Avrupa'daki Türkler Sandık Başında - Son Dakika
Güncel

Avrupa'daki Türkler Sandık Başında

Türkiye'de 7 Haziran'da yapılacak milletvekili seçimi için bugün sandık başına gitmeye başlayan Birleşik Krallık'taki Türk vatandaşları, oy verme sisteminde yaşanan sıkıntıları dile getirirken, seçime yönelik yoğun ilgiyi görmekten duyduğu memnuniyeti bildiriyor.

30.05.2015 14:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de 7 Haziran'da yapılacak milletvekili seçimi için bugün sandık başına gitmeye başlayan Birleşik Krallık'taki Türk vatandaşları, oy verme sisteminde yaşanan sıkıntıları dile getirirken, seçime yönelik yoğun ilgiyi görmekten duyduğu memnuniyeti bildiriyor.

İngiltere'nin başkenti Londra'nın batısındaki Olympia Sergi ve Konferans Merkezi'nde oyunu kullanan Mehmet Doğan isimli Türk vatandaşı, AA'ya yaptığı açıklamada, oyunu kullanabilmek için uzun süre sırada beklediğini ifade ederek, seçime böylesine yüksek katılımı görmeyi ummadığını söyledi. Doğan, bu durumdan dolayı Türkiye adına çok seviçli olduğunu belirterek, "Bu sistem, (Cumhurbaşkanlığı seçiminde) önceki randevulu sisteme göre daha rahat ancak kolaylaştırılması lazım. Yetkililer de hazırlıksız yakalandı. Bu kadar katılım beklenmiyordu. Bir sonraki seçim döneminde sistemin daha düzenli olacağını ve sandık sayısının arttrılacağını umuyorum" diye konuştu.

"Bugün herkes vatandaşlık görevini yapmalı"

Oyunu kullanan öğretmen Selma Duman de, 23 yıldır yaşadığı İngiltere'de Türkiye'de düzenlenen seçimler için ilk defa oy kullandığını ve yurt dışında oy kullanabildiği için çok mutlu ve heyecanlı olduğu belirterek, "Kalabalık olduğundan sıra bekledik ancak oyumuzu vermeye değer. Oyumu verirken zorluk yaşamadım, rahat bir sistem. Bugün herkes vatandaşlık görevini yapmalı. Oyunu tercih ettiği partiye vermeli" dedi.

Yaklaşık 25 yıldır İngiltere'de yaşayan bankacı Ebru Mücel de, Cumhrubaşkanlığı seçimlerinde yapılan randevulu oy kullanma sistemini, bu seçime göre daha rahat bulduğunu dile getirerek, "Geçen yıl Cumhrubaşkanlığı seçiminde hiç kuyruk beklemeden oyumuzu vermiştik. Maalesef bu sefer oyumuzu verebilmek için uzun bir süre kuyruk bekledik. 80 binden fazla kişi oy vereceğinden, herkes aynı anda geldi, birikme oluştu. Sistemin tekrardan randevulu olmasını tercih ederim" diye konuştu.

Londra'da yöneticilik yapan 26 yaşındaki Gülce İlken ise oy verme sisteminin düzensiz olduğunu düşündüğünü söyleyerek, sandıklar açılmadan önce bekledikleri kuyrukta sıralama sorunları yaşandığına dikkati çekti. İlken, "Oy verebilmek için uzun süre kuyrukta bekledik. Ancak genel olarak, oy vermek için gelen çok sayıda kişi var, bu mutluluk verici bir durum. Geçtiğimiz dönemde bu kadar vatandaş yoktu, pek umursamıyorlardı. Herkes yurttaşlık görevini yapmak için, nerede yaşarsa yaşasın, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Birleşik Krallık'ta yaşayan Türk vatandaşları bu sabahtan itibaren Londra'nın batısındaki Olympia Sergi ve Konferans Merkezi ile İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da ise Edinburgh Başkonsolosluğu çalışma ofisinde kurulan sandıklarda oy kullanmaya başladı. Oy verme işlemi yarın da devam edecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre, Birleşik Krallık'ta 81 bin 643'ü Londra'da, 2 bin 915'i ise Edinburgh'da olmak üzere toplam 84 bin 558 kayıtlı seçmen bulunuyor. İlk günkü oy verme işlemi yerel saatle 19.00'da (TSİ 21.00) sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avrupa'daki Türkler Sandık Başında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement