin 580 ton tütün üretildi. Son günlerde organik tütün üretimindeki artışı biliyoruz" diye konuştu. - Uşak

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Avantajlı Fiyatlar, Tütün Üreticisini de Organik Ürüne Yöneltti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement