Aydın'da Taze İncirde Karşılaşılan Sorunlar Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Yerel

Aydın'da Taze İncirde Karşılaşılan Sorunlar Masaya Yatırıldı

Aydın\'da Taze İncirde Karşılaşılan Sorunlar Masaya Yatırıldı

Aydın’da taze incir üretiminde son yıllarda bazı incir üreticilerinin kullandığı ruhsatsız ve yasak olan erken olgunlaştırıcılar konusunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

01.07.2014 09:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın'da taze incir üretiminde son yıllarda bazı incir üreticilerinin kullandığı ruhsatsız ve yasak olan erken olgunlaştırıcılar konusunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

1-2 yıldır çok az sayıda da olsa bazı incir üreticilerinin taze incir üretiminde ruhsatsız ve kullanımı yasak olan erken olgunlaştırıcıları kullanma eğiliminde oldukları gözlenmesi üzerine oluşan sorunun çözümünde birlikte hareket etmek adına yetkili kurum ve kuruluşlar bir araya gelerek toplantı düzenledi.

Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya; Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü konu sorumluları, Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu, İlçe Ziraat Odaları, Tariş, Ticaret Borsası, Kuyucak ve Buharkent İlçe Tarım Müdürlüğü temsilcileri katıldı.

Tüm bu gelişmeler ışığında yapılan toplantıda ilk olarak Aydın Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü konu sorumlusu, konuya ilişkin olarak bir sunum yapmış ve Kuyucak ile Buharkent İlçelerindeki çok az sayıda da olsa bazı üreticilerin kullanmak eğiliminde oldukları erken olgunlaştırıcının ruhsatsız bir ürün olduğu ve kullanıldığının tespit edilmesi durumunda 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem kanununa göre cezai müeyyidesi olduğunu belirtti. İl Müdürlüğünün konuya ilişkin olarak rutin eğitim programlarının yanı sıra her iki ilçede yürütülmekte olan EKÜY projesi kapsamında üreticilerin konuya ilişkin olarak bilgilendirilmekte olduğu ayrıca gerek EKÜY projesi kapsamında, gerekse hasat öncesi analiz programı çerçevesinde sondaj usulü bahçelerden numune alınarak pestisit ve erken olgunlaştıcı için analizler yapıldığı belirtilildi.

Daha sonra söz alan kurum temsilcileri erken olgunlaştırıcı kullanımının kaliteyi çok bozduğu, dayanıklılığın kaybolduğu, üreticiler arasında haksız rekabete yol açtığı, uzun süre kullanımda ağaçlara zarar verdiği belirtilmiş ve özellikle erken olgunlaştırıcı kullanılarak elde edilen ürünlerin pazara sürülmesi durumunda tüm Aydın inciri için kötü bir imaj oluşturacağı dikkat çekildi.

Paydaşlarla yapılan toplantıda sonucunda eğitim çalışmaları yapılmasına ve hasat öncesi ve sonrasında analizlerin sıklaştırılmasına kara verildi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Aydın'da Taze İncirde Karşılaşılan Sorunlar Masaya Yatırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement