Avustralya Gazi İşleri Bakanı Tehan - Son Dakika
Güncel

Avustralya Gazi İşleri Bakanı Tehan

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Avustralya Gazi İşleri Bakanı Tehan'ın açıklaması Çanakkale Kara Savaşlarının 101. yılı Avustralya Gazi İşleri Bakanı Tehan: "Türk hükümeti güvenliğimizi en üst seviyede sağladı" Avustralya Gazi İşleri Bakanı Dan Tehan, her yıl 25 Nisan'da düzenlenen Lone Pine (Tek Çam) Anıtı'ndaki anma törenlerinin 6 Ağustos'a kaydırılmasının Türkiye'ye yönelik güvenlik kaygılarıyla hiçbir ilgisi olmadığını söyledi.

24.04.2016 23:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Avustralya Gazi İşleri Bakanı Tehan'ın açıklaması

Çanakkale Kara Savaşlarının 101. yılı

Avustralya Gazi İşleri Bakanı Tehan:

"Türk hükümeti güvenliğimizi en üst seviyede sağladı"

Avustralya Gazi İşleri Bakanı Dan Tehan, her yıl 25 Nisan'da düzenlenen Lone Pine (Tek Çam) Anıtı'ndaki anma törenlerinin 6 Ağustos'a kaydırılmasının Türkiye'ye yönelik güvenlik kaygılarıyla hiçbir ilgisi olmadığını söyledi.

Bakan Tehan, Çanakkale Kara Savaşlarının 101. yılı dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'ndaki Lone Pine Anıtı'nda, Yeni Zelanda Savunma Bakanı Gerry Brownlee'nin katılımıyla düzenlenen anma töreninin ardından Avustralyalı ve Yeni Zelandalı basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Bir gazetecinin, Gelibolu yarımadasında alınan güvenlik önlemlerinin neden en üst düzeyde olduğu yönündeki sorusuna Tehan, "Açıkçası Türk ve Avustralya hükümetleri anma törenlerinin en güvenli şekilde yapılmasından emin olmak istiyor. Türk hükümeti bu anma törenleri düzenlenirken bizim güvenliğimizi en üst seviyede sağladı." yanıtını verdi.

Her yıl 25 Nisan'da düzenlenen söz konusu anma töreninin 6 Ağustos'a kaydırılmasının Türkiye'ye yönelik güvenlik kaygılarıyla ilgisi olup olmadığı yönündeki ısrarlı sorular üzerine Tehan, tören tarihindeki değişikliğin tamamen kendi içlerinde aldıkları bir karardan kaynaklandığını ve Türkiye'deki güvenlik kaygılarıyla hiçbir ilgisinin olmadığını vurguladı.

Tehan, Lone Pine muharebesinin başladığı 6 Ağustos'u, anma töreni için özellikle seçtiklerinin altını çizerek Çanakkale Savaşlarının 100. yılı olan 2015'in 6 Ağustos'unda söz konusu anıtta ilk anma törenini yaptıklarını hatırlattı.

Yeni Zelanda Savunma Bakanı Brownlee ile anıta gelerek Anzak ruhuna olan saygılarını gösterdiklerini ifade eden Tehan, "6 Ağustos'ta Lone Pine anma törenlerine devam edeceğiz. Bu yıl ve bundan sonraki yıllarda da aynı tarihte anmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Tehan, her yıl 25 Nisan'da düzenlenen Şafak Ayini'nin aynen devam edeceğini, dileyen bütün vatandaşlarının "Anzak Günü" anma törenlerine gelebileceğini dile getirdi.

Konuk Bakan, Çanakkale Valisi Hamza Erkal ile 6 Ağustos'ta düzenlenecek anma töreni hakkında görüşme fırsatı bulduğunu belirterek Vali Erkal'ın kendisine, Türkiye'nin Avustralya hükümetine gerek 25 Nisan'da yapılan Şafak Ayini'ne gerek 6 Ağustos'ta yapılacak anma töreninde her türlü desteği vereceğini söylediğini aktardı.

Anma törenlerinin ardından anıt mezarda bulunan William Allen'ın kabrini ziyaret eden Tehan, "William Allen benim yaşadığım kasabadan geldiği için onun mezarını ziyaret ederek ona özel saygımı sundum. Benim kasabamdan geldiği için ona saygımı göstermek istedim." dedi.

Avustralya Gazi İşleri Bakanı Tehan
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avustralya Gazi İşleri Bakanı Tehan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement