Avrupa Konseyi'nden Yeni Anayasa Taslağı İçin "Otoriter Yönetim" Uyarısı - Son Dakika
Güncel

Avrupa Konseyi'nden Yeni Anayasa Taslağı İçin "Otoriter Yönetim" Uyarısı

Avrupa Konseyi\'nden Yeni Anayasa Taslağı İçin "Otoriter Yönetim" Uyarısı

– Avrupa Konseyi'nden Nisan ayında halkoylamasına sunulacak Anayasa Taslağı için "otoriter yönetim" uyarısı geldi.

21.03.2017 09:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

– Avrupa Konseyi'nden Nisan ayında halkoylamasına sunulacak Anayasa Taslağı için "otoriter yönetim" uyarısı geldi.

Avrupa çapında insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmak amacıyla 1949'da kurulmuş, Türkiye'nin de 1949 yılından beri üye olduğu hükümetler arası bir örgüt olan Avrupa Konseyi'nden hukuk uzmanlarının hazırladığı raporun, bağlayıcılığı bulunmamasına karşın, Türkiye'ye sert eleştiriler getirdiği ve önemli etkilerinin olacağı belirtiliyor.

Avrupa Konseyi'nin danışma organı olan Venedik Komisyonu'nun yeni hazırladığı rapor, genel olarak yeni anayasa taslağında getirilen hükümlerin 'artık tam anlamıyla ifade özgürlüğünün olmadığı, siyasetin hukuk sistemini yönlendirdiği, temsili demokrasiden vazgeçilerek, otoriter başkanlık sistemine yol açacağı' endişesi dile getiriliyor. Raporda, önerilen değişikliklerle 'Türkiye'deki anayasal demokratik geleneğin bir adım geri gideceği' uyarısı yapılıyor.

Hukuk sistemindeki değişikliklerin de sert bir şekilde eleştirildiği raporda yargıç ve savcıları atayan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 13 üyesinden dördünün Devlet Başkanı tarafından atanacağı, Adalet Bakanı ve yardımcısının da kurul üyesi olacağı, Devlet Başkanı'nın partisinin seçimleri kazanması durumunda parlamentonun atayacağı diğer yedi üye ile birlikte kurul üzerinde kesin kontrolün sağlanmış olacağı anlatılarak "bu durum hukuk sisteminin bağımsızlığı için büyük tehlike oluşturmaktadır" deniliyor.

15 Temmuz başarısız darbe girişiminin de kınandığı raporda anayasa değişiklik tasarısının OHAL koşullarında gündeme getirilmesinin demokratik tartışmayı imkansız kıldığı belirtiliyor.

Raporda ayrıca HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve 13 HDP milletvekilinin tutuklanması nedeniyle parlamentodaki anayasa değişikliği görüşmelerine katılamadığı vurgusu yapılıyor.

Bugün 47 üyesi bulunan Avrupa Konseyi tarihinde sadece Yunanistan 1967 yılındaki askeri darbenin ardından geçici olarak üyelik dışı bırakılmıştı. - Stockholm

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Avrupa Konseyi'nden Yeni Anayasa Taslağı İçin 'Otoriter Yönetim' Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement