Üst Geçite Çarpan Tanker Şoförü Serbest Bırakıldı - Son Dakika
Güncel

Üst Geçite Çarpan Tanker Şoförü Serbest Bırakıldı

Avcılar'da Eylül 2013'te bir tankerin üst geçite çarpması sonucu 1 kişinin öldüğü, 3 kişinin yaralandığı kazaya ilişkin davada, tanker şoförü serbest bırakıldı.

11.02.2015 11:36  Güncelleme: 12:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avcılar'da tankerin açılan damperinin çarptığı yaya üst geçidinin çökmesi sonucu 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayda, tanker şoförünün de aralarında bulunduğu 4 sanığın yargılanmasına başlandı.

Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Ekrem Cebeci, tutuksuz sanıklar Mehmet Kaba, Bülent Demirca ve Turan Özyurt ve tarafların avukatları katıldı. Olayda hayatını kaybeden Yusuf Kaya'nın kız kardeşi Keziban Arslan da duruşmada hazır bulundu.

Duruşmada savunma yapan tutuklu sanık Ekrem Cebeci, olay günü üst geçide yaklaştığında önce bir patlama sesi duyduğunu ancak başka bir araca çarptığını sandığını ve aracın önüne baktığında bir şey görmediğini anlattı.

Sanık Cebeci, daha sonra ikinci bir ses duyduğunu ve köprünün aracın üstüne düştüğünü ifade ederek, "İlk sesle beraber ayağımı gazdan çektim. Frene basmamla beraber çarpma meydana geldi. Ne olduğunu anlamadım. Araçta sıkıştım. Ben herhangi bir şekilde silobas tankerin damperinin kalkmasını sağlayan mekanizmaya dokunmadım. Zaten düğme ön taraftadır. Oraya uzanıp kaza ile dokunmak mümkün değil. Damperin nasıl açıldığını bilmiyorum. Butonda arıza olabilir. Olay sırasında hızım yaklaşık 50 kilometreydi" diye konuştu.

Damperin açılması sırasında uyarı veren bir mekanizmanın olmadığını anlatan sanık Cebeci, etrafındaki araçlardan kimsenin kendisini uyarmadığını, trafik levhası ile köprünün arasında yaklaşık 10-15 metre bulunduğunu ve trafik levhasına çarptıktan sonra aracını durdurmasının mümkün olmadığını dile getirdi.

Sanık Cebeci, aracın çalışırken damperi tam havaya kaldırma süresinin yaklaşık 7-8 dakika olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Aynadan damperin kalktığının görülmesi mümkündür. Ancak olay anında yan aynaya dikkatli bakmadığım için damperin kalktığını fark edemedim. Bugüne kadar böyle bir olay yaşamamıştım. Damperin tam kalkması için 5 boğum vardır. Her boğumda damper 1 metre kadar havaya kalkar. Ben olaydan sonra aracın damperinin iki boğum kalktığını gördüm."

Tutuksuz sanıklar Mehmet Kaba, Bülent Demirca ve Turan Özyurt ise iddianamenin tebliğ edilmediğini söyleyerek, savunmalarını hazırlamak için süre talep etti.

Olayda hayatını kaybeden Yusuf Kaya'nın kız kardeşi Keziban Arslan, olayda sorumluluğu olan herkesten şikayetçi olduğunu ve davaya katılmak istediğini bildirdi.

Olayda yaralanan Sami Yıldızgil'in avukatı Erkan Tasım da müvekkilinin olay nedeniyle ağır derecede hasta ve yatalak durumda olduğunu, bu yüzden duruşmaya gelemediğini, gerektiği takdirde evde beyanının alınmasını talep etti.

Tutuklu sanık Ekrem Cebeci'nin avukatı Coşkun Taşkın da bilirkişi raporlarına göre olayın meydana gelmesinde üst geçidin hatalı yapılmasının payı olduğunu, müvekkilinin bilinçli taksirle bu suçu işlemediğini kaydederek, tahliyesini istedi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Ekrem Cebeci'nin "isnat edilen suçun taksirle işlenmesi ve delillerin büyük ölçüde toplanması" nedeniyle tahliyesine karar vererek, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, sanık Ekrem Cebeci'nin tır şoförü olduğu, 3 Eylül 2014'te 34 GF 8828 plakalı silobas tankerine doldurulmuş atık çamurla Ataköy'den Büyükçekmece istikametine seyir halindeyken Avcılar metrobüs durağını geçtikten sonra İGS üst geçidi olarak bilinen yaya üst geçidine yaklaştığında tankerin damperinin açıldığı anlatılıyor.

Damperin önce yol işaret levhalarına vurduğu, sürücünün buna rağmen yoluna devam ettiği ve damperin yaya üst geçidine çarptığı aktarılan iddianamede, tamamen çelikten oluşan yaya üst geçidinin çarpmanın etkisiyle karayoluna düştüğü, olay sırasında yoldan geçen minibüs ile tırın üst geçidin altında kaldığı, olayda minibüsteki Yusuf Kaya'nın hayatını kaybettiği, olay anında üst geçidi kullanan Şenol Zerey ve Sami Yıldızgil'in de yaralandığı belirtiliyor.

İddianamede, 'olaylarla ilgili inşaat ve makine mühendislerinden ayrı ayrı bilirkişi raporları alındığı hatırlatılarak, raporlarda, tır sürücüsü Ekrem Cebeci, üst geçidin projesini çizen Emay Mühendislik Limited Şirket, üst geçidin imalatını gerçekleştiren Nas İnşaat Ticaret AŞ ile Özyurt Maden İnşaat AŞ konsorsiyumun kusurlu olduklarının anlaşıldığı aktarılıyor.

İddianamede, sanıklar Ekrem Cebeci, Mehmet Kaba, Bülent Demirca ve Turan Özyurt hakkında "taksirle birden fazla kişinin ölümüne veya yaralanmasına sebep olmak" suçundan 4 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Üst Geçite Çarpan Tanker Şoförü Serbest Bırakıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement