Avukata Soru Soran Yandı! - Son Dakika
Güncel

Avukata Soru Soran Yandı!

Avukata Soru Soran Yandı!

İzmir Barosu, 2013 yılı tavsiyeli avukatlık asgari ücret tarifesini belirledi. Sözlü danışmanın bile bedeli 500 TL!

10.01.2013 13:00  Güncelleme: 13:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Barosu, 2013 yılı tavsiyeli avukatlık asgari ücret tarifesini belirledi. Buna göre avukata sözlü danışma 500 TL, bir dava dilekçesinin yazılması ise 1500 TL'den başlıyor.

Bu yılın Ocak ayından Aralık ayı sonuna kadar geçerli olacak, yüzde 10 ile 30 arasında artış yapılan yeni tarifeye göre avukata sözlü olarak danışmada 500 TL, bir saatten sonraki her 15 dakika için, 200 TL ücret alınacak. Yazılı danışma ise 1500 lira olarak belirlendi. Çağrı üzerine gidilen yerde sözlü danışma (ilk saat için) 750 TL olacak, bir saati aşan her 15 dakika için 250 TL fazla ödenecek.

BOŞANMAK EL YAKIYOR

Yeni tarifeye göre, evliliklerini sonlandırmak için avukattan yardım isteyenler, anlaşmalı boşanma için 3 bin 300, çekişmeli davalarda 4 bin 250 TL ödeyecek. Avukatlar, çekişmeli, maddi ve manevi tazminat istemli davalarda 4 bin 250 TL'den aşağı olmamak üzere, tazminat değerinin yüzde 15'ini alacak. Nafaka davalarına 2 bin 750 TL, nişan bozulmasıdan doğan davalarda 3 bin 300 TL'den az olmamak üzere, dava değerinin yüzde 15'ine bakılacak. Avukatlara, ağır ceza mahkemelerinde görülen davalarda sanık vekilliği için 9 bin 100 TL, müdahil vekilliği için 5 bin 700 TL, asliye ceza mahkemelerinde sanık vekilliği için 5 bin 700, müdahil vekilliği için 3 bin 650 TL ödenecek. Sulh ceza mahkemelerindeki davalar 3 bin 50 TL, askeri Mahkemelerdekiler ise 5 bin 700 TL'ye takip edilecek.

AHİM DAVALARI 14 BİN TL

Miras sözleşmesi, vasiyetname tanzimi, taksim sözleşmesi 4 bin 900 TL ile 5 bin 700 TL, vatandaşlığa kabul ya da vatandaşlıktan çıkma 5 bin 250, AHİM'de takip edilen davalar için duruşmasız 10 bin 900 TL, duruşmalı masraf dışında 14 bin 600 TL, tapu iptali ve tescili davalarında 5 bin 700 TL'den az olmamak üzere dava değerinin yüzde 15'i, İş Mahkemeleri'nde ise değeri para ile ölçülebilen ve ölçülmeyen davalarda 3 bin 300 ve izale-i şuyu davalarında 3 bin 100 TL ücret ve bedelin yüzde 15'i talep edilecek.

TAVSİYE NİTELİĞİNDE

İzmir Barosu Başkanı Avukat Sema Pekdaş, yeni ücret tarifesinin tavsiye niteliğinde olduğunu, fiyatların o kadar da yüksek olmadığını söyledi. Pekdaş şöyle dedi:

"Bu tarife baroların meslek içi rekabet ve mesleğin ifasına standart getirmek bakımından belirledikleri tavsiye niteliğinde tarifedir. Tüm avukatlar aynı geliri elde edemiyor olabilir. Ama mesleğin nitelikli bir şekilde ifa edilebilmesi için gerekli olduğunu düşündüğümüz bir tavsiye niteliğindeki bu tarifeyi uygulamak biraz zor. Bizim mesleğimiz çok dikkat isteyen bir meslektir. Bir hata insanın hayatını karartır. Bizler yapılan hatayı düzeltmek için o insanları adalet önünde savunuyoruz."

'DANIŞINDAN PARA ALSAK ZENGİN OLURDUK'

Yıllardır ağır ceza mahkemelerindeki davalarda avukatlık yapan Uğur Karadağ ise tarifenin gerçekçi olmadığını ve Türk halkının toplumsal yapısına uymadığını belirterek şunları söyledi:

"Avrupa ve Amerika'da hazırlanan uydurma yasalar, Türkiye de her zaman çözüm olmuyor. Günde 40 kişi bizlere akıl danışıyor, hepsinden para alsak zengin olurduk. Bu tarifenin uygulaması yok, kağıt üzerinde kalıyor."

Avukat Adnan Özdemir de, "Ülkenin ekonomik koşulları değerlendirildiğinde, vatandaşın hak arama hürriyetini kısıtlayacak şekilde düzenlemelerden kaçınılmalı. Tüm dünyada yargı hizmetleri pahalı. Bizim ülkemiz bakımından pahalı olan dünyadaki bu uygulamalar, onlar için standart olabilir. Ama ülkemizde pahalı, orantısız ve uyumsuz fiyatlar vatandaşın cebini yakar."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Avukata Soru Soran Yandı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement