Avrupa Parlamentosu'nda AB Karşıtı ve Aşırı Sağ Partilerin Oluşturduğu Grup Dağıldı - Son Dakika
Güncel

Avrupa Parlamentosu'nda AB Karşıtı ve Aşırı Sağ Partilerin Oluşturduğu Grup Dağıldı

Avrupa Parlamentosu'nda (AP) bazı AB karşıtı ve ırkçı partilerin oluşturduğu, Avrupa Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi (EFDD) grubu tek bir istifayla dağıldı.

16.10.2014 16:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Parlamentosu'nda (AP) bazı AB karşıtı ve ırkçı partilerin oluşturduğu, Avrupa Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi (EFDD) grubu tek bir istifayla dağıldı.

AP'de siyasi grup oluşturabilmek için en az 7 ülkeden 25 parlamenterin katılımı gerekirken Letonyalı AP üyesi Iveta Grigule'nin istifasıyla EFDD'de temsil edilen ülke sayısı 6'ya indi.

AB ve göçmen karşıtı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) öncülük ettiği EFDD, AP'de 48 koltuğa sahip olmasına rağmen istifayla 7 ülkeden katılım şartını karşılayamayınca lağvedildi.

EFDD'den yapılan açıklamada, Grigule'nin istifasından AP Başkanı Martin Schulz sorumlu tutuldu. Schulz'un AP'nin Kazakistan delegasyonuna başkan olmak isteyen Grigule'ye istifası halinde bu koltuğu vadettiği ileri sürüldü.

UKIP lideri Nigel Farage, Schulz'u AP'nin geleneklerine uygun davranmamakla suçlayarak "Eğer olayları doğru okuyorsak Sayın Schulz Muz Cumhuriyeti'ndeki bir parlamentonun başkanı olmaya daha layıktır" dedi.

AP seçimlerinde oy patlaması yapan Fransız ırkçı parti Ulusal Cephe'nin ve Hollandalı ortağı Özgürlük Partisi'nin öncülüğünde aşırı sağ siyasi grup kurma çabası, 7 ülkeden katılım sağlanamayınca başarısız olmuştu. EFDD'nin de dağılmasıyla AB karşıtı ve ırkçı parlamenterler tamamen grupsuz kaldı.

AP'de siyasi gruplar AB bütçesinden mali destek almak yanında üye sayıları oranında genel kurulda söz alabiliyor, komisyonlara üye gönderebiliyor, raportör ve komisyon başkanlarını atayabiliyor. Gruplara tanınan birçok haktan faydalanamayan bağımsız parlamenterlerin AP'deki etkinlikleri sınırlı kalıyor. - Brüksel

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avrupa Parlamentosu'nda AB Karşıtı ve Aşırı Sağ Partilerin Oluşturduğu Grup Dağıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement