Avrupa'ya Türkiye Damgası - Son Dakika
Spor

Avrupa'ya Türkiye Damgası

Türk sporu, uzun süreli yatırımlar ve sponsor desteğiyle son dönemde basketboldan voleybola, halterden güreşe kadar birçok sporda başarıya ulaştı.

15.04.2014 11:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Son yıllarda Türk sporuna yapılan yatırımlar, başarıları da beraberinde getirmeye başladı.

Özellikle Fenerbahçe'nin her branşta olimpiyatlara en çok sporcu gönderen kulüp olması diğer kulüpleri de harekete geçirirken, Türkiye basketbol ve voleybolda son yıllarda istikrarlı bir şekilde temsil ediliyor.

Bu istikrar Galatasaray ve Fenerbahçe'nin Avrupa'nın en büyük kupasında final oynamasına kadar taşınırken, tüm dünyanın konuştuğu büyük bir başarı yakalandı.

Güreş ve halter ise son yıllardaki kötü gidişe son verdi ve yeni yapılanmalarla yola çıktığı Avrupa Şampiyonalarında madalyalar peş peşe geldi.

En büyük Galatasaray!

Bayan basketbol

Türkiye'deki rekabetini, bayanlarda Avrupa'nın en büyük kupası olan Euroleague finaline taşıyan temsilcilerimiz Galatasaray Odeabank ve Fenerbahçe, Rusya'nın Ekaterinburg şehrinde karşı karşıya geldi. İki ezeli rakipten maç sonunda gülen taraf Galatasaray Odeabank oldu. Karşılaşma 69-58 sarı-kırmızılıların galibiyetiyle sonuçlanırken aynı zamanda Avrupa'nın en büyük kupasını Türkiye'ye getiren taraf oldu. Final karşılaşmasında iki Türk takımının karşı karşıya gelmesi Avrupa'da Türk takımlarından oldukça söz ettirdi.

Bayan voleybol

VakıfBank ikincilikte kaldı

Sezona son Şampiyonlar Ligi Şampiyonu olarak başlayan Vakıfbank, aynı arenada bir kez daha final oynamayı başardı. Kupa için Rus temsilcisi Dinamo Kazan'la kozlarını paylaşan temsilcimiz, sahadan 3-0'lık mağlubiyetle ayrılarak unvanını kaybetse de istikrarını sürdürdü.

Avrupa'nın iki numaralı organizasyonu Cev Kupası ise Fenerbahçe'nin oldu. Uralochka Ekateringburg'u finalin her iki ayağında da mağlup etmeyi başaran sarı-lacivertliler, böylece geçen sene finalde kaybettiği kupayı Türkiye'ye getirmeyi başardı.

Challenge Kupası'nda finalde Rus ekibi Zareçye Odintsovo ile karşı karşıya gelen Beşiktaş Bayan Voleybol takımı ise finalin ilk maçında Rusya'da 3-2 ve Türkiye'de 3-1 mağlup olarak ikincilikle yetindi.

Türk temsilcilerinin 2014 yılında göstermiş olduğu bu başarılar ülkemizin Avrupa'da söz sahibi olduğunu bir kez daha gösterdi.

Erkek voleybol

Başkent temsilcisi Halkbank, Denizbank Şampiyonlar Ligi'nde final oynayarak voleybol tarihimizde bir ilki başardı. Erkeklerde en büyük kupada ilk kez final oynayan takım olan Halkbank, ev sahipliği yaptığı dörtlü finalde kupayı 3-1 yenildiği Belogorie Belgorod'a kaptırdı.

Bayanlarda CEV Kupası'nı alan Fenerbahçe, erkeklerde de Challenge Kupası'nı Türkiye'ye getirerek tek bir branşta iki zafer birden yaşadı.

Masa tenisi

Fenerbahçe ikinci tamamladı

Kadınlar Avrupa Şampiyonlar Ligi final serisinin rövanşında Almanya'nın Berlin Eastside takımına 3-0 kaybeden Fenerbahçe Avrupa ikincisi oldu. Kadınlar Avrupa Şampiyonlar Ligi final serisinin rövanşında Fenerbahçe'yi 3-0 yenen Almanya'nın Berlin Eastside takımı Avrupa şampiyonu oldu. Final serisinin ilk maçını evinde 3-2 kazanan Alman ekibi, Ülker Sports Arena Metro Enerji Salonu'ndaki rövanş mücadelesinden de 3-0 galip ayrılarak, kupayı elde etti. Şampiyonluk mücadelesi için sarı lacivertli taraftarlar tarafından büyük destek gören Fenerbahçe Masa Tenisi Takımı, Avrupa İkinciliğini elde ederek büyük bir başarı yakaladı.

Erkek Basketbol

Basketbolda Avrupa'nın kulüpler bazındaki en önemli liginde çeyrek finalde Türkiye'yi Galatasaray Liv Hospital temsil etmeye devam ediyor. Çeyrek finalde sarı kırmızılılar ile yarışan diğer ekipler ise; İspanya'dan Barcelona ve Real Madrid, Yunanistan'dan Olympiakos ve Panathinaikos, İtalya'dan EA7 Emporio Armani, Rusya'dan CSKA Moskova ve İsrail'den Maccabi Electra takımları olacak. Galatasaray Liv Hospital yarın Barcelona deplasmanına konuk olacak ve karşılaşma saat 20.00'de oynanacak.

Güreş

Türkiye, Finlandiya'da yapılan Avrupa Şampiyonası'nı kadınlarda bir gümüş, grekoromen erkeklerde bir altın, iki gümüş, bir bronz, serbest stilde ise bir altın, bir gümüş ve iki bronz madalya ile tamamladı. Türkiye, şampiyonada toplam dokuz madalya kazandı.

60 kiloda Hafize Şahin gümüş, 65 kiloda Servet Coşkun gümüş, Serbest stilde 125 kiloda Taha Akgül altın, serbest erkekler 74 kiloda Soner Demirtaş bronz,serbest stil erkekler 70 kiloda Yakup Gör bronz, grekoromen stil 130 kiloda Rıza Kayaalp altın, grekoromen 80 kiloda Selçuk Çebi gümüş, Yunus Özel 71 kiloda bronz madalya aldı. Türkiye, Rıza Kayaalp ile bir altın, Selçuk Çebi ve Cenk İldem ile iki gümüş ve Yunus Özel ile bir bronz aldı.

Halter

Ayşegül Çoban'dan 2 altın

İsrail'deki Avrupa Halter Şampiyonası'na da Türkiye damga vurdu. 53 kiloda Ayşegül Çoban silkmede ve toplamda iki altın, 62 kiloda Bünyamin Sezer koparmada gümüş, 56 kg da İsmet Algül koparmada gümüş, bir gümüş ve bir bronz madalya kazanan Nurcan Taylan 48 kg bayanlarda Avrupa üçüncüsü oldu. Bedensel Engelliler Dünya Halter Şampiyonası'nda dünya rekoru kırarak altın madalya alan Nazmiye Muslu ülkemiz adına büyük bir gurur tablosu oluşturdu.

Sponsorlar da Türk firması

Öte yandan takımlarımızın başarısının yanı sıra Türk firmaları da Avrupa'nın önde gelen şampiyonalarına isim sponsoru olarak bu alanda da adından söz ettirdi. Türk Hava Yolları (THY) Euroleague'e, Denizbank ise Kadınlar CEV Şampiyonlar Ligi'ne adını verdi.

Kaynak: TotemSpor.Com

Son Dakika Spor Avrupa'ya Türkiye Damgası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement