Aydın Çifti, Vatandaşlara Sigarayı Bıraktırdı - Son Dakika
Güncel

Aydın Çifti, Vatandaşlara Sigarayı Bıraktırdı

Bitlis Devlet Hastanesi Sigara Bıraktırma Polikliniği'nde görev yapan Dr. Muhammet Can Aydın ve eşi Cansen Aydın, ilaç tedavisi uygulamadan 20 kişiye sigarayı bıraktırdı.

26.08.2015 18:14  Güncelleme: 12:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın çifti, Sağlık Bakanlığınca verilen eğitimin ardından, Bitlis Devlet Hastanesi Sigara Bıraktırma Polikliniği'ne 2 ay içinde başvuran 30 kişiden 20'sine sigarayı bıraktırdı.Aydın, 2 ayda ilaç tedavisi kulandırmadan 20 kişiye sigara bıraktırdığını belirterek, sigara bıraktırma ilaçların vücuda zarar verdiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı'nın, tütünle mücadele konusunda verdiği 15 günlük uzaktan teorik eğitime katıldıklarını ifade eden Aydın, şöyle konuştu:

"Eğitimin ardından Ankara'da 2 günlük seminere de katıldık. Semineri başarıyla tamalayarak, sertifika almaya hak kazandık. Yaklaşık 2 aydır Bitlis Devlet Hastanesi Sigara Bıraktırma Polikliniği'nde görev yapıyoruz. Aldığımız eğitimle hastalarımızı sigara bıraktırmaya yönlendiriyoruz. Hastalara ilaç kullandırmadan sigarayı bıraktırıyoruz. Vücuda zarar verdiğinden dolayı ilacı tercih etmiyoruz. Sigarayı bırakmayı düşünen vatandaşlarımız, 171 Sigara Bıraktırma Hattı'ndan bize ulaşabilir. Sigarayı bırakmak isteyenlere öncelikle davranış değişikliği öneriyoruz. Davranışsal tedaviler uyguluyoruz. Ayrıca her hastaya farklı yöntemler uyguluyoruz. Polikliniğe 2 ay içinde yaklaşık 30 vatandaşımız başvurdu. Bunlardan 20'sine sigarayı bıraktırdık, diğer 10 kişinin de sigarayı en kısa sürede bırakacağını düşünüyoruz. Gelen vatandaşlarımız buradan memnun ayrılıyor."

Hastalara, sigaranın maddi ve manevi zararlarını anlattıklarını, bu yönteminde çok etkili olduğunu bildiren Aydın, sigarayı bırakma konusunda kararsız vatandaşların polikliniğe başvurmalarını istedi.

- "Önce eşine, sonra hastalara sigarayı bıraktırıdı"

Dr. Cansen Aydın ise önce eşine sonra da hastalara sigara bıraktırdığını bildirerek, 2 yıl önce 7 yıl sigara kullanan eşine sunduğu desteklerle sigarayı bıraktırdığını kaydetti.

Aydın, "2 aydır eşimle Sigara Bıraktırma Polikliniği'nde çalışıyoruz. Eşimle sigaranın zararlarını bildiğimiz için vatandaşlara da sigarayı bıraktırmak istedik. Bu nedenle sigarayı bıraktırmak için eğitim aldık. Başarılı geçen eğitimin ardından sertifika almaya hak kazandık. Ardından burada vatandaşlara yardımcı olarak sigarayı bıraktırmaya çalışıyoruz" dedi. Hastalardan Muhittin Nasır da 30 yıldır sigara kullandığını belirterek, bu sürede iki kez sigarayı bırakmaya çalıştığını ancak başaramadığını ifade etti.

Sigaradan dolayı nefes darlığı çektiğini dile getiren Nasır, şöyle devam etti:

"45 yaşındayım ve 30 yıldır sigara kullanıyorum. Sigaranın vücuduma çok zarar verdiğini yavaş yavaş anlıyorum. Nefes darlığım olduğundan dolayı sıkıntı çekiyorum ve geceleri uyuyamıyorum. Sigarayı bırakmayı iki kez denedim ama başarılı olamadım. Bitlis'te Sigara Bıraktırma Polikliniği olduğunu öğrendim. 171 Sigarayı Bıraktırma Hattını arayarak randevu aldım. Beni buradaki polikliniğine yönlendirdiler. Doktorların yardımıyla sigarayı bırakmayı düşünüyorum. Doktorla az önce görüştüm. İşin maddi boyutundan bahsetti. Ben hiç öyle düşünmemiştim. Hem sağlık acısından hem de maddi açıdan büyük bir külfeti varmış. Bir evim yok ancak 30 yıldır, sigaraya yaklaşık 180 bin lira para ödemişim. Doktorun söylemesiyle bunun farkına vardım."

Aydın Çifti, Vatandaşlara Sigarayı Bıraktırdı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Aydın Çifti, Vatandaşlara Sigarayı Bıraktırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement