Aydın Beyaz Altın Yerini Çileğe Bıraktı - Son Dakika
Güncel

Aydın Beyaz Altın Yerini Çileğe Bıraktı

Aydın Beyaz Altın Yerini Çileğe Bıraktı

Aydın'ın Söke İlçesi'nde pamuk yetiştirerek geçimini sağlayan üreticiler alternatif ürün olarak çileği tercih etmeye başladı.

15.03.2016 11:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın'ın Söke İlçesi'nde pamuk yetiştirerek geçimini sağlayan üreticiler alternatif ürün olarak çileği tercih etmeye başladı.

Yüzyıllardan beri geçimini pamuk üretiminden sağlayan Sökeli çiftçiler pamukta son yıllarda yaşanan kriz nedeniyle alternatif ürün aramaya başladı. Geçen yıl soya fasulyesine yönelen üreticilerin bu yıl da çilek üretimini tercih ettiğini belirten Ziraat Mühendisi Mehmet Fillik, özel bir şirkette genel müdürlük görevini sürdürdüğünü söyleyerek "Yarısı açık, yarısı kapalı 25 dekar alanda iki farklı çeşit çilek üretimine başladık. Şubat ayı ortalarından itibaren çilek hasadına başladık. Ürettiğimiz çileği iç piyasaya çoğunlukla İzmir'e gönderiyoruz. Alternatif pazarlar için görüşmelerimiz sürüyor" dedi.

KAZANCI 15 KAT FAZLA

Çilek üreterek, pamuğa oranla 1 dekardan yaklaşık 15 kat fazla kazanç sağladıklarını kaydeden Fillik, "Bu fark özellikle küçük parsellerdeki çiftçilerimizin gelir düzeyini yükseltecek. Şehirden köye göçün önünü açmak için alternatif ürünlerin üretimi büyük önem taşıyor. Bölgemizdeki iklim koşulları ciddi bir şekilde çilek ekimine uygun. Atça ve Sultanhisar gibi çilek üretimi yapılan yerlere göre iklimimiz daha yumuşak. Bu yüzden 15 gün daha erken hasad yapıyoruz. Pazara erken girerek malımızın değerini arttırıyoruz. Çileğin Söke'de ileriki yıllarda çok ciddi bir gelir kapısı olabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Çilek yetiştirmek isteyen üreticilere işçilik ve ilk yatırım maliyetleri hakkında da bilgi veren Mehmet Fillik, "Kimsenin gözü korkmasın. Bu iş yapılabilecek bir iştir. Bu yıl istediğimiz verimi aldığımız takdirde gelecek yıllarda bu alanı 150 dekara kadar çıkarmayı hedefliyoruz. İklim değişikliğine karşılık bizim kendimize ait bir politikamız olması gerekiyor. Her yıl pamuk hasadında yaşadığımız sıkıntılardan dolayı bizde alternatif olarak yıllık iş gücümüzü ve masraflarımızı daha rahat nasıl çıkarabiliriz diye düşünürken çileği bulduk" dedi.

"ÇİFTÇİ GÖREREK YAPIYOR"

Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Söke Ovası'nın Türkiye'de pamuğu ile ünlü olduğunu anlatarak "400 dekar arazinin yüzde 80'inde pamuk ekimi yapılıyor. Çiftçi her yıl pamukta zarar ediyor. Biz de Ziraat Odası olarak alternatif ürünlere yönelme ve onların üzerinde çalışmanın önderliğini yaparak çiftçilerimize duyuruyoruz. Bölgemizde yeni yeni sera işletmeleri kurulmaya başlandı. Kurulan seralarda farklı ürünlerin dışında bu yıl ilk kez çilek üretiminin de yapılması bizleri mutlu etti. Çiftçimiz yanındaki komşusunu gördükten sonra bu işleri yapmayı gönülden istiyor. Riske girmek istemiyorlar. Bu tür alternatif üretim yapanları destekliyor ve kutluyoruz" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Aydın Beyaz Altın Yerini Çileğe Bıraktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye'de Tarımsal Girdi Fiyatları Arttı
    10:47 Türkiye'de Tarımsal Girdi Fiyatları Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık 49,92, aylık yüzde 3,59 arttı. Şubat ayında tarımsal girdi fiyatları bir önceki aya göre yüzde 3,59, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 11,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,92 artış gösterdi. Veteriner harcamaları yıllık değişimde en yüksek artışı gösterirken, aylık değişimde ise diğer mal ve hizmetler grubu öne çıktı.

  • Okul Sporları Yarışmalarında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Başlıyor
    10:45 Okul Sporları Yarışmalarında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Başlıyor

    Okul Sporları Yarışmaları kapsamında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Denizli'de yapılacak. 16 erkek takımı ve 15 kız takımı yarı final bileti için mücadele edecek. Yarışmaların açılış seremonisi 22 Nisan Pazartesi günü gerçekleşecek.

  • Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali
    10:43 Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali

    Bursa Devlet Tiyatrosu, sezonun iddialı projelerinden olan 'Küçük Korku Dükkanı' adlı müzikalin prömiyerini gerçekleştirdi. Howard Ashman ve Alan Menken'in yazıp bestelediği müzikal, tiyatroseverlerin beğenisini topladı. Müzikal, sezon sonuna kadar Bursa'da sahnelenecek ve daha sonra İstanbul ve Antalya'da da gösterilecek.


Advertisement