Ayak Yağı Teknolojiye Yenik Düştü - Son Dakika
Yerel

Ayak Yağı Teknolojiye Yenik Düştü

Ayak Yağı Teknolojiye Yenik Düştü

Aydın’da yarım asır öncesine kadar zeytin sıkma işinde kullanılan taş dibekler teknolojiye yenik düştü.

23.03.2015 08:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın'da yarım asır öncesine kadar zeytin sıkma işinde kullanılan taş dibekler teknolojiye yenik düştü. Eskiden köylerde imece usulü ile yapılan zeytin sıkma işi nostalji haline gelirken yeni neslin bu işlemi tamamen unuttuğu belirtildi.

Doğal ortamda yapılan yağın daha sağlıklı olduğunu belirten Aydın Eski Eserleri Sevenler Derneği Yöneticilerinden Mehmet Özçakır, köy köy dolaşıp eski dibekleri ve ayak yağı olarak bilinen bu zeytinyağı sıkma işleminde kullanılan taş dibekleri fotoğraflayıp sakladıklarını belirtti. Zeytin üretimi ve zeytinyağı sıkma işleminin Akdeniz'de ve özellikle Aydın'da aslında önemli bir tarih olduğunu belirten Özçakır, "Halk arasında ayak yağı olarak da bilinen taş dibekte çıkarılan zeytinyağında asit oranın çok düşük olduğu bilinmektedir. Söke, Karpuzlu, Koçarlı ilçelerinin dağ köylerinde bulunan Mazon Bölgesi'ndeki eski yerleşim birimlerinde sıkça rastlanan bu dibekler artık kullanılmaz hale geldi. Şu anda çok nadir olarak çıkarılan bu ayak yağının unutulmamasına gayret ediyoruz" dedi.

Yaklaşık 10 yıl öncesine kadar nadir olarak kullanılan dibekte zeytinyağı çıkarma işlemi son yıllarda tamamen teknolojiye yenik düşerken, nostaljik olarak Söke ve Koçarlı'nın bazı köylerinde ayak yağı çıkarma işleminin görüntüleri de objektiflere bu şekilde yansıdı. İnternette yayınlanan ayak yağı sıkma işleminin fotoğrafları ise en çok tıklanan görüntülerden biri oldu. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ayak Yağı Teknolojiye Yenik Düştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement