Aydın'da Geç Osmanlı Dönemine Ait Halılar Ele Geçirildi - Son Dakika
Yerel

Aydın'da Geç Osmanlı Dönemine Ait Halılar Ele Geçirildi

Aydın\'da Geç Osmanlı Dönemine Ait Halılar Ele Geçirildi

Aydın’ın Buharkent ilçesinde jandarma ekiplerinin durdurduğu araçta Osmanlı dönemine ait iki adet halı ele geçirildi.

11.06.2015 12:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın'ın Buharkent ilçesinde jandarma ekiplerinin durdurduğu araçta Osmanlı dönemine ait iki adet halı ele geçirildi. Halılar Karacasu Afrodisias Müzesine teslim edildi.

Alınan bilgiye göre, Buharkent Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekipler, D-320 Denizli- İzmir Devlet Karayolu üzeri İlçe Jandarma Komutanlığı önünde yaptıkları yol kontrolünde, Antalya'dan İstanbul'a gitmekte olan 34 JA 5124 plakalı otomobili durdurdu. Otomobilin bagajında ve içinde arama yapan jandarma timleri, bagajda 7 halı ve araç arka koltuğunda bulunan bir çanta da ise 2 adet ipek halı tespit etti. İpek halıların tarihi eser olabileceğinden şüphelenen Jandarma timleri irtibata geçtikleri Karacasu Afrodisias Müze Müdürlüğü ekiplerinin incelemesinin ardından iki halıya el koyarak sürücü A.G. hakkında işlem yaptı. Bagajda bulunan 7 halıyı 3 bin 500 TL karşılığında Antalya'dan aldığını ve 2 adet ipek halıyı ise sadece yıkattırmak için Antalya Belek'te bulunan bir otelde çanta satıcısı olan A.S.'den emanet olarak aldığını iddia eden A.G., jandarmadaki ifadesinin ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

İNCELEMELERDE OSMANLI TARİHİNE RASTLANDI

Jandarma tarafından el konulan 2 halının Afrodisias Müze Müdürlüğü'nün yaptığı ön inceleme raporunda ise geç Osmanlı dönemine ait olduğu tespit edildi. 182x138 cm ölçülerinde olan halının orta bölümünde iç içe geçmiş sekiz yapraklı rozet şeklinde bir motif ve bu motifin her iki yanında simetrik bitkisel motifler yer aldığı, etrafında yedi adet bordür bulunan halının orta bordürü geniş ve içinde bitkisel motifler yer aldığı belirlenirken, mavi ve bordo renklerin hakim olduğu, püskülsüz ipek halı olduğu tespit edildi. 184x130 cm ölçülerinde olan halının orta bölümünde vazo içerisinde çiçek ve dallar yer aldığı, geniş bordür içerisinde bitkisel ve geometrik motifler bulunduğu, mavi, bordro ve açık kahverengi renkli, püsküllü ipek halının bazı bölümlerinde atkı-çözgü gevşekliği belirlendi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Aydın'da Geç Osmanlı Dönemine Ait Halılar Ele Geçirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement