Avrupa'daki Sığınmacı Krizi - Son Dakika
Güncel

Avrupa'daki Sığınmacı Krizi

Makedonya'nın Irak, Suriye ve Afganistan dışındaki ülkelerden gelen sığınmacılara kapılarını kapatmasının ardından, Yunanistan sınırında bekletilen İranlı, Bangladeşli ve Pakistanlı sığınmacılar eylemlerine devam ediyor.

24.11.2015 11:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Makedonya'nın Irak, Suriye ve Afganistan dışındaki ülkelerden gelen sığınmacılara kapılarını kapatmasının ardından, Yunanistan sınırında bekletilen İranlı, Bangladeşli ve Pakistanlı sığınmacılar eylemlerine devam ediyor.

Sayıları 3 bine yaklaşan ve dün dudaklarını iğne iplikle dikerek eylem yapan göçmenler, Makedonya hükümetine yaptığı uygulamadan dolayı tepki gösterdi.

İranlı Sead Mahsud, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karara tepki göstermek amacıyla bölgedeki demiryollarını ulaşıma kapattıklarını ve bu eylemlerini sürdüreceklerini belirterek, "Açlık grevi başlattık. Ayrıca bazı arkadaşlarımız dudaklarını dikerek karara tepkisini gösterdi" dedi.

Makedonya'ya girmelerine izin verilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini aktaran Mahsud, "Bizler buraya yiyecek, içecek ya da giyecek için gelmedik. Tek istediğimiz, Makedonya'nın kapılarını açıp geçmemize izin vermesi. Makedonya bize de sınırları açsın, çünkü biz terörist değiliz" diye konuştu.

Mahsud, geçişlerine izin verilen Suriyeli, Afganistanlı ve Iraklılarla durumlarının benzer olduğunu ifade ederek, "Söz konusu ülkelerde belki 2-3 yıldır savaş var ancak İran'da yaklaşık 40 yıldır hükümet ile ilgili sorunlar var" dedi.

Sınırı geçmesine izin verilmeyen bir diğer göçmen Pakistanlı Ali de "Pakistan'da da sorunlar var. Her gün bombalar patlıyor. Neden geçmemize izin vermediklerini anlayamıyorum. Terörist olduğumuzu düşünüyorlar ancak biz terörist değiliz" şeklinde konuştu.

Bangladeşli mülteci Şamurabi ise sınırda bekletilen bazı göçmenlerin dudaklarını dikmesine ilişkin, "Bunun nedeni, kendilerine sürekli susmalarının söylenmesi. Bize sürekli 'susun', 'sessiz olun' diyorlar. Bazı İranlı arkadaşlar, bu şekilde tepkilerini gösterdi" ifadesini kullandı.

Şamurabi, ne pahasına olursa olsun ülkelerine geri dönmeyeceklerine vurgu yaparak, "Burada ölürüz ama geri dönmeyiz" diyerek görüşlerini ifade etti.

Bölgedeki Kızıl Haç yetkilisi Magdalena Yakimovska da dün, gün boyunca yaklaşık bin 100 sığınmacının Sırbistan sınırındaki Tabanovce'ye götürüldüğünü, sınırdaki kampta ise halen 700 kadar sığınmacının bulunduğunu söyledi.

"Ekonomik göçmen" olarak nitelendirilen Suriye, Irak ve Afganistan dışındaki ülkelerden gelenlerin, Yunanistan-Makedonya sınırındaki bekleyişi sürerken, bölgede çok sayıda güvenlik gücü de kontrolü sağlıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avrupa'daki Sığınmacı Krizi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement