Avrupalı Gazeteciler Organ Bağışı İçin Bir Araya Geldi - Son Dakika
Güncel

Avrupalı Gazeteciler Organ Bağışı İçin Bir Araya Geldi

Avrupa Komisyonu tarafından düzenlenen Organ Bağışı ve Nakli Çalıştayında AB üyesi ülkelerden gazeteciler medyanın bu konudaki rolünü tartıştı.

26.11.2014 16:47  Güncelleme: 16:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa ülkelerinde organ bağışının artırılması için medyanın rolü, Avrupa Komisyonu tarafından beşincisi düzenlenen Organ Bağışı ve Nakli Çalıştayı'nda masaya yatırıldı.

Avrupa Komisyonu'nun organ bağışı ve naklinden sorumlu yetkilisi Helene Le Borgne, medyanın organ bağışının artırılmasında büyük rolü olduğunu belirterek, çalıştayın, basının toplumu bu konuda doğru yönlendirmesi için düzenlendiğini söyledi.

Her yıl organ bağışı haftaları düzenlendiğini ve belirli mesajlar seçildiğini kaydeden Borgne, "Basın bu tür günlerde doğru mesajlar verilmesine katkıda bulunabilir. İnsan hikayeleri üzerinden mesajlar verilebilir" diye konuştu.

Bazı Avrupa ülkelerindeki organ bağışıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Borgne, Türkiye'nin canlıdan bağışta yükselişiyle dikkati çektiğini, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in organ bağışıyla ilgili topluma olumlu mesajlar verdiğini söyledi.

-"Basın doğru bilgilendirmeli"

Belçika Gent Üniversitesi Hastanesi organ nakli koordinatörü Luc Colenbie ise hiç kimsenin hastaneye donör olmak için getirilmediğini, tedavi edilmek üzere hastaneye yatırıldığını ancak tedaviye rağmen bazen yapacak bir şey kalmadığını ve bazı hastaların potansiyel donör haline geldiğini söyledi.

Aileye ilk olarak beyin ölümü hakkında bilgi verilmesi gerektiğini kaydeden Colenbie, basının beyin ölümü ile komayı birbirinden ayırt etmesinin çok önemli olduğunu, bu konuda doğru terminoloji kullanılması gerektiğini söyledi.

Bağışçı ailelerin organların alınmasının ardından prosedürle ilgili bilgilendirilmesi gerektiğini ifade eden Colenbie, "Organların nakledilmesinden sonra bir mektupla aileye teşekkür edilip sürecin başarıyla tamamlandığı bildirilmelidir. Bayramlarda ya da yeni yılda tebrik kartları gönderilip unutulmadıkları gösterilebilir" diye konuştu.

Basının kesinlikle kötü hikayeleri haberleştirmemesi, olumlu mesajlar vermesi gerektiğini kaydeden Colenbie, sosyal medya ve basının organ bağışının artırılmasında büyük önem taşıdığını bildirdi.

Colenbie, organ bağışı için yaş sınırı olmadığını, herkesin bağışçı veya alıcı olabileceğini ifade ederek, beyin ölümüyle ilgili bir soru üzerine, kayak yaparken geçirdiği kaza sonucu komaya giren formula pilotu Michael Schumacher'i örnek gösterdi ve pilotun beyin ölümünün gerçekleşmediğini, komada olduğunu anlattı.

Hollanda merkezli Uluslararası Eurotransplant Vakfı yetkilisi Juliette van der Lean de, vakfın nakle ihtiyacı olan hastalar için 8 üye ülkeden organ temin edilmesine yönelik çalışma yürüttüğünü söyledi.

Düşük nüfusa sahip ülkelerde organ vericisi bulunabilmesinin zor olduğunu, oluşturulan verici havuzu sayesinde acil nakle ihtiyacı olan hastalara organ bulunabildiğini anlatan Lean, çalışma ilkelerinin şeffaflık, objektiflik, güvenilirlik ve doğruluk olduğunu bildirdi.

"Doğruluk hızlı olmaktan daha önemli" diyen Lean, çok büyük bir baskı altında çalışmalarına rağmen bu ilkelerinden asla vazgeçmediklerini söyledi.

Şeffaflığın gereği kamuoyuna sürekli bilgi verdiklerini, açıklamalar ve bilgilendirmeler yaptıklarını kaydeden Lean, üye ülkelerin sağlık otoriteleriyle işbirliği yaptıklarını, aynı bekleme listesi ve verici kaydına sahip olduklarını bildirdi.

İspanya Ulusal Transplant Kurumu Direktörü Rafael Matesanz ise organ bağışında dünyada en iyi durumdaki ülkelerden biri olan ülkesindeki uygulamaları anlattı.

Topluma ulaşmanın ve organ nakliyle ilgili kampanyalar düzenlenmesinin önemli olduğunu kaydeden Matesanz, basındaki olumlu haberlerin toplumun algısını iyi yönde etkilediğini söyledi.

Toplumda organ bağışıyla ilgili olumlu bir algı oluşturulduğunu, devletin de iyi bir sistem kurduğunu kaydeden Matesanz, beyin ölümü bildirimi ve bu alanda çalışan profesyonellerin eğitimiyle ilgili olumlu gelişmelerin hayata geçirildiğini belirtti.

-Türkiye'den ilk kez gazeteci katıldı

Toplantıya Sağlık Bakanlığının teklifi üzerine Türkiye'den ilk kez Anadolu Ajansı sağlık muhabiri Selma Bıyıklı Adabaş da katıldı.

Çalıştayda Türkiye Organ Nakli Vakfından bir temsilci de yer aldı.

Gazetecilerin, uzmanlara organ bağışında kayıt sistemi, hastaların takibi gibi konularda sorular yönelttiği toplantıda, yakınlarına organlarını bağışlayan canlı donörler ve yaşamını kaybeden yakınlarının organlarını bağışlayan aileler tecrübelerini paylaştı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avrupalı Gazeteciler Organ Bağışı İçin Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement