Avustralya'da Hükümetin Mülteci Politikası Protesto Edildi - Son Dakika
Güncel

Avustralya'da Hükümetin Mülteci Politikası Protesto Edildi

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Gözaltı merkezlerinin kapatılması için düzenlenen gösteri Açılan pankartlardan detaylar Senatör Adam Bandt'ın açıklamaları Grubun yürüyüşü ve oturma eylemi Avustralya'da hükümetin mülteci politikası protesto edildi Binlerce kişi, sığınmacıların kötü şartlar altında yaşamaya zorlandığı Manus ve Nauru'daki merkezlerinin kapatılması için yürüdü Avustralya'da binlerce kişi sığınmacıların tutulduğu gözaltı merkezlerinin kapatılması için gösteri düzenledi.

30.04.2016 18:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Gözaltı merkezlerinin kapatılması için düzenlenen gösteri

Açılan pankartlardan detaylar

Senatör Adam Bandt'ın açıklamaları

Grubun yürüyüşü ve oturma eylemi Avustralya'da hükümetin mülteci politikası protesto edildi

Binlerce kişi, sığınmacıların kötü şartlar altında yaşamaya zorlandığı Manus ve Nauru'daki merkezlerinin kapatılması için yürüdü

Avustralya'da binlerce kişi sığınmacıların tutulduğu gözaltı merkezlerinin kapatılması için gösteri düzenledi.

Omid isimli İranlının sığınmacı merkezlerindeki kötü koşullara tepki olarak kendini ateşe vermesinin ardından sığınmacıların tutulduğu kampların kapatılması için gösteriler düzenleniyor.

Canberra, Sydney, Perth, Brisbane Adelaide ve Melbourne kentlerindeki mülteci hakları savunucuları tarafından düzenlenen gösterilere katılan binlerce Avustralyalı, hükümetin mülteci politikalarını eleştiren pankartlar taşıdı.

Melbourne'da düzenlenen gösterideki konuşmalarda, Manus ve Nauru gözaltı merkezinde tutulan sığınmacıların canlarını kurtarmak için kaçtıkları ülkelerden daha kötü şartlarda yaşamak zorunda bırakıldıkları dile getirildi.

"Zor durumdaki insanları görmezden geliyoruz"

Gösteriye destek veren Avustralya Yeşiller Partisi Genel Başkanı Senatör Richard Di Natale, hükümetin mülteci politikalarını sert sözlerle eleştirerek zor durumdaki insanları görmezden gelmekle suçladı. Senatör Natale, "Sadece masum insanlara yüz çevirmiyoruz, çoğu işkence görmüş, bazılarına tecavüz edilmiş, bazıları ailelerinin öldürüldüğünü gören insanlara yüz çeviriyoruz ama daha da kötüsü bizim caydırmaya dayalı bir göçmen politikamız var. Bu da sizin (sığınmacıların) kaçtığınız koşulları, Avustralya'da daha kötü yapacağımız anlamına geliyor, bu bizi işkenceciler haline getirecek." diye konuştu.

"Hepimiz bir zamanlar bir teknede geldik"

Yeşiller Partisi Genel Başkan Yardımcısı Senatör Adam Bandt da Başbakan Malcolm Turnbull ve Göç Bakanı Peter Dutton'un "Avustralya'ya yasal olmayan yollardan teknelerle gelenlerin ülkeye asla alınmayacağı" yönündeki açıklamalarına atıfta bulunarak "Avustralya'nın yerli halkı Aborjinler hariç hepimiz bir zamanlar bir teknede buraya geldik, bunu da hatırlamamız lazım." ifadelerini kullandı.

Bandt, Avustralya'nın Malezya ve Endonezya'daki mülteci kamplarından yeteri kadar mülteci almaması nedeniyle yıllarca kamplarda zor şartlar altında yaşayan insanların kaçakçılara para ödeyerek Avustralya'ya ulaşmaya çalıştıklarına dikkati çekti.

Kaplarında 5-10 yıl beklemek zorunda bırakılan insanlarının Avustralya'ya gitme umudunun kırıldığını ifade eden Bandt, "Endonezya'daki ve Malezya'daki kamplardan binlerce kişi alalım, böylece umut verelim ve onlar bilsinler ki gemiye binip gelmeleri gerekmiyor çünkü 'burada bir süre beklersem Avustralya bizi kabul eder' diyebilmeliler. Buraya mülteci olarak gelmeye çalışan insanlara kapılarını kapatamazsın ve onları buraya gelmeye çalıştıkları için suçlayamazsın çünkü çoğu zaman tek çıkar yolları bu." diye konuştu.

"Sığınmacılara kaçtıkları şartlardan kötüsünü sağlıyor"

Senatör Adam Bandt AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nauru gözaltı merkezinde intihar eden Omid'in ölümünde Avustralya hükümetinin uygulamalarının önemli bir payı olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Avustralya hükümeti ve Avustralya ana muhalefeti insanları kendi canlarına kıymaya yönelten uyguladıkları sistem için sorumluluk almaları lazım. Bu hafta sadece mülteci olmak dışında hiçbir suçu olmayan bir adamın kendini yaktığını gördük çünkü Avustralya'nın kendisini tuttuğu şartlar, geldiği yerin şartlarından daha kötüydü ve umudu olmadığını hissetti. Şimdi, bu yanlış. Bu bariz bir yanlış. Avustralya hükümetinin buna karşı sorumlulukları var."

Melbourne'da düzenlenen gösteriler kent merkezinde yapılan yürüyüş ve oturma eyleminin ardından sona erdi.

Avustralya\'da Hükümetin Mülteci Politikası Protesto Edildi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avustralya'da Hükümetin Mülteci Politikası Protesto Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement