Aydemir'den Vicdani Vecibe Hatırlatması - Son Dakika
Yerel

Aydemir'den Vicdani Vecibe Hatırlatması

Aydemir\'den Vicdani Vecibe Hatırlatması

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir’in Sağlık Bakanlığı Bütçe görüşmeleri sebebiyle TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşma CHP milletvekilleri tarafından alkışlarla protesto edildi.

11.02.2016 15:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir'in Sağlık Bakanlığı Bütçe görüşmeleri sebebiyle TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşma CHP milletvekilleri tarafından alkışlarla protesto edildi. Komisyon Başkanının 'uyumu bozmayalım' uyarısına CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Aydemir'in konuşmasını kasdederek, 'Aşka geldik aşka' karşılığını verdi. Aydemir, bu karşılığı 'Çok teşekkür ederim arkadaşlar, çok alicenapsınız..' ifadeleriyle cevaplandırdı.

AK DAVA MENSUBU OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Müspet anlamda ilkleri hayata geçiren, sağlık başta olmak üzere, tüm hayati alanlarda reformlar gerçekleştiren bir davanın mensubu ve bir siyasi hareketin temsilcisi olmakla gurur duyduğunu, müftehir bulunduğunu kaydetti.

NEREDEN NEREYE GELDİK?

'Bilgi çağında yeni Türkiye yoluna nereden geldiğimizi hatırlayarak günümüz Türkiye'sinde kavuştuğumuz nimetleri vurgulamayı bir vicdani vecibe olarak görüyorum. " ifadelerini kullanan Milletvekili Aydemir, 'Bugün sağlık alanında Avrupa Birliği norm ve ölçütlerinde dünyaya örnek olarak gösterilen bir sağlık sistemimiz var. Artık hastane kuyruklarında ömür tüketenler yok. Artık zenginin yararlandığı, yoksulunsa horlandığı sağlık hizmeti anlayışı tarihe gömüldü. Artık insanların gelir durum ve sosyal konumlarına göre sınıflandırıldığı ve o ölçütte hizmete muhatap olduğu bir sistemin içinde değiliz. Artık önce insan var, sonra insan var ve insana saygı esasında vurgulanan bir hizmet anlayışı var ve insanı yaratılmışların en şereflisi olarak gören bir yaklaşım var ve sağlık alanında çağ atlamış bir Türkiye var."dedi.

2002 ÖNCESİ VE HATIRLATMALAR

Türkiye'de Sağlık Sisteminin bugünkü vizyonunu değerlendirirken, 2002 öncesinden hatırlatmalar yapan Milletvekili Aydemir, 'Batı'ya özendiğimiz, onların insana verdiği kıymete gıpta ettiğimiz günleri unutmadık. Aramızda bir insanı için uçakla sağlık hizmeti veren Avrupa'nın gelişmişliğini konuşur, buna özenir, halimize hayıflanırdık. Böylesi bir hizmet, böylesi bir insani yaklaşım sadece hayallerimizdeydi. Batı'dan nakledilenleri bir masal gibi algılar, orada verilen sağlık hizmetlerini anlamakta zorlanırdık. Adeta sınıflara bölünmüş, SSK'lıya ayrı, BAĞ-KUR'luya ayrı, Emekli Sandığına bağlı olanlara ayrı ve gurebaya ayrı birbirinden çok farklı ortamlarda sağlık hizmeti verilmeye çalışıldığı ya da veriliyormuş gibi gösterildiği ortamda elbette insana değer veren ve her insanı özel gören ileri sağlık sistemini anlayamaz ve algılayamazdık. Hangimizin düşlerinde hava ambulansları vardı ki? Hangimiz aile hekimliğini telaffuz edebiliyorduk? Hangimiz özel hastanede tedavi edebileceğimiz günleri hayaline sığdırabiliyordu? Koruyucu hekimlik sadece tabelalardaydı. Engelliler kaderlerine terk edilmişti. Biri gün gelip evde sağlık hizmeti verileceğini söyleseydi kaçımız inanırdık?" diye konuştu.

GEÇMİŞTE YAŞANAN SAĞLIK GÖÇLERİ

Ana başlıklar halinde geçmişi değerlendiren Milletvekili Aydemir, 'Hastanın hakkı mı vardı ya da hekim seçme özgürlüğü? Hakkı teslim için hatırlayalım lütfen.Sağlık göçü yaşadığımız günleri hatırlayalım. Ankara'ya, İstanbul'a sağlığı için taşınanları, bu metropollerdeki hastanelerde bile tedavi olmanın da ayrıcalıklı olduğu günleri hatırlayalım. Otobüslerin, trenlerin güneydoğudan, doğu Anadolu'dan batı bölgelerine hasta taşıdığı günleri hatırlayalım. Ameliyatı için bıçak parası bulamayan mazlumların ahlarını, hastane kuyruklarında ömür tüketen yaşlıların vahlarını hatırlayalım lütfen. "Hasta düştüm gurbet elde/Vallahi su verenim yoktur anam." türkülerini hatırlayalım. Hastalık, dert gündemlerini hatırlayalım lütfen. " dedi.

MİLLETVEKİLİ DEMİR'İN MÜDAHALESİ

Komisyon Üyesi CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Aydemir'in konuşmasına, 'Sayın Bakan, biraz sonra uçuracaklar sizi.' sözleriyle müdahalede bulundu.

Konuşmasını sürdüren AK Parti Milletvekili İbrahim Aydemir, 'Doğu coğrafyasının bir evladı, Doğu Anadolu Bölgesi ilinin bir temsilcisi olarak geçmiş ile bugünü sağlık hizmetleri arasındaki farkı yaşayarak görmüş bir nesildeniz. Türkiye ile Batı ülkeleri arasındaki sağlık hizmetleri farklılığını bölgesel bazda da hissetmiş bir nesildeniz. 2002 öncesinde ilçelerinde yalnız sağlık ocakları bulunan, en küçük bir operasyon için bile şehre, dahası Batı bölgelerine gitmenin mecbur olduğu bir bölgenin penceresinden bugüne baktığımızda yüreğimizden yalnızca şükürler, lisanımızdan bugünleri sağlayanlara minnetler ve teşekkürler sadır olur. Mevlana'ya "Aşk nedir?" diye sormuşlar, "Ol da bil." cevabını vermiş ya, bizim neslin durumu da budur. 2002'ler öncesinde yaşanan sağlık hizmeti sorunlarını yaşayanlar bilir, o günlerde olanlar bilir ve bugün kavuştuğumuz nimetleri fark edecek vicdana sahip olanlar bilir." kaydını düştü.

İRGİL: 'BU ARKADAŞIN BAKAN YARDIMCISI OLMASI LAZIM'

'Sağlık Bakanlığı 2016 vizyonu ve sağlık hizmetlerinin rakamsal değerlendirmelerini, teknik yaklaşımı Sayın Bakanımıza bırakıyoruz. Bizim kayıt ve vurgumuz, 2002'den bugüne insana bakış üslubu ve çerçevede gerçekleştirilen hizmetlerin manasınadır.' diyen Aydemir, 'Birkaç tespitimizi paylaşalım müsaadenizle: Bugün hemen hemen her ilçemizde tam teşekküllü devlet hastaneleri hizmet veriyor. İllerimizden beş yıldızlı otel konforu düzeyinde hasta odalarına sahip bölge eğitim ve araştırma hastaneleri yükseliyor. " sözleriyle konuşmasını sürdürdü.

Komisyon üyesi CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, Aydemir'in konuşmasına müdahil olarak, ' Bu arkadaşın Bakan Yardımcısı olması lazım." dedi.

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM

Sağlık Bakanlığı Bütçesi üzerindeki tespitlerini paylaşmayı sürdüren Milletvekili Aydemir, Sağlıkta Dönüşüm süreç ve reformunu paylaştı. Aydemir, 'Çok sayıda farklı ilde onlarca helikopter ile hava ambulansı sistemi çerçevesinde acil sağlık hizmeti veriliyor. Avrupa'nın en büyük medikal kurtarma ekibine sahibiz. 81 ilde özel eğitimli sağlık personeli hizmet üretiyor. Entegre sağlık kampüsleri, yaygın adıyla şehir hastaneleri projesiyle insanımıza yerinde ve zamanında sağlık hizmetleri verilmesi yaklaşımı sergileniyor. İnsanımız Avrupa Birliği normlarında donanımlı ve yüksek kalitede hizmet verilen kamu hastanelerinden olduğu gibi özel hastanelerden de istifade ediyor. ' dedi.

SAĞLIKTA MEMNUNİYET ORANI

Sağlık sektöründe değişim ve dönüşüme ilişkin olarak KHB yaklaşımına da atıfta bulunan Aydemir, 'Birinci basamak sağlık hizmetlerinde çağda bir örgüye kavuştuk. Sağlık alanında "Kamu Hastaneleri Birliği" adı altında bilgi çağına uygun bir organizasyona sahibiz artık. Herkes dilediği yerden dilediği ölçütte sağlık hizmeti alabiliyor. Genel sağlık sigortası gibi küresel çapta yankı bulan bir uygulama hayata geçirilmiş durumda. Sayın Bakanımızın da sıkça vurguladığı üzere, sağlık hizmetlerinde dünyanın gelişmiş ülkelerinin yakaladığı hizmet sunumunu büyük oranda yakalamış bir ülke olduk. Sağlık alanında insan kaynakları bakımında gıpta edilecek bir düzeyi de yakalamak üzereyiz. 2003 yılında yüzde 39,7 olan sağlık hizmetlerinden genel memnuniyet oranının yüzde 80'lere doğru seyrettiği bir Türkiye'de yaşıyoruz. " vurgusunu yaptı.

ALKIŞLI PROTESTO

Konuşmasının son bölümünde Sağlık alanında 2002-2016 sürecine değinen Milletvekili Aydemir, 'Sağlıkta on dört yıllık süreçte gelinen gıpta edilecek düzeyi hakşinas, kadirbilir herkesin takdir edeceği ve bugünlere ulaşılmasında özel çaba, hassasiyet ve dikkat gösterenlerin hakkını teslim edeceğine inanıyoruz. "Sağlıkta Dönüşüm" başlığı altında çağlar üstü bir reformu hayata geçiren Sayın Cumhurbaşkanımıza, bu süreci devam ettiren Sayın Başbakanımıza, sağlık reformunun gerçekleşmesinde büyük emeği olan eski Sağlık Bakanımız, hemşehrim Recep Akdağ Bey'e, sağlık hizmetleri ufkunu küresel gerçekler ışığında çağdaş çizgiye taşımada önderlik eden Bakanımız Sayın Mehmet Müezzinoğlu'na ve Bakanlık yöneticilerine bu bütçe görüşmeleri vesilesiyle şükranlarımı sunuyorum. Bu fasılda değerli arkadaşlarım, bir de özel parantez açmak istiyorum. Plan ve Bütçe Komisyonumuzun en genç üyesi, nitelik abidesi kardeşimiz eski Sağlık Bakan Yardımcımız Erkan Kandemir'e de hususen teşekkür ediyor, 2016 bütçesinin hayırlı olmasını diliyorum.' diye konuştu.

Aydemir'in konuşması CHP'liler tarafından alkışlandı. Komisyon Başkanının, 'Arkadaşlar, lütfen Komisyon çalışmasının uyumunu bozmayalım.' uyarısına CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, 'Niye alkışladık, niye? Aşka geldik, aşka geldik, alkışlıyorum, daha ne yapacağım? Karşılığını verdi. Aydemir de CHP'lilerin tepki alkışlarını, 'Çok teşekkür ederim arkadaşlar, çok alicenapsınız." İfadeleriyle cevaplandırdı. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Aydemir'den Vicdani Vecibe Hatırlatması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement