Ayçiçeği Üreticisine 90 Lira Fark Ödenecek - Son Dakika
Yerel

Ayçiçeği Üreticisine 90 Lira Fark Ödenecek

Ayçiçeği Üreticisine 90 Lira Fark Ödenecek

Konya Şeker A.Ş.’nin ayçiçeği üreticisine ton başına 90 lira fark vereceği açıklandı.

29.12.2013 17:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya Şeker A.Ş.'nin ayçiçeği üreticisine ton başına 90 lira fark vereceği açıklandı.

Konya Şeker A.Ş.'den konuya ilişkin yapılan açıklamada, uluslararası piyasalarda ayçiçeği fiyatlarının son yıllarda görülmemiş şekilde dip yapması sonucu hasat sezonunun başlamasıyla birlikte ülke genelinde de ayçiçeği fiyatlarının ürün borsalarında üretici beklentisinin altında kalması üzerine ülke ortalamasının yüzde 20 üzerinde fiyat verilerek fiyatların yukarı çekildiği, şimdi de üreticiye ton başına 90 TL fark ödemesine başlandığı bildirildi.

Ayçiçeğinde avans fiyatın üzerine ton başına 90 TL ödeme yapılırken patates üreticisinin de unutulmadığı ve yaklaşık 11 milyon TL tutarındaki ürün bedeli ödemesinin 30 Aralık Pazartesi günü üreticilerin hesaplarına yatırılacağı kaydedildi.

Bu fark ödemesiyle ayçiçeği üreticisine ortalama yüzde 7,5 daha ek ödeme yapacaklarını belirten Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, "Bizim ilk açıkladığımız fiyat 300-350 dolarlık ithal ürünle üretim yapan firmalarla rekabet etmemizi sağlayacak bir fiyat değildi. Biz üreticinin elindeki ürünün fiyatının yükselmesi için, piyasanın hareketlenmesi için, ürünün tarlada ziyan olmaması için, herkes beklerken harekete geçtik, risk aldık, riski üstlendik. Ürün fiyatını da avans fiyat olarak açıkladık. Yani ürün fiyatındaki ya da ham yağ fiyatlarındaki değişimi nihai fiyata yansıtacağımızı söyledik. Bizden sonra fiyat açıklayanlar hem bizim fiyatımızın altında net fiyat açıkladı hem de nihai fiyat açıkladı. Yani piyasalarda üretici lehine oluşabilecek değişimleri üreticiye yansıtma gibi bir taahhüdün altına girmedi. Konya Şeker bir fark daha ortaya koydu piyasadaki büyük alıcıları ürün bedeli ödemesi için koyduğu vadenin üçte biri kadar bir zamanda ürün bedelini üreticiye ödedi. Yani piyasada rekabet ettiğimiz firmalar ayçiçeği parasını 3 ayda ödüyorsa biz 1 ay dolmadan ödedik. Konya Şeker bir yandan piyasadaki değişimleri gözledi, bir yandan da ürettiği ürünü hızla ve en verimli şekilde işledi. İthal ürünün fiyatında ciddi bir değişim olmamasına, ithalat vergisinin aynı kalmasına rağmen, işletmecilikte elde ettiği verim ve piyasa becerisi sonucu bilançosuna yansıyan başarılı sonucu üreticiye yansıttı ve ton başına 90 lira ek ödeme yaparak nihai fiyatını oluşturdu" dedi.

Konya Şeker'in bir üretici kuruluşu olduğunu ve her üründe imkanlarını zorlayarak üreticiye ülkedeki en iyi fiyatı verdiğini belirten Konuk, yağ oranına bakılmaksızın ayçiçeğine ton başına 90 lira fark ödemesinin hayırlı olmasını diledi. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ayçiçeği Üreticisine 90 Lira Fark Ödenecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement