Aydın'da Çam Fıstığı Bereketi - Son Dakika
Yerel

Aydın'da Çam Fıstığı Bereketi

Koçarlı ilçesinde çam fıstığı üretimi 250 tona, geliri ise 20 milyon liraya ulaştığı bildirildi.

16.04.2015 13:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Koçarlı ilçesinde çam fıstığı üretimi 250 tona, geliri ise 20 milyon liraya ulaştığı bildirildi.

İlçedeki 16 mahallede ağaçlardan 10 bin ton çam fıstığı kozalağı elde eden işletmeciler, bu kozalaklardan 250 ton çam fıstığı içi üretimi yapıyor.

Üretilen çam fıstığı içinin yüzde 80'ini yurt dışına ihraç edilirken ilçenin yıllık geliri de 20 milyon lirayı buluyor.

Hedef 350 ton

Üreticilerden Ali Karatosun, iyi bir sezon geçirdiklerini, bu yıl 350 ton civarında fıstık içi beklediklerini söyledi.

İlçede 25 yıldır çam fıstığı işletmeciliği yaptıklarını belirten Karatosun, "Aydın olarak çam fıstığında Türkiye'de çok önemli bir yere geldik. Geçmiş yıllarda çam fıstığında Bergama Türkiye'de en çok ürünü işliyordu. Son yıllarda Koçarlı'daki işletmelerden dolayı Aydın önemli bir yere geldi" dedi.

Çam fıstığının "altın yılını" yaşadığını söyleyen Karatosun, çam fıstığı içinin yurt dışındaki fiyatının 37 avro, yurt içindeki toptan fiyatının da 105 lira olduğunu dile getirdi.

Besin değeri, lezzeti ve kozalağının işlevselliği nedeniyle çam fıstığının bölge üreticileri açısından büyük önem taşıdığına dikkati çeken Ali Karatosun, ürünün dünyada markalaşması için çalışacaklarını ifade etti.

"Uluslararası boyutta tanıtılmalı"

Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk, Koçarlı ilçesine ekonomik anlamda büyük girdisi olan çam fıstığı üreticiliğinin her geçen yıl yaygınlaştığını belirtti.

Çam fıstığının bölge ekonomisi açısından önemli bir katma değer ürünü olduğu asla göz ardı edilemeyeceğine işaret eden Öztürk, "Gerek bölge ekonomisi gerekse odamıza kayıtlı üyelerimiz açısından çam fıstığını uluslararası boyutta tanınması için çok daha fazla çalışmalıyız. Yılda 20 milyon lira gelir son derece önemli" değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Aydın'da Çam Fıstığı Bereketi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement