Avrupa'da Liderlere Rağmen Filistinlilere Destek - Son Dakika
Güncel

Avrupa'da Liderlere Rağmen Filistinlilere Destek

Avrupa\'da Liderlere Rağmen Filistinlilere Destek

Avrupa'nın pekçok ülkesinde devlet ve hükümet başkanları İsrail yanlısı açıklamalar yaparken, hafta sonu sokaklar Filistinlileri destekleyen insanlarla doldu.

21.07.2014 16:41  Güncelleme: 16:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı ve yüzlerce Filistinli sivilin hayatını kaybetmesine neden olan saldırılar Avrupa'nın pek çok şehrinde hafta sonu düzenlenen protesto gösterileri ile kınandı.

Gösterilerde, İsrail'in saldırılarını bir an önce sonlandırması ve orantısız güç kullanan İsrailli yetkililerin hesap vermesi istendi.

Bazı Avrupa ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının İsrail yanlısı demeçlerine rağmen, Avrupa'nın pekçok ülkesinde yüzbinlerce insan sokaklardaydı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, İsrail'in kendini savunma hakkı bulunduğunu belirterek, Almanya olarak İsrail'in tarafında olduklarını söylemesine rağmen, Almanya'nın başkenti Berlin'de, İsrail'in Gazze'ye saldırıları yoğun bir katılımla protesto edildi. Almanya'daki Filistinliler Toplumu tarafından düzenlenen gösteri, Adenauer Meydanı'nda başladı ve Gedaechtniskirche Meydanı'nda sona erdi. Aralarında Türklerin de bulunduğu protestocular, "Yaşasın uluslararası dayanışma", "Gazze'de çocuklar ölüyor ve Merkel bunu destekliyor", "Bizim çocuklarımız ölüyor, Almanya'da bunu finanse ediyor" şeklinde sloganlar atarak pankartlar açtı.

"Müslümanların birlik olması gerekiyor"

Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Avusturya İslam Federasyonu ve Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Avusturya Başkanlığı tarafından organize edilen eyleme Türk, Arap, Boşnak ve Almanlardan oluşan yaklaşık 20 bin kişi katıldı.

Burada yapılan konuşmalarda Gazze'de Sabra ve Şatilla katliamlarını aratmayacak günler yaşandığı ifade edilerek, Birleşmiş Milletler'in (BM) Gazze'deki katliamlara sessiz kalması kınandı.

Gazze'deki saldırıları ve Şucaiyye katliamını bugün AA muhabirine değerlendiren Avusturya İslam Cemaati Başkanı Fuad Sanaç, Filistin meselesinin 60 yıldır devam ettiğini ve bu sorun karşısında vicdanı olan hiç kimsenin duyarsız kalamayacağını söyledi.

İsrail ve Batı'ya tepki göstermekle sorunların çözülemeyeceğini ifade eden Sanaç, "Müslümanların birlik olması gerekiyor" ifadesini kullandı.

İsrail'in Gazze'de yaptığı katliamların ne ilk ne de son olduğunu aktaran Sanaç, "İslam dünyası paramparça olduktan sonra bu katliamlar her zaman yaşanır ve yaşanacaktır. Önemli olan ortak sorunlarımız karşısında bir araya gelerek ortak hareket edebilmektir. Müslümanların bir araya gelmesi ve ortak hareket etmesi gerekir" diye konuştu.

Fransa

Fransa'da Paris Valiliği'nin İsrail'e yönelik protesto gösterilerini yasaklamasına rağmen Filistin'i destekleyen çok sayıda kişi başkentte gösteri düzenledi. İsrail karşıtı protestocular polisin yoğun güvenlik önlemlerine rağmen, Barbes meydanında toplanarak İsrail bayraklarını yaktı ve Filistin'e destek sloganları attı. Polis, kendisine taş ve şişe atan kalabalık üzerine göz yaşartıcı gaz sıkarken, göstericiler ise etraftan topladıkları bazı malzemeleri ateşe verdi.

Paris'te yaşayan Müslümanların yoğun katılım sağladığı İsrail karşıtı gösteriye Türkler de destek verdi.

Eylemciler arasında bulunan Paris'in banliyölerinden Grigny'nin Belediye Başkan Yardımcısı Pascal Troadec, eylem yasağının Fransa'nın 5'inci cumhuriyet değerleriyle çeliştiğini dile getirirdi. Yasağa rağmen Parisliler'in Gazze'de yaşanan zulme ortak olmamak için sokağa çıktığını belirten Troadec, "Filistin'de o kadar insan ölürken sessiz kalmamız mümkün değil" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, yasaklanan eylem hükümeti de ikiye böldü. Bir grup Sosyalist Parti milletvekili, Paris'teki yasak kararını yayınladıkları ortak bildiriyle protesto etti. Bildiride, "Fransa, barışın yanında saf tutmalı, İçişleri Bakanlığı'nın yasak kararına karşı çıkıyoruz. Fransa'da hükümet yasak kararını derhal kaldırmalı"' ifadesi kullanıldı.

Paris ve Nice kentlerinde düzenlenmesi planlanan gösteriler yasaklanırken, Marsilya, Lille, Lyon, Nimes, Stasbourg ve Montpellier kentlerindeki gösterilere ise izin verildi.

Ülkede faaliyet gösteren Fransa-Filistin Dayanışma Örgütü, 23 Temmuz Çarşamba günü de Paris'te İsrail karşıtı yürüyüş düzenleneceğini açıkladı.

Hollanda

Filistin'i destekleyen gençlerin kurduğu "Youth For Palestine" adlı kuruluş öncülüğünde Hollanda'nın başkenti Amsterdam'ın Museumplein Meydanı'nda düzenlenen gösteriye katılan binlerce kişi İsrail saldırılarını kınadı.

Gösteri sırasında yapılan konuşmalarda, Gazze'de yaşanan drama seyirci kalan Batı devletleri eleştirilerek uluslararası kurum ve kuruluşlara saldırıların durdurulması için adım atmaları çağrısında bulunuldu.

Filistin'in yanı sıra Türk ve Fas bayraklarını da taşıyan göstericiler, Gazze'deki katliamının bir an önce sona ermesini ve suç işleyen İsrailli yetkililerin cezalandırılmasını istedi.

İngiltere

İsrail'in Gazze saldırıları, İngiltere'nin başkenti Londra'da onbinlerce kişi tarafından protesto edildi.

İngiltere Başbakanlığı önünde toplanan protestocular yaklaşık 1,5 saat boyunca trafiğe kapatılan Londra caddelerinde yürüyerek, İsrail'in Londra Büyükelçiliği önünde toplandı.

Gösterilerde yapılan konuşmalarda İngiltere'nin İsrail'e karşı sessiz kalması eleştirilerek, uluslararası toplumun bir an önce harekete geçmesi talep edildi.

"Ayrımcılığa Karşı Futbol" adlı kuruluşun kurucusu John Tymer, İsrail'in ayrımcılığını futbolda da gösterdiğini ve İsrail'i futbolla ilgili her şeyden çıkarmak için çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

Protestocular İsrail yanlısı yayın yaptığı gerekçesiyle İngiliz yayın kurumu BBC'yi de eleştiren sloganlar attı.

İspanya

İspanya'da başkent Madrid ve Barcelona'da, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının protesto edildiği gösteriler düzenlendi.

İsrail'in kınandığı ve Gazze'ye yönelik saldırıların durdurulmasının istendiği gösteriler, 40'ı aşkın dernek ile komünist görüşlü Birleşik Sol, Yeşiller ve Katalonya Cumhuriyetçi Solu partileri ve bazı sendikaların çağrısıyla yapıldı. Anamuhalefet Sosyalist İşçi Partisi, İsrail ve Filistin arasındaki durumla ilgili meclise bilgi vermesi için Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo'yu acil Meclis Dışişleri Komisyonu'na çağırdı.

İsveç

İsveç Filistin Derneği'nin çağrısı üzerine binlerce kişi, Stockholm'ün Medborgarplatzsen Meydanı'nda toplandı.

Mavi Marmara eyleminin İsveçli katılımcıları olan Dror Feiler, Mattias Gardel ve Türk asıllı Milletvekili Mehmet Kaplan da eylemde birer konuşma yaptı. Kaplan, İsrail'in uluslararası hukuku çiğnediğini, uluslararası kamuoyunun da İsrail'in yaptığı saldırılara göz yumduğunu söyledi. Ellerinde Türk bayrakları taşıyan çok sayıda Türk eyleme destek verdi.

İsviçre

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve BM'nin tutumu BM Cenevre Ofisi önünde de protesto edildi.

Tüm ülkelerin bayraklarının bulunduğu BM binasının giriş kısmında toplanan protestocular Filistin bayrağı sallayarak, İsrail'i kınayan konuşmalar yaptı. Gösterilere katılan farklı dinlerden ve farklı kesimlerden insanlar, "Gazze'yi desteklemek için Müslüman olmak gerekmiyor, sadece insan olman yeterli" ifadelerinin yer aldığı pankartlar taşıdı.

Gösterilere Cenevre Milletvekili Laurence Fehlmann Rielle de katıldı. Rielle, "Gazzeliler için son günler felaket gibiydi. Filistinlileri desteklemek için burada protesto gösterisi yapıyoruz. Bu katliamın kimseye faydası yok. Kadınlar ve çocuklar acı çekiyorlar" ifadelerini kullandı.

Protesto gösterilerini organize eden kuruluşlardan biri olan Herkes için Hak (Right for All) üyesi Zerka Sahnoune ise, BM'nin ve ülkelerin İsrail'e gereken tepkiyi göstermediğini söyledi. Sahnoune, "Biz burada uluslararası kurumların tavrını kınıyoruz. BM, hiçbir reaksiyon gösteremiyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Gazze'de yaşananlara karşı hiçbir şey yapmıyor" dedi.

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar Avrupa'daki pekçok başka şehirde de yoğun katılımlı gösterilerle protesto edildi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avrupa'da Liderlere Rağmen Filistinlilere Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement