Aydın Çam Fıstığı Koçarlı'nın Altını Oldu - Son Dakika
Güncel

Aydın Çam Fıstığı Koçarlı'nın Altını Oldu

Aydın Çam Fıstığı Koçarlı\'nın Altını Oldu

Aydın'ın Koçarlı İlçesi Kızılcabölük Mahallesi'ndeki üreticiler altın değerinde olan çam fıstığını daha rahat toplayabilmek için kolları sıvadı.

18.10.2015 12:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın'ın Koçarlı İlçesi Kızılcabölük Mahallesi'ndeki üreticiler altın değerinde olan çam fıstığını daha rahat toplayabilmek için kolları sıvadı. Köylüler biraraya gelerek dağ yoluna parke taş döşedi.

Koçarlı'ya 30 kilometre uzaklıktaki dağ köyü Kızılcabölük'te dağın zirvesinde kalan çam fıstığı ağaçları üreticilerin yeni gözdesi oldu. 2014 yılında Kızılcabölük Mahallesi Güzelleştirme Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği'ni kuran Muhtar Hüseyin Esin, toplanan paralarla bozuk yola parke taş aldıklarını söyledi. Çam fıstığını daha rahat toplayabilmek için köylülerin belediye ile el ele verdiğine değinen Esin, "Mahallemize bağlı dağlık bölgelere kış aylarında çam fıstığı toplamak için traktörle çıkılmıyordu. Biz de bu taşları döşeyerek yolumuzu daha kullanışlı hale getirdik. Çünkü çam fıstığından geçimimizi sağlıyoruz. Mahallemizin yıllık çam fıstığından elde ettiği gelir 10 milyon civarında" dedi.

Kızılcabölük Mahallesi Güzelleştirme Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Talip Konar ise, "Biz dernek olarak bu yolların tamamlanması için çalışma başlattık. Üyelerimizle bir karar alarak belediyeye gittik belediyede kamyonunu kepçesini verdi. Biz de yapılan yardımla yolumuzu yapıyoruz" dedi.

"TAPULARINI İSTİYORUZ"

Kızılcabölük Mahallesi'nde ürettikleri çam fıstığını ihracatçı firmalara verdiklerini söyleyen üretici Dilaver Sarkın, "Burada yaşayan insanların geçim kaynağı çam fıstığıdır. Yılda 150 ton çam fıstığı işliyoruz. Kızılcabölük Mahallemizin yakınlarında olan 14 mahalleden de bize çam fıstığı geliyor. Şu anda kilosu toptan 85 lira civarında satılıyor. Bu ürün adeta Koçarlı'nın altını oldu. Çam fıstığı zirai ürün olduğu için yüzde 2 stopajını ödüyoruz. Bize ait olan arazilerimizin ve çam fıstığı ağaçlarımızın bulunduğu alanın tapularını istiyoruz. İzmir'in Bergama İlçesi'nde çam fıstıkları tamamen tapulu bizim burada neden yok" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Aydın Çam Fıstığı Koçarlı'nın Altını Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement