Aydın'da Soma Protestosuna Katılan Hekimlere Kınama Cezası - Son Dakika
Yerel

Aydın'da Soma Protestosuna Katılan Hekimlere Kınama Cezası

Aydın\'da Soma Protestosuna Katılan Hekimlere Kınama Cezası

Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Metin Aydın, düzenlediği basın açıklaması ile Soma maden faciasını protesto eden hekimler hakkında soruşturma açıldığını belrterek uygulamaya tepki gösterdi.

20.06.2014 09:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Metin Aydın, düzenlediği basın açıklaması ile Soma maden faciasını protesto eden hekimler hakkında soruşturma açıldığını belrterek uygulamaya tepki gösterdi. 13 Mayıs Günü Soma'da meydana gelem 301 kişinin hayatını kaybettiği maden faciasına protesto etmek için 14 Mayıs günü gerçekleştirilen yürüyüşe katılan 8'i hekim 4'ü çocuk toplam 77 kişi hakkında soruşturma açıldığını belirterek "Muhatap kaldığımız soruşturma ve kanuni işlemleri kabul etmiyor, red ediyoruz" dedi.

Konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısına "13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa İli Soma ilçesinde meydana gelen maden kazasında 301 maden işçisi ölmüş, yüzlercesi yaralanmıştır. Bu aslında kaza değil denetimsizliklerin, taşeron çalıştırmanın, daha fazla kar hırsı ile insanların bile bile ölüme atılması olup, sonuç itibari ile iş cinayeti ve faciasıdır" diye başlayan Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, " Bu kaza Türkiye tarihinde şimdiye kadar en fazla ölümle sonuçlanan iş kazası olup tüm Türkiye ve Dünya'da derin üzüntüye sebebiyet vermiştir. Türkiye de 3 gün milli yas ilan edilmiştir. Bu iş kazası ayrıca ciddi bir halk sağlığı sorunudur" dedi.

14 Mayıs 2014 tarihinde sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve içinde Aydın Tabip Odası'nın da yer aldığı meslek odalarından oluşan "Aydın Emek ve Demokrasi Platformu" öncülüğünde maden kazasında ölen işçilerin hatırası önünde saygıyla eğilmek, iş kazalarına dikkat çekmek, ve sorumluların adalet önünde hesap vermesini sağlamak ve yetkilileri göreve çağırmak için akşam saat 18.00'den sonra gösteri yürüyüşü yaptıklarını belirten Aydın, "Bu yürüyüş herhangi bir taşkınlık yapmadan, kişilere ve çevreye zarar vermeden ilerlerken Şehitler Anıtı önünde polisler tarafından, TOMA'larla, biber gazı, basınçlı su, sis bombaları ile çok şiddetli bir müdahaleye maruz kaldık. Bu olaydan sonra T.C Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2014/7619 soruşturma no, 2014/205 karar no ile ben Dr. Metin Aydın başta olmak üzere Dr. Eralp Atay, Dr. Alparslan Ünsal, Dr. Ufuk Katkıcı, Dr. Güneri Kuruöz, Dr. Rıza Akdeniz, Prof. Dr. Şükrü Boylu, Dr. Mustafa Bülent Ertuğrul, ve içinde 4 tane çocuğun da bulunduğu toplam 77 kişi hakkında idari ve adli soruşturma açıldığını bizlere tebliğ eden yazılardan öğrendik" dedi.

Türk Tabipler Birliği (TTB)'nin 6023 sayılı kanunla kurulmuş kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olduğunu belirten Dr. Metn Aydın "TTB'nin 4. maddesinin (c ), (d), (e ) fıkraları, Birliği halk sağlığı ile ilgili çalışmalar yapmakla mükellef kılmıştır. TTB'nin 59. kanun maddesi TTB'ye iş sağlığı ve iş yeri hekimliği ile ilgili görevlerde vermiştir. Toplantı ve gösteri yapmak, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü kanununun 3. maddesi, Anayasanın 34. maddesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları ve Anayasa'mızın 90. maddesine göre yasaldır. Bu gösteriler önceden izin almadan yapılabilir ve katılımcılara ceza verilmesi bu kanunlara aykırılık teşkil etmektedir. Biz Aydın Tabip Odası üyesi 8 hekim olarak TTB kanununun bize yapmakla yükümlü kıldığı görevleri yapmak, Anayasa ve AİHM' in bize tanıdığı gösteri ve toplantı yapma özgürlüğünü kullanmaktan, toplumsal ve çevresel olaylara gösterdiğimiz duyarlılıktan, halkımızın acısını paylaşmaktan dolayı muhatap kaldığımız soruşturma ve kanuni işlemleri kabul etmiyor, red ediyoruz. Bu sorumluluğumuzu yerine getirmek için özel izin ve engel istemiyoruz. Bu çerçevede Aydın Tabip Odası ve hekimleri olarak bizlere atfedilen suçları kabul etmiyor, bizlere diğer kitle ve meslek örgütlerine yapılan kanunsuz uygulamaları şiddet yaklaşımlarını kınıyoruz. Dün olduğu gibi bugün de, yarın da; bu ülkede artık ölüm değil yaşam galip gelsin diye, bütün bu acılar son bulsun, bütün bu zulüm bitsin, bütün diktatörler yok olup gitsin diye, Sağlıklı yaşanabilir bir çevre, yaşanılabilir bir dünya için yurttaş kimliğimizle, emekçi kimliğimizle, hekim kimliğimizle, sokaklarda meydanlarda, alanlarda bize ihtiyaç duyulan her yerde olacağız" dedi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Aydın'da Soma Protestosuna Katılan Hekimlere Kınama Cezası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement